Revival Monumentendag Borne zet door
HARDLOPEND, FIETSEND ÉN WANDELEND LANGS MONUMENTALE PLEKKEN

Revival Monumentendag Borne zet door

De landelijke Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 10 september, staat in het teken van duurzaamheid. “Natuurlijk besteden we daar aandacht aan”, aldus Erik Mijnheer van de Bornse organisatie, “maar we richten ons toch vooral in brede zin op de vele monumentale plekken die Borne rijk is. En dat willen we vooral ook op een actieve wijze doen. Zowel hardlopend, per fiets als vanaf dit jaar ook via een geleide wandeling.” Voor mensen die liever op eigen gelegenheid ontdekken wat monumentaal Borne te bieden heeft, openen ’s middags diverse gebouwen hun deuren.
 

Monumentenrun en fietstocht

Ook in 2019, tijdens de laatst georganiseerde Open Monumentendag, bestond de mogelijkheid al om (hard)lopend en per fiets een ronde langs de monumenten te maken. En net als toen tekent ook dit keer Henk Passies van Fit met Passie weer voor de organisatie ervan. “Met deze onderdelen spreek je duidelijk een jonger publiek aan. Op speelse, lees sportieve, wijze laat je hen kennis maken met al het moois dat Borne te bieden heeft.” De route voert dit keer in de richting van Maria Mediamatrix in Azelo.
 

Onderweg worden er diverse stops gemaakt, onder meer bij Dusseldorp, het Spanjaardhuis, de markestenen en De Hoff Azelo. “Niet allemaal monumenten in de zin zoals we ze kennen, maar wel opvallend en betekenisvol. Op al deze locaties wordt tekst en uitleg gegeven door ter zake kundigen. Je hoort dan echt de mooiste verhalen en bent op plekken waar je normaal gesproken niet komt”, aldus de overenthousiaste Passies. De start van het hardlopen en fietsen is vanaf 10.00 uur bij het Bussemakerhuis; beide tochten duren maximaal 2,5 uur. Aanmelden kan t/m 8 september via 06 8396 5445 en info@fitmetpasssie.nl. De deelnamekosten bedragen 10 euro.
 

Geleide wandeling Oud Borne

Nieuw dit jaar is de geleide monumentenwandeling door Oud-Borne. Speciaal daarvoor hebben de Gidsen Oud Borne een route uitgestippeld die zo’n anderhalf uur zal duren. “De start is om 14.00 uur bij het Kulturhus en zal daar, onder het genot van een kop koffie of thee, ook weer eindigen”, vertelt André Muller. “Een heel wetenswaardige wandeling, onder begeleiding van een gids, die je ook in dit geval op de mooiste plekken van het oude Borne brengt, met alle mooie verhalen die erbij horen.” Aanmelden kan t/m 8 september via 074 266 3082 en info@gidsenoudborne.nl. De deelnamekosten bedragen 7,50 euro.
 

Belangstellenden die liever op eigen houtje een kijkje willen nemen bij een van de monumenten kunnen van 12.00 uur tot 16.00 uur terecht bij het Bussemakerhuis, de Bornse synagoge, de St. Stephanuskerk, de Oude Kerk en Villa Elizabeth (het tegenwoordige Dorset Mansion House).
 

De extra’s: activiteiten basisscholen én Maria Mediatrix

Het hierboven genoemde is overigens niet het enige dat de vernieuwde Monumentendag in Borne zal kleuren. Zo krijgen de basisscholen al op vrijdag 9 september een programma voorgeschoteld, waarin ze groepsgewijs het Bussemakerhuis, de Oude Kerk (met torenbeklimming!) en St. Stephanuskerk kunnen bekijken en van de gidsen tekst en uitleg krijgen. Ook is er voor hen een speciale speurtocht door Oud Borne samengesteld.
 

En dan is er zaterdagmiddag om 14.00 uur nóg een ‘event’: Maria Mediatrix. De organisatie hiervan is in handen van de gemeente Borne. Arend-Jan Compagner, beleidsambtenaar, daarover: “De Open Monumentendag is een uitgelezen moment om inwoners van onze gemeente kennis te laten maken met het monumentale karakter van het gebouw dat rond de oorlogsjaren verrees. Hoe het programma er voor die middag precies zal gaan uitzien hopen we zo snel mogelijk bekend te maken.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024