Jarig Repair Café floreert nog steeds
TIEN JAAR LANG WORDT ER AL GEKNUTSELD IN DE STROOM ESCH

Jarig Repair Café floreert nog steeds

“Als ik zie wat hier in de afgelopen tien jaar is bereikt, dan heb slechts één woord: Geweldig!” Het zijn de woorden van Jan Blom, die in 2013 een defecte klok had en thuis aan de keukentafel het kleinood probeerde te repareren. Er bleek een haar in het uurwerk te zitten en even later had hij het probleem getackeld. ‘Dit moeten we vaker doen’, dacht hij en dus deponeerde hij zijn idee bij de wijkverenging Stroom Esch. Van het een kwam het ander. Zaterdagmorgen vierde het Repair Café haar tienjarig bestaan.
 

Verstopte stofzuiger

De feestelijke ochtend begon om half tien en kon direct alweer op een grote toeloop rekenen. Terwijl zich buiten bij het ontmoetingscentrum De Wanne een aantal mannen buigt over een defecte cirkelzaagmachine, is het ook binnen een drukte van belang. De een verdiept zich in een verstopte stofzuiger, een ander probeert de stekker van een koptelefoon weer aan de praat te krijgen en een derde verdiept zich in een haperend koffiezetapparaat. Tussendoor is er koffie en natuurlijk een feestelijke slagroomsoes.
 

‘Fijn dat dit allemaal kan in Borne’, aldus de wethouder

Ook wethouder Michael Geerdink komt namens de gemeente zijn felicitaties overbrengen. “Wat hier gebeurt, is heel bijzonder”, zegt hij. “Duurzaamheid spreekt mij enorm aan, en dat is hier nadrukkelijk aan de orde. Maar bovendien gaat het hier vooral ook om de saamhorigheid. Mensen kunnen een gezellig praatje maken en tussendoor helpen ze elkaar waar mogelijk. Fijn dat dit allemaal kan in Borne”, aldus de wethouder.
 

Terwijl de wethouder spreekt, zit een oudere bovenbuurvrouw op haar rollator in de naai- en verstelhoek. “Het is hier altijd leuk”, vertelt ze. “Soms heb ik zelf wel iets te verstellen, maar ik kom ook gewoon voor de gezelligheid en een kop koffie hoor. Een beetje kletsen met andere mensen… voor mij is het een uitje.”
 

Trots

Ook Jan Blom, de oprichter, is (natuurlijk) present. Hij heeft weliswaar een stapje teruggedaan, maar voelt zich nog steeds bij het Repair Café betrokken. “Ik ben er tien jaar geleden dan wel mee gestart, maar we hebben het gewoon met elkaar gedaan hoor. En als ik nu zie wat hier allemaal gebeurt, ja dan ben ik trots. Ik hoop dat het Repair Café over 50 jaar nog bestaat.”

 

Een aantal kinderen in de technische hoek hoort het allemaal niet. Zij zijn drukker met het printen van een sleutelhanger en andere zaken, die ze zelf even eerder op de laptop hebben ontworpen. “Want hoe mooi is het, dat ze al op jonge leeftijd vertrouwd worden met techniek. Daar kunnen ze later alleen maar plezier aan beleven”, besluit een begeleidster. (AJ/BM)

 

Repair Café Stroom Esch 10 jaar

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder

“Soms zitten aanbestedingen mee, soms zitten ze tegen”, verzucht wethouder David...
20-06-2024

Parkeergarage tijdelijk dicht

De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het Huis van Borne zijn inmiddels...
19-06-2024

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024