Een gezellige tuin op je balkon of dakterras
HANDIGE TIPS VOOR ALS JE IN EEN FLAT OF APPARTEMENT WOONT

Een gezellige tuin op je balkon of dakterras

ADVERTORIAL • Als je in een flat of appartement woont dan heb je natuurlijk geen eigen tuin. Maar van je balkon kun je wel iets gezelligs maken. Met plantenbakken bijvoorbeeld, waar je het hele jaar door gezellige planten in kunt laten groeien en bloeien. In het najaar kun je bloembollen poten die vanaf het vroege voorjaar mooie bloemen geven. Eerst de sneeuwklokjes en de krokussen en daarna de tulpen, hyacinten en narcissen. Als de bollen zijn uitgebloeid en afgestorven kun je de bakken vullen met eenjarige plantjes die hun bloemen geven tot ver in september. Of kies voor vaste planten die meerdere jaren mee kunnen gaan. Zorg er dan wel voor dat je ze binnen kunt zetten als het hard vriest. Een winterharde plant is vaak niet bestand tegen vorst als hij in een bak of pot staat.

 

Nog meer groen op het balkon

Wil je nog meer groen op je balkon of terras dan kun je een kunstgrasmat neerleggen. Deze zijn te koop in allerlei formaten en uitvoeringen. Je kunt gaan voor natuurlijk groen gras, maar ook voor een alternatief zoals zwart of blauw. Het gras voelt prettig aan je blote voeten, het wordt tijdens tropische dagen lang niet zo warm als het beton van je balkon. Het voordeel is ook dat je bij een verhuizing je kunstgrasmat gemakkelijk kunt verwijderen. Je hoeft dan ook geen toestemming te vragen aan de verhuurder of een vereniging van eigenaren als je je balkon of dakterras op deze manier wilt inrichten.

 

Een moestuin op het balkon

Steeds meer mensen vinden het leuk om een moestuintje te hebben. Ook dat kan op je balkon als je dat wilt. Er zijn leuke bakken te koop waar je op kleine schaal groente in kunt kweken. Het gaat dan hooguit om 1 bloemkool, 1 krop sla of 1 tomatenplant. Maar het is ontzettend leuk om de groente te zien groeien en die uiteindelijk op je bord te hebben voor een gezonde maaltijd. Vooral kinderen vinden het erg leuk om voor zo’n mini moestuin te zorgen. En wie weet stimuleert het je kinderen ook nog om meer groente te eten.

 

Gezellige bloembakken

Balkons zijn vaak op het zuiden gesitueerd. Daardoor groeien en bloeien planten op je balkon extra goed. Je moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat ze voldoende vocht krijgen. Aan een regenbui hebben ze meestal niet genoeg. Houd dus goed in de gaten of de grond voldoende vochtig is. Te veel water is natuurlijk ook niet de bedoeling, dan gaan de wortels rotten. Als je goed zorgt voor de planten op je balkon dan kunnen eenjarige plantjes bloeien tot ver in september. Vaste planten die in bakken of potten staan kunnen niet tegen strenge vorst. Haal ze dus naar binnen als het hard of lang achter elkaar vriest. Dan kunnen ze het jaar daarop weer volop in bloei staan.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Borne experimenteert met nieuw stembiljet

De voorbereiding voor de Europese verkiezingen in Borne is begonnen. Maandagavond ontvingen de...
14-05-2024

Meulenbroek Dierenartsen bestaat 15 jaar

ADVERTORIAL • Wat gaat de tijd snel! 15 jaar geleden begonnen wij uit het niets onze...
06-05-2024

Strijdend onder Britse vlag

In Green Park, hartje Londen, staat het in 2012 door koningin Elisabeth onthulde...
03-05-2024

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024