Dit was Borne in 2023 (1)
28-12-2023
EEN SELECTIE VAN DE MEEST GELEZEN ARTIKELEN OP BORNEBOEIT

Dit was Borne in 2023 (1)

Het jaar 2023 zit erop. Nog even en we slaan de bladzijde om. Een bewogen bladzijde. Boordevol groot wereldleed, maar ook met kleine perikelen en gelukkig hier en daar doorspekt met vrolijkheid. Ook voor Borne, Hertme en Zenderen was 2023 een mengeling van hoogte- en dieptepunten. Terugbladerend in de ruim 1.400 berichten die we het afgelopen jaar met je deelden, liggen ze voor het oprapen. Vandaag een terugblik op de eerste vier maanden van het jaar.

 

Januari

Het jaar is nog geen zes dagen onderweg of het eerste verkeersongeluk dient zich aan. Op de weg tussen Borne en Zenderen verliest een automobilist de macht over het stuur en belandt via de parallelweg in de naastliggende sloot. Hij komt er gelukkig goed van af, iets dat je van zijn auto niet kunt zeggen. Een beter begin is er voor Jolijn Albek en Ellen Zegger-Banierink. Zij nemen vanaf 1 januari officieel huisartsenpraktijk Hesselink over in de Fleminghof.
 

Ook nieuw, maar dan anders, zijn de plannen voor het toekomstige Zenderen. In januari worden ze tijdens een dorpsavond gepresenteerd. Het kerkdorp moet vooral aantrekkelijker en leefbaarder worden als straks eenmaal de grote verkeersstroom verleden tijd is. En daar willen de Zenderenaren best over meedenken. Ze komen met ideeën en suggesties, maar ook met kritiek. Zo is er weerstand tegen het verplaatsen van de ZV-sportvelden en gemopper over te weinig woonruimte voor het jonge deel van de gemeenschap. “Als het nog jaren duurt, dan is iedereen weg”, klinkt het wanhopig. De aanwezige wethouder Michael Geerdink geeft aan de urgentie gehoord te hebben.
 

Nog meer nieuw is de overstap van Wout Weghorst naar het Manchester United van Erik ten Hag. Een opvallende transfer, die door de NEO-bobo’s euforisch op tv wordt toegelicht, met een mengeling van trots en financiële satisfactie. En dan ’t Wooldrik… Ook nieuw, al blijkt het in de loop van het jaar nóg nieuwer te kunnen. In de derde week van deze maand wordt in elk geval het dán nieuwste ontwerp van sportcomplex en kindcentrum gepresenteerd. De kosten ervan blijven nog even ‘onder de pet’.
 

Februari

Waar het bij het nieuwe Wooldrik om vele miljoenen gaat, draait het aan de Lijsterbes in de Bornsche Maten vooral om hutmunten. Daar zijn jongens en meiden uit groep 7 van De Vonder hun eigen economie gestart. Met pallets, munten, stukken land, ondernemers en ‘bazen’ zoeken ze samen hun weg in een nieuwe wereld. “Het gaat hartstikke goed, we hebben nooit ruzie’, klinkt het. Een vervelende ruzie is er halverwege de maand wel op het station. Daar wordt de 61-jarige Sacco van Munster door drie mannen mishandeld en belandt vervolgens op het spoor. Gelukkig loopt het goed af en wordt hij door omstanders gered, de mannen zijn aangehouden.
 

Enkele dagen later is het carnaval. Prachtige praalwagens, vertederende eenlingen, humorvolle duo’s en grote, al dan niet met stukjes kaas, puntmutsen of anderszins kleurrijk uitgedoste loopgroepen trekken als een bont carnavalslint door het dorpscentrum. Met Stadsprins Joost als dé grote aanvoerder van het vrolijk hossende narrenvolk. Dat het niet overal rozengeur en maneschijn is, blijkt aan De Bieffel waar achter een trafohuisje steeds meer poepzakjes worden gedumpt. Ergernis alom dus…
 

Ergernis is er ook als het gaat over flexwoningen. Een inmiddels beladen woord dat met grote regelmaat terugkomt dit jaar. In februari organiseert de gemeente aan aantal luistersessies om de gedachten uit díe wijken op te halen die mogelijk in aanmerking komen voor de bouw van dergelijke tijdelijke woningen. Wat na afloop rest is de onvrede onder bewoners. Men had gehoopt antwoorden te krijgen, maar die kwamen er niet. Het ging vooral om luisteren.
 

Maart

De maand maart begint goed als bekend wordt dat Marskramer/Top1Toys haar deuren opent aan de Grotestraat. Het is een langgekoesterde wens van velen, nadat de huishoudspeciaalzaak zeven jaar eerder een leemte achterliet door haar voortijdige vertrek uit Borne. Minder feestelijk is de zolderbrand aan de Letterveldweg. Het spreekwoord ‘waar rook is, is vuur’ gaat hier zeker op, want de brand leidt tot de ontdekking van een hennepkwekerij, goed voor zo’n 300 planten.
 

Halverwege de maand gaat Nederland naar de stembus. Voor nieuwe leden van de Provinciale Staten en besturen van de waterschappen dit keer. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat er een landelijke exitpoll wordt gehouden bij Het Dijkhuis en dat het NOS Journaal poolshoogte neemt bij het stembureau in de kantine van BVV Borne. Daar wordt namelijk een nieuw soort stembiljet getest. En zo telt Borne toch een beetje mee op deze verkiezingsdag.
 

En dan… opnieuw ’t Wooldrik! De plannen die in januari nog zo voortvarend werden gepresenteerd kunnen naar de prullenbak. Het College vindt de projectkosten ervan (35,8 miljoen) maatschappelijk onverantwoord en bovendien zijn er nog te veel open eindjes. Verantwoordelijk wethouder David Vermorken belooft nog vóór de zomer met alternatieven te komen. Een ander soort noodverband wordt eind maart in Hertme gelegd als de regionale hulpverlening in en rond het Openluchttheater een grootschalige bijstandsoefening houdt. Zo’n 125 eerstehulpverleners, vijf ambulances en een brandweer- en verbindingswagen doen eraan mee. “Er waren goede leermomenten”, luidt de balans na afloop.
 

April

Op 1 april (!) maakt NEO wereldkundig dat de club tot aan de zomer in oranje-witte tenues gaat spelen. Het is een cadeautje van de KNVB, omdat zowel Mats Wieffer als Wout Weghorst een basisplaats veroverden in de nationale elf. Bestellingen/reserveringen kunnen volgens NEO worden gedaan bij Eurosport. Het loopt storm. De grap is geslaagd. Ook geslaagd is de nieuwe editie van Borne op z’n Best, waarbij voorzichtige schattingen tot zo’n 35.000 bezoekers leiden. Zij zien De Denker zowel de hoofd- áls publieksprijs pakken bij de living statues.
 

In de categorie winnaars zijn het op 26 april - de dag van de Lintjesregen - Jan Bovenmars, Hardy Ellenbroek, Jan Gielians, Henk Hogebrug, Elly Kamphuis-Nijhof, Gerrie Sierink-Schippers, Laurens van Urk en André Wanink die gedecoreerd worden als kersvers Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een dag later, op Koningsdag, is het Sacco van Munster die zijn redders tijdens het spoorincident in februari het jaarlijkse Kroonjuweel toespeelt. “Hartstikke, hartstikke, hartstikke bedankt”, luiden zijn alleszeggende woorden.
 

Geen winnaar deze maand is in elk geval de gemeente, die met haar prijsvraag voor een naam van het nieuwe Huis van Borne de plank behoorlijk misslaat. De oproep voor deelname ontlokt veel negatieve reacties; inwoners leggen een relatie met het mislukken van de Wooldrikplannen en daarmee op het langer moeten wachten op een nieuw schoolgebouw. Ze suggereren dat de gemeente haar eigen belang laat prevaleren. Wethouder David Vermorken ontkracht die suggesties, maar erkent dat de timing voor de prijsvraag achteraf gezien heel ongelukkig was. Tot op de dag van vandaag is de nieuwe naam er niet. (Team BB)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024