Standbeeld voor Wout Weghorst?
ALGEMENE BESCHOUWINGEN MET PLANNEN DIE VOORAL GEEN GELD KOSTEN

Standbeeld voor Wout Weghorst?

“Moeten we dan een standbeeld plaatsen voor Wout Weghorst? Afhankelijk van het resultaat morgen natuurlijk”, grapte Bastian Drees (Borne-Nu) tijdens de raadsvergadering dinsdagavond bij wijze van verhelderende vraag aan de fractie van GrLi/PvdA over de door hen ingediende motie om topsport beter zichtbaar te maken. De partijcombinatie bracht het idee naar voren tijdens de discussie over de kaderstelling. Het achterliggende idee is dat het ongekend grote aantal Bornse topsporters een rol zou kunnen spelen in het stimuleren van sportdeelname. Een ‘sympathiek initiatief’ dat breed gesteund werd door de gemeenteraad, zeker nadat wethouder David Vermorken aangaf in gesprek te willen gaan met partners als de Adviescommissie Sport en het Sportgala om het idee verder uit te werken. Het initiatief werd breed gesteund, mede omdat het niet direct geld lijkt te gaan kosten.
 

Geen geld

Een beetje exemplarisch voor wat er tijdens de Algemene Beschouwingen gebeurde. Het verhaal is bekend: er zijn grote financiële onzekerheden en Borne stevent af op het ‘ravijn’ in 2026, waarin het Rijk grote kortingen heeft aangekondigd op de inkomsten van de gemeenten. Het devies is nu om af te maken waaraan begonnen is en vooral een ‘pas op de plaats’ te maken als het gaat om nieuwe plannen. Eerst maar even afwachten wat er gaat gebeuren in de wereld en met de nieuwe regering, maar wel alvast nadenken over bezuinigingsrondes als het zwarte scenario zich daadwerkelijk gaat voordoen.
 

Normaal gesproken worden er allerhande moties en amendementen ingediend tijdens de Algemene Beschouwingen om dit of dat te steunen, dan wel nieuw beleid af te dwingen. Nu dus niet, want er is geen geld en straks helemaal niet meer. Een motie van GB90 om extra geld voor ambtelijke capaciteit op Jeugdzorg haalde het dan ook niet, mede omdat de ambtelijke organisatie had aangegeven dat niet nodig te hebben.
 

Steun voor kleine maatschappelijke initiatieven

Wat het wel haalde was een motie van GB90 om een nieuw plan voor te leggen om de middelen ter bestrijding van energiearmoede op tijd uit te geven. Dat geld ligt op de plank en als het door Borne niet wordt uitgegeven, moet het terug naar Den Haag.

 

Van dezelfde partij kwam een motie om eens te kijken naar de indexatie van subsidies aan kleine maatschappelijke initiatieven. Die krijgen al jaren hetzelfde, terwijl ook voor hen de kosten de laatste tijd flink zijn gestegen. Een beetje analoog aan de noodoproep vanuit de evenementen vroeg Karin Scholten (foto in de tekst) ook voor deze, meestal vrijwilligersorganisaties, aandacht. De gehele gemeenteraad steunde haar daarin. Misschien ook wel omdat het de gemeente niet direct een scheur in de broek oplevert. Wethouder Arthur Lammers wist te melden dat van de 2,8 miljoen aan arrangementsubsidies er 2,7 miljoen naar de ‘grote jongens’ als Kulturhus en Wijkracht gaat, waarvoor wel jaarlijks rekening wordt gehouden met kostenstijgingen. De rest is dus een beetje ‘klein bier’, maar volgens Karin Scholten wel heel erg waardevol voor de samenleving.
 

En verder is het vooral behoedzaam opereren, geen wilde dingen doen en maar even de kat uit de boom kijken. En die bezuinigingen komen eraan. “Moeilijke keuzes, die pijn gaan doen”, waarschuwde burgemeester Jan Pierik alvast. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ria — 12 jul 2024
Sorry maar ik zie nergens in Borne standbeelden staan van verschillende Gouden plak winnaars, hoe ver kun je gaan.
Overdreven voorstel en snel weer intrekken
J. Stuivenberg — 11 jul 2024
Als ik steeds de stoep veeg"voor mij ook topsport" krijg ik ook geen stand beeld dus een wijze raad aan de raad "je kunt het maar een of verdeel uitgeven.
Onnodig — 10 jul 2024
Wat een onnodig en onzinnig idee, besteed je geld aan wat nuttigs... grap lekker verder en verdoe je tijd niet
Karin — 09 jul 2024
Nou ja zeg, laten we niet onze andere kampioenen vergeten zoals Joy Beune, Marleen Veldhuis, Mirjam Pol en misschien vergeet ik er nog wat. Dat wordt een aardige aanwinst voor ons Beeldenpark dan!
Steffens — 09 jul 2024
Er zijn zaken die belangrijker zijn dan het spelletje voetbal.
Wim Menheere — 09 jul 2024
Waarom geen foto van Marja Zandjans wegens de motie om de vele topsporters in te zetten?
Emiel — 09 jul 2024
Topsport beter zichtbaar maken? Zet installatie monteurs of bouwvakkers in een standbeeld neer. Zet die meer in de picture.
Sport als laatst!

Borne Werkt maakt doorstart

In 2016 ging in Borne het project Borne Werkt van start. Een initiatief vanuit de...
18-07-2024

BTKzorg wordt Twentse Huishoudelijke Hulp

De overname van BiOns door Thuisgenoten/BTKzorg is afgerond en formeel goedgekeurd door de...
15-07-2024

Onderzoek over positieve gezondheid in Borne

ADVERTORIAL. Gemeente Borne wil graag weten hoe verbonden jij je voelt met Borne en samenleving...
11-07-2024

Aan de slag met het gemeentehuis

Het gemeentehuis aan het Rheineplein wordt door de ambtelijke en bestuurlijke organisatie...
11-07-2024

Dilemma’s voorzien in opvang vluchtelingen

Op dit moment is het beleid van Borne om zich in te zetten voor de opvang van de grote groep...
28-06-2024

Jan Meijerink wordt de nieuwe gemeentesecretaris

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Borne heeft besloten om Jan Meijerink te...
27-06-2024