Op dinsdag 1 juli werd in de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen die het college oproept een lobby te starten richting de Tweede Kamer om de streekindeling van Twente te wijzigen. Het advies van de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) is om in 2028 één streekomroep voor heel Twente toe te laten tot het publieke bestel, hoewel het aantal inwoners van Twente (600.000) ruim boven de eigen richtlijn van 100.000 tot 150.000 inwoners ligt.
De lokale omroepen van Borne, Haaksbergen, Hof van Twente, Hellendoorn en Rijssen-Holten hebben een verzoek ingediend om Twente in twee streken op te delen en voor Zuidwest-Twente een aparte streek aan te wijzen, toen de NLPO de procedure daarvoor openzette. Een extreem grote streekomroep voor Twente krijgt volgens de partijen meer het karakter van een regionale omroep en schiet z’n doel volledig voorbij.
Reden voor de motie
Het verzoek werd echter afgewezen zonder in gesprek te gaan met de omroepen of de gemeenten, en zonder deugdelijke onderbouwing. Vragen naar aanleiding van de beslissing werden door de NLPO ook niet meer beantwoord. Reden voor de Bornse gemeenteraad om de motie aan te nemen en een krachtig signaal richting Den Haag te sturen. Uiteindelijk is het het ministerie van OCW dat de nieuwe Mediawet vaststelt. De NLPO heeft een adviserende – maar wel zwaarwegende – rol in het proces.
Hellendoorn, Hof van Twente en Haaksbergen
De Bornse motie werd vervolgens overgenomen in de gemeenteraden van Hellendoorn, Hof van Twente en Haaksbergen. “Een tweede streekomroep in Twente? Doen!”, klonk het in Hellendoorn. In het belang van de inwoners van de gemeente stemde de raad van Hellendoorn op 8 juli met 23 van de 25 stemmen vóór de motie.
Diezelfde avond besloot de gemeenteraad van Hof van Twente de motie eveneens te steunen. De raad constateert dat er steeds minder media-aandacht is voor de plaatselijke politiek. Een streekomroep voor heel Twente zou dit manco alleen maar verergeren. Om de lokale democratie te versterken, werd unaniem voor de motie gestemd die vraagt om Twente te splitsen.
Een dag later was de motie in de raad van Haaksbergen niet eens een discussiepunt. De motie werd ingediend door álle raadsfracties en vervolgens unaniem aangenomen.
Brieven vanuit de gemeentebesturen zijn inmiddels verstuurd naar alle politieke partijen in de Tweede Kamer.
Vragen van Kamerlid Kahraman
NSC-Kamerlid Isa Kahraman heeft het signaal al opgepakt en schriftelijke vragen gesteld aan minister Eppo Bruins, met de vraag of hij de mening deelt dat Twente te groot en te divers is voor één streekomroepgebied. Ook verzoekt hij de minister het gesprek met de vijf omroepen en gemeenten alsnog te faciliteren, aangezien er sprake is van breed democratisch draagvlak in de regio.
Binnen drie tot zes weken dient de minister de vragen van Kamerlid Kahraman te beantwoorden. (AJ/KDS)
Foto boven: team BB
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.