‘Huis van Borne nog steeds verstandigste optie’
WEL NAAR SCHATTING WEER 1,5 MILJOEN DUURDER

‘Huis van Borne nog steeds verstandigste optie’

Vanuit de gemeenteraad kwamen er regelmatig vragen over de kosten van het project Huis van Borne, waarbij de gemeentelijke organisatie zou intrekken bij het Kulturhus. Hoe staat het ervoor en is het nog steeds wel het meest verstandige scenario?

Alle drie de opties – renovatie van het huidige gemeentehuis, duurzame nieuwbouw en intrekken bij het Kulturhus – werden nog eens nagerekend en daaruit wordt geconcludeerd dat het Huis van Borne nog steeds financieel het meest aantrekkelijk is.
 

9,6 miljoen

De geschatte investering is inmiddels wel weer nog eens 1,5 miljoen hoger dan de laatste raming in september vorig jaar en komt nu op 9.6 miljoen uit. Maar de kosten van de alternatieven zijn ook gestegen naar 14 miljoen (renovatie) en 12,4 miljoen (nieuwbouw). “Het is nog steeds gunstig om met het Huis van Borne door te gaan”, vindt wethouder David Vermorken.
 

Voordelen

“De financiële voordelen zitten er met name in dat we ruimtes kunnen delen met het Kulturhus en minder oppervlak bouwen aan een bestaand gebouw. Maar de alternatieven hebben nog meer nadelen. Om te beginnen is daarin het maatschappelijk plein met optimale samenwerking met sociale partners niet opgenomen en een ander nadeel is dat in beide opties de gemeentelijke organisatie tijdelijk elders gehuisvest moet worden. In Borne is daarvoor geen kantoorvolume beschikbaar. Dan zouden we al naar Hengelo of Almelo moeten gaan en … nou ja … daar vind ik wat van.”
 

Niet meegenomen in het vergelijk is de eventuele opbrengst van het huidige gemeentehuis na verkoop. “Dat is een eenmalige opbrengst en we vonden het niet zuiver om dat op te nemen. Het hangt er bovendien helemaal vanaf wat de gemeenteraad er mee wil. Stel dat deze plek een park moet worden, dan is er helemaal geen opbrengst.”
 

Planning

De gemeenteraad wordt eind oktober bijgepraat over het project. Ondertussen lopen de voorbereidingen door. “Het bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk en de selectiefase van de Europese aanbestedingsprocedure is inmiddels gestart. De planning is om nog voor de zomer van 2024 aan de slag te gaan en ongeveer een jaar later het gebouw op te leveren.”
 

Nieuwe naam

Hoe zit het eigenlijk met de nieuwe naam? De gemeente schreef in april een prijsvraag uit. De timing was bijzonder ongelukkig, net na het floppen van project ’t Wooldrik en de reacties uit de samenleving waren niet bepaald positief. Er zou echter haast zijn bij die nieuwe naam, was de verklaring destijds. Inmiddels is het bijna een half jaar later en die naam is nog steeds niet gekozen. “We dachten dat we nu al verder zouden zijn en een projectvoorstel aan de raad hadden kunnen voorleggen. Daarin hebben we wat vertraging opgelopen.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Rob — 18 okt 2023
Het pluche lonkt: alles nieuw, apparatuur en meubels e.d,,
Frans — 18 okt 2023
Ambtenaren zorgen altijd heel goed voor zichzelf.
Herman — 16 okt 2023
Ik neem aan dat dhr Vermorken dit ook leest en hier wat mee doet. Het is de portemonnee van alle Bornse burgers die hij hier beheert. Dus wat kan er tegen zijn om dit niet te doen. Hier en daar misschien een kleine interne verbouwing in een ruim pand van nog geen twintig jaar oud. Het ligt in de gemeente Borne, het is eigendom van de gemeente en staat nagenoeg leeg. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het hele pand, ruim 750 m2, werd verwarmd voor die enkele medewerker aldaar werkzaam. Lekker duurzaam. Trouwens deze is ook werkzaam iov of voor de gem Borne.
Lotte — 15 okt 2023
@Herman jou informatie klopt inderdaad. Het pand wat jij bedoelt wordt inderdaad gebruikt voor medewerkers tbv opvang Oekraïnes.
@Ron dit pand bevindt zich hedendaags op het terrein van het voormalige AZC en is niet gesloopt.
Ron Hartman — 15 okt 2023
@Herman. Ik veronderstel dat het pand uit 2002 van ca 755 m2 op papier allang gesloopt is en onderhands al is vergund in afwachting van de vergunningen op enig moment. Daar moet nog het nodige gemasseerd worden alvorens daar woningen mogen worden gezet. De geluidsbelasting is enorm en waarschijnlijk pas aanvaardbaar (op papier) te maken na de ontvlechting van de A35 en de A1. Je denkt toch niet dat onze ambtenarij daar wil werken?
Op zich klopt het plan naar de Haven wel. Het sociaal cultureel werk wordt nog iets verder verschraald en de grond van het huidige gemeentehuis verkocht aan vrinden. We krijgen dan vast mooie nieuwe trespa stegen daar met hoogbouw. Dat geeft de deelgemeente dan statuur.
Herman — 14 okt 2023
Beste Ron. Volgens een goede bron van mij staat het duurzame pand nagenoeg leeg en wordt het incidenteel gebruikt door een medewerker van de Oekraïne opvang.
Over de grootte kan ik zeggen dat het plan is van Leverink Assen in de nabije toekomst bij de herontwikkeling van het oude AZC om daar een tiental woningen te creëren. Heb je enig idee. Moet toch groot genoeg zijn voor de gemeente Borne. Het is gebouwd als clusterkantoor azc voor Noord Oost Nederland echter is nooit als zodanig gebruikt. Ook dit was al een gigantische geldverspilling door de overheid. Wie weet komt het alsnog van pas. Prachtig toch?
Ron Hartman — 14 okt 2023
Interessant Herman! Vertel eens wat meer over m2 en huidig gebruik?
Herman — 14 okt 2023
Weth Vermorken is van mening dat Borne niet over kantoorvolume beschikt om tijdelijk gemeente ambtenaren onder te brengen.
Deze is er zeker wel en ook nog in eigendom van de gemeente Borne. Het betreft het clusterkantoor vh voormalige AZC. Het pand is nog maar enkele jaren oud. Twee etages met vele moderne kantoor- en vergaderruimtes. Meer volume dat het huidige gemeentehuis. Voldoende parkeergelegenheid en goed bereikbaar met het ov. Er rijdt een door de gemeente gesubsidieerde lijndienst voor de Oekraïners die natuurlijk ook door de ambtenaren gebruikt kan worden.
Dit gebouw kan zelfs als definitief onderkomen voor het gemeentehuis worden ingevuld. Het lijkt mij gezien de financiële situatie verstandig om dit alsnog te overwegen. Voor de afd burgerzaken kan dan nog een plekje worden gezocht binnen het oude gemeentehuis of het kultuurhus zonder ingrijpende en dure investeringen.
Jan — 14 okt 2023
De niet beslissende bodemloze put kan de nieuwe naam worden voor mij.
Marion — 14 okt 2023
Zag deze week de begroting voor 2024-2027. Zag zorgen over 2026 t/m 2027.
In 2027 tekort van ongeveer 2,9 miljoen. Pas op de plaats blijkt een verstandige intentie te zijn las ik.
Hoe dit alles te rijmen met de plannen die ?kost? wat het ?kost? moeten doorgaan!!!!!
Dirk — 14 okt 2023
Wethouders zijn net voetbaltrainers, ofwel passanten. De lege portemonnee en chaos die ze achterlaten mag vervolgens door de volgende passant zogenaamd worden opgelost, maar daar hebben onze carrieretijgers geen probleem mee.....
Lida Van Amerongen — 14 okt 2023
Ik weet al een naam voor het nieuwe gemeentehuis

DE VERGISSING!!!

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024

Borne houdt 6 miljoen over

De jaarrekening 2023 van de gemeente Borne laat een positief saldo zien van iets meer dan 6...
03-06-2024

Invoering toeristenbelasting een feit

Per 1 januari 2025 gaan toeristen ook in Borne toeristenbelasting betalen op overnachtingen....
29-05-2024

Borne gaat niet akkoord met afspraken windenergie

De gemeenteraad heeft dinsdagavond uiteindelijk niet ingestemd met de programmeringsafspraken...
29-05-2024