‘Vergeten Bevrijders’ wacht groots eerherstel
VEEL PRACHT EN PRAAL MET ENGELSE REGIMENTEN EN MEER OP DONDERDAG 7 APRIL

‘Vergeten Bevrijders’ wacht groots eerherstel

Ze hebben er ruim drie jaar aan gewerkt en lang op moeten wachten, maar op donderdag 7 april is het eindelijk zover. Dan krijgt de gemeentelijke Rondweg twee nieuwe namen. Het stuk tussen de afslag naar Ikea en De Bontekoe gaat Sherwood Rangers heten en het deel tussen De Bontekoe en Platenkamp wordt vanaf dan Royal Dragoons. De initiatiefnemers, Hans Pol en Wim Geul, zijn er rondgezegd apetrots op. “Eindelijk is er dan dat langverwachte eerherstel, want het was niet alleen het alom geroemde Dorset Regiment dat Borne in 1945 bevrijdde”, zo weten ze. “De andere twee regimenten vervulden een even zo belangrijke rol.” Het eerherstel gaat volgende week gepaard met veel pracht en praal en een groots ceremonieel vertoon.
 

Beide mannen zijn oud-reserveofficier van het regiment Huzaren van Sytzama en bovenmatig geïnteresseerd in de troepenbewegingen tijdens de oorlogsjaren. Zo publiceerde Pol eerder al zijn boek ‘Onze vergeten bevrijders’, waarin uiterst gedetailleerd wordt ingegaan op alles wat zich in die dagen afspeelde. “In de geschiedschrijving over de bevrijding van Borne kom je overal het Dorset Regiment tegen, maar de andere twee regimenten waren net zo belangrijk. Daarom hebben we ons ingespannen om dit 75 jaar na dato alsnog recht te zetten”, aldus Pol.
 

Accent op feestelijkheid

Als het programma - dat eigenlijk al in april 2020 zou worden uitgevoerd - niet bedriegt, zullen ze ruimschoots aan de door henzelf gestelde opdracht voldoen. Zo zijn van 6 tot en 8 april zeker 26 vertegenwoordigers van de drie regimenten te gast om het eerherstel luister bij te zetten. Maar ook komen het Orkest Kon. Marechaussee, zes Huzaren te paard en het Fanfarekorps Bereden Wapens naar Borne. Veel pracht en praal dus, waarbij het accent ligt op feestelijkheid. Geul: “We wilden absoluut geen oorlogsvoertuigen of ander -materiaal, dat past nu even niet.”
 

Na de informele ontvangst op woensdag 6 april start het officiële programma op donderdag met een ontvangst voor de Britse gasten op het gemeentehuis. Daarbij aanwezig zijn ook de Britse ambassadeur in ons land, mevrouw Joanne Roper, en Col Maddick, de militair attaché. Om 10.45 uur verzamelt eenieder zich rond het gemeentelijk monument vóór restaurant Dorset, waar kransen gelegd zullen worden en het Orkest Kon. Marchaussee voor de muzikale begeleiding zorgt. Een uurtje later, om 11.45 uur, volgt dan de parade naar rotonde De Bontekoe, waar de beide nieuwe straatnaamborden onthuld zullen worden.
 

Parade naar De Bontekoe

Deze parade wordt begeleid door het Orkest Kon. Marechaussee en zes Huzaren te paard van het Ere-Escorte Cavalerie. Ook het comité van aanbeveling van de Stichting Vergeten Bevrijders zal hierin meelopen. Een van de bekendste leden ervan is Henk Morsink, voormalig chef Militaire Huis van Hare Majesteit de Koningin en tevens generaal-majoor der Cavalerie b.d. van de Koninklijke Landmacht. Volgens Pol en Geul belooft deze parade een prachtig schouwspel te worden.
 

Concert in Kulturhus

Net zoals de onthulling van de straatnaamborden trouwens. Speciaal hiervoor wordt het verkeer op de Rondweg ruim een half uur stilgelegd. Daarna gaat het wederom in parade terug richting restaurant Dorset waar een erehaag staat opgesteld om het gezelschap te ontvangen. ’s Avonds om 20.00 uur is er dan nog een Anjerconcert in het Kulturhus, dat gegeven wordt door het Fanfarekorps Bereden Wapens. Het concert duurt tot plm. 22.00 uur. Voor dit concert zijn nog kaarten à 10 euro te verkrijgen.
 

Op vrijdag maakt het gezelschap dan nog een zogenaamde Battle tour, waarin de route wordt gevolgd die de verschillende regimenten destijds hebben afgelegd om Borne te bevrijden en besluit een farewell dinner het driedaagse samenzijn.
 

Daarmee komt dan ook een einde aan drie jaar noeste arbeid van Pol en Geul die ze, zo benadrukken ze, zonder de geweldige medewerking van velen waaronder die van de gemeente Borne, niet hadden kunnen volbrengen. “Dit voelt allemaal heel goed”, zo besluit Pol. “We zijn eindelijk in staat alsnog de mensen te eren die destijds voor ons hebben gezorgd. En ik denk dat het straks, als de vlaggen in top gaan en de volksliederen klinken, voor ons wel een heel bijzonder moment zal zijn. We hopen dat er vele Bornenaren van getuige willen zijn.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jan Tenhage — 28 mrt 2022
Heel mooi dat de bevrijding in Borne gevierd wordt, maar dat ze voor het Anjerconcert een bijdrage vragen van 10 euro vind ik niet passen dit zouden ze de bewoners van Borne kosteloos moeten aanbieden.

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024

Vorstelijke bezoeken aan Borne

Het oranjegevoel in Borne kennen we vooral van activiteiten op Koningsdag, morgen is het centrum...
26-04-2024

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Borne blijkt ook fris op z’n Best

Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
21-04-2024

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024