Is lokale politiek iets voor jou?
JUDITH PRAKKEN: ‘GEWOON DOEN!’

Is lokale politiek iets voor jou?

Dit najaar start er weer een cursus ‘Politiek Actief’, voor iedereen die wel eens wil weten hoe dat nu precies gaat in de lokale politiek of zelfs overweegt er deel van uit te gaan maken. Judith Prakken was een van de deelnemers van een soortgelijke cursus in 2021 en draait nu alweer een aantal jaren mee als gemeenteraadslid namens de VVD. Ze kan het iedereen aanraden: “Doe het gewoon. Ook als je niet goed weet wat de gemeente doet of op welke manier je invloed kunt of wilt uitoefenen op het beleid. Je hebt er altijd wat aan. Dit jaar is er bijvoorbeeld ook een training debatteren en die vaardigheden kun je vaak ook goed gebruiken in je werk.”

 

Nieuwsgierig
Judith Prakken is teamleider op Lyceum de Grundel en het politieke speelveld is haar als voormalig docent Maatschappijleer dan ook niet vreemd. “Ik was ook wel een beetje nieuwsgierig naar de inhoud van zo’n cursus en hoeveel mensen erop afkomen. Ik woonde net een aantal jaren in Borne, en vind dit dorp gewoon heel leuk, maar ik wist niet zo goed of raadslid zijn iets voor mij was. Wat voor mogelijkheden zijn er en wat wil ik dan? Dat hoopte ik te ontdekken.”
 

Een van de onderdelen van de cursus was een gesprek met raadsleden. “Leuke en openhartige gesprekken over hoeveel tijd het kost, maar ook over wat hen raakt of waar ze wakker van liggen.” Prakken besloot zich aan te sluiten bij de VVD. “Een leuke fractie, met ook Kelly Bekhuis nieuw in de gelederen. Het was altijd al de partij van mijn voorkeur, maar het klikte ook meteen met iedereen.” Slechts een paar maanden later stond Judith Prakken op plek twee op de lijst van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen. De rest is geschiedenis.
 

'Geen spijt van'

“Ik heb er nog steeds geen spijt van. Het is heel mooi om mee te mogen beslissen over een nieuwe school of het Huis van Borne en zo’n project als de Vloedbeltverbinding te zien slagen.” Maar er zijn natuurlijk ook dossiers die minder plezierig zijn. “Vooral zaken die veel impact hebben en emoties losmaken, zoals opvang van asielzoekers of de bouw van flexwoningen. Dan moet je toch het algemene belang van Borne voor ogen houden en je besluit ook durven te verdedigen. Dat is iets wat je ook wel leert en waarbij het heel handig is om zo’n rot in het vak als Leo Graafhuis in de fractie te hebben.”

Al met al is Judith Prakken nog steeds enthousiast over de keuze die ze destijds na de cursus heeft gemaakt en ze raadt dan ook iedereen aan om zich aan te melden. “Alle fracties hebben behoefte aan nieuwe leden, maar er wordt beslist geen druk op je gelegd hoor. Zo heb ik het tenminste helemaal niet ervaren. Het is allemaal heel vrijblijvend.”

 

De gemeente Borne biedt de cursus ‘Politiek Actief’ gratis aan. De cursus bestaat uit zes avondbijeenkomsten in september en oktober. In het programma is aandacht voor het politiek bestuur, verkiezingen en gemeentefinanciën. Ook wordt er een speeddate met gemeenteraadsleden, een training debatteren en een bezoek aan een raadsvergadering georganiseerd. (AJ)

 

Meer informatie over deze cursus en de mogelijkheid tot aanmelden vind je op: www.borne.nl/politiekactief.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Borne Werkt maakt doorstart

In 2016 ging in Borne het project Borne Werkt van start. Een initiatief vanuit de...
18-07-2024

BTKzorg wordt Twentse Huishoudelijke Hulp

De overname van BiOns door Thuisgenoten/BTKzorg is afgerond en formeel goedgekeurd door de...
15-07-2024

Onderzoek over positieve gezondheid in Borne

ADVERTORIAL. Gemeente Borne wil graag weten hoe verbonden jij je voelt met Borne en samenleving...
11-07-2024

Aan de slag met het gemeentehuis

Het gemeentehuis aan het Rheineplein wordt door de ambtelijke en bestuurlijke organisatie...
11-07-2024

Standbeeld voor Wout Weghorst?

“Moeten we dan een standbeeld plaatsen voor Wout Weghorst? Afhankelijk van het resultaat...
09-07-2024

Dilemma’s voorzien in opvang vluchtelingen

Op dit moment is het beleid van Borne om zich in te zetten voor de opvang van de grote groep...
28-06-2024