Positieve geluiden uit de stemlokalen
NIEUWE STEMBILJET LIJKT EEN HELE VERBETERING

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een verbetering is. Allemaal heel helder uitgelegd en het is ook niet zo’n verspilling van papier.” Ron Balke is het helemaal met haar eens. “Het is niet zo moeilijk, maar ik ben benieuwd of het uiteindelijk meer onjuiste stemmen oplevert.”
 

Pilot met nieuw stembiljet

Borne is een van pilotgemeenten waar het compactere stembiljet wordt uitgetest. Het gaat een beetje anders dan anders. Nu moeten twee hokjes rood worden gemaakt. Eén voor de partij en één voor kandidaat op de lijst van die partij. Dat laatste kan opgezocht worden in een boekwerkje in het stemhokje, of via de kandidatenlijst die thuis is bezorgd. De bedoeling is dat de stemprocedure allemaal wat efficiënter en handzamer wordt.

 

“We horen veel positieve geluiden”, zegt Yvonne Denekamp, voorzitter op het stembureau bij de Bornse Harmonie. “Iedereen is heel enthousiast over het kleine formaat en over de leesbaarheid. Ook over de informatievoorziening veel lof. Het blijkt dat veel mensen zich thuis al hebben verdiept in de nieuwe wijze van stemmen.”

 

‘Ik verheug me op het stemmen tellen’

Er zijn zelfs ‘stemtoeristen’, die speciaal in Borne wilden stemmen vanwege het experiment. Of dat uiteindelijk zal leiden tot een hoger opkomstpercentage dan vorige keer bij de Europese verkiezingen is nog onduidelijk. “Het loopt in ieder geval lekker door”, vindt David Vermorken op het stembureau in het gemeentehuis. Yvonne Lansink Rotgerink kijkt uit naar het stemmen tellen als de stembussen gesloten zijn. “Dat was met die enorme stembiljetten altijd echt een crime. Nu verheug ik me erop!”

 

Wel lijkt het wat onhandig dat stempas en verkiezingslijst apart zijn bezorgd. Soms komen stemmers met een nog dichte envelop op het stembureau en komen er ter plekke achter dat daar de stempas niet in zit. Een verbeterpuntje wellicht.

 

Protocol

Daarover gaat het Ministerie dat alles in Borne goed in de gaten houdt. In ’t Dijkhuis vraagt Direct Research de stemmers naar hun meningen. Wat de bevindingen tot nu toe zijn blijft echter geheim. Na raadpleging van het uitgebreide protocol blijven de lippen stijf op elkaar van onderzoeker Ad van Fessem. “Sorry, maar ik mag niet met de pers praten. Het is al een langjarig project om tot een nieuwe manier van stemmen te komen en het moet nu eenmaal allemaal heel zorgvuldig en nauwkeurig.” Dat de koffie in ’t Dijkhuis lekker is wil hij nog wel kwijt. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder

“Soms zitten aanbestedingen mee, soms zitten ze tegen”, verzucht wethouder David...
20-06-2024

Parkeergarage tijdelijk dicht

De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het Huis van Borne zijn inmiddels...
19-06-2024

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024

Borne houdt 6 miljoen over

De jaarrekening 2023 van de gemeente Borne laat een positief saldo zien van iets meer dan 6...
03-06-2024