Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats
HERNIEUWDE AFSPRAKEN GEMAAKT EN INFORMATIEBORD GEPLAATST

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats lijkt de rust wedergekeerd en is een hernieuwde start gemaakt. Woensdagmiddag passend gemarkeerd met het plaatsen van een informatiebord aan de muur van de begraafplaats aan de Twijnerstraat.
 

Recente conflicten

“Een bijzonder moment”, vond burgemeester Jan Pierik. “We hebben de afgelopen jaren wat hindernissen overwonnen en dan druk ik me diplomatiek uit.” Er waren klachten vanuit de omwonenden over overlast van de bomen op de begraafplaats en er ontstond een conflict tussen het Nederlands-Israëlisch Kerkgenootschap (NIK), eigenaar van de begraafplaats, en de gemeente over verantwoordelijkheden en uitvoering van het onderhoud op de begraafplaats. Dat liep hoog op. Met klachten via de Overijsselse Ombudsman en pittige uitspraken en verwijten in de krant.

 

Kluwen ontward

“Treurig dat het zo gaat, maar het brengt ook kansen om het weer goed op orde te brengen. Daarvoor hebben we eerst de kluwen van het hele vraagstuk ontward en het gesprek gevoerd met alle betrokkenen; omwonenden, NIK en de Stichting tot Onderhoud der Joodse Begraafplaats. We zijn samen tot een oplossing gekomen en er is helderheid over de afspraken. De gemeente blijft haar verantwoordelijkheid nemen en blijft het onderhoud doen, rekening houdend met religieuze regels, wensen met betrekking tot schaduwwerking én met het monumentale karakter van het groen op de begraafplaats.”

 

Erfgoed

Die verschillende perspectieven stroken niet altijd volledig met elkaar. Zo heeft de Joodse gemeenschap liever helemaal geen grote bomen op een Joodse begraafplaats. Ruben Vis, voorzitter van het NIK: “Wij zijn een kerkgenootschap en geen Milieu Defensie. Wij moesten ook even meegaan met het belang van het monumentale groen.” Wederzijds begrip én goede nieuwe afspraken zijn het gevolg van de inzet van diverse partijen, met als doel om de Joodse Begraafplaats voor nu en voor de toekomst goed te bewaren. “Het is een stuk erfgoed van Borne. Niet alleen Joods erfgoed, maar van de hele gemeenschap.”

 

Om dat te benadrukken is de toegankelijkheid van de Joodse begraafplaats vergroot door een verhoging en een informatiebord te plaatsen. De verhoging geeft de mogelijkheid om met inachtneming van de Joodse regels van buitenaf de begraafplaats te bekijken. Het bord geeft informatie over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Borne en over Joodse begraafplaatsen en gebruiken. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Bewoner — 06 jun 2024
We zijn benieuwd of het achterstallige onderhoud nu dan wel wordt gedaan.
Gerard Morselt — 06 jun 2024
Heel mooi zo te zien, maar welke dagen is de begraafplaats opengesteld voor publiek?

Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder

“Soms zitten aanbestedingen mee, soms zitten ze tegen”, verzucht wethouder David...
20-06-2024

Parkeergarage tijdelijk dicht

De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het Huis van Borne zijn inmiddels...
19-06-2024

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Borne houdt 6 miljoen over

De jaarrekening 2023 van de gemeente Borne laat een positief saldo zien van iets meer dan 6...
03-06-2024