Dit was Borne in 2023 (2)
29-12-2023
EEN SELECTIE VAN DE MEEST GELEZEN ARTIKELEN OP BORNEBOEIT

Dit was Borne in 2023 (2)

Het tweede deel van ons jaaroverzicht. Een selectie van de meest gelezen artikelen op BorneBoeit, van mei tot en met augustus.
 

Mei

In het jaaroverzicht van de eerste vier maanden dat we gisteren publiceerden, viel al enkele keren het project ’t Wooldrik. En dat was niet voor niets, want het hield de gemoederen in Borne nadrukkelijk bezig. Reden genoeg om eens een tussenbalans op te maken. Met daarin een overzicht vanaf de allereerste stappen die al in 2016 werden gezet tot aan het moment waarop in maart de stekker uit de nieuwste plannen werd gehaald. Iets dat in mei wél tot een goed einde werd gebracht was de ontwikkeling van het Avontureneiland in Wensink-Zuid. Met speeltoestellen, water en biodiversiteit.
 

In mei werd er ook weer een nieuw hoofdstuk aan de komst van flexwoningen toegevoegd. En dat was het protest van de Tichelkampweg-bewoners voorafgaande aan het Politiek Beraad. Tijdens datzelfde Beraad vertelde wethouder Martin Velten zich alle bezwaren wel te kunnen voorstellen. “We snappen dat niemand staat te springen om flexwoningen. Wij ook niet. Maar we moeten wel. Dit is nog maar het begin. We kunnen niet anders. We staan als gemeente met de rug tegen de muur.”
 

Groen licht kwam er deze maand wél voor een andere woning: het nieuwe Hospice Borne. Het bestuur wist vol trots te melden dat er na een lange zoektocht een uitstekende locatie was gevonden aan de Hosbekkeweg. Dansen van vreugde deden ook de Pinksterbruidjes. Niet voor het eerst overigens, want het is immers al een jarenlange traditie die telkenmale veel bezoekers trekt, ook van Borne. En zeker als het zo’n mooi weer is als op Eerste pinksterdag 2023, waarop de zonnebrandcrème voor de bruidjes een onmisbaar hulpmiddel bleek.
 

Juni

In juni doet Ruud Leeuw van zich spreken. De Bornenaar bracht vijf jaar geleden Philley op de markt, een handig flesje dat voor de juiste dosering babyvoeding zorgt. De toen nog succesvolle ondernemer kreeg met tegenslagen te maken, die tijdens de coronaperiode werden ingezet. Hij beklaagt zich over het systeem van hulpverlening en dreigt nu hopeloos vast te lopen. “Ik word bijna weggezet als misdadiger”, beklaagt hij zich. Ondertussen gaat ook de kruising Azelosestraat/Molenstraat op de schop om de F35, de fietsverbinding, op die plek goed te kunnen inpassen.
 

Tezelfdertijd voltrekt zich een drama op een van de twee ooievaarsnesten in Hertme. Omwonenden valt het op dat vader en moeder ooievaar niet meer op het nest komen, terwijl er wel vier jongen zijn. Een spontaan ingezette reddingsactie komt vrijwel te laat. Drie van de jongen zijn inmiddels overleden, de vierde kan op de valreep worden gered en wordt overgebracht naar de ooievaarsopvang in Losser.
 

Er komt deze maand ook goed nieuws uit Hertme. De Bornse Haringparty in het Openluchttheater brengt namelijk maar liefst 15.000 euro op. Het Dreamteam Borne en het Thomashuis in Zenderen zijn samen de gelukkige ontvangers ervan. Het tienjarige BorneBoeit krijgt dan uit handen van burgemeester Jan Pierik de Zilveren Haring voor de rol die zij vervult binnen de Bornse samenleving. En dan is er nog dat door velen vermaledijde pand aan de Grotestraat 220, pal naast de eerder door brand verwoeste bloemenzaak Erica. Het CDA stelt vragen over de veiligheid ervan en verzoekt het College de eigenaar te sommeren het pand weer in goede staat van onderhoud te brengen.
 

Juli

Aan het begin van de maand worden enkele jeugdigen aangehouden die zich uitleefden op het dak van basisschool De Optimist, waarbij diverse vernielingen optraden. Ze worden voorgeleid aan de Hulp Officier van Justitie. Vernielingen die eind juli nog eens een vervolg krijgen met het bekladden van de deuren van de St. Stephanuskerk. Ook komen er steeds meer klachten van patiënten van tandarts Schulze. Ze staan al enkele weken voor een dichte deur en ook telefonisch blijkt de praktijk onbereikbaar. Collega-tandartsen proberen de leemte op te vullen; de KNMT - de landelijke beroepsorganisatie van tandartsen - staat voor een raadsel.
 

In juli wordt ook bekend dat er vanaf 2024 vijf zorgaanbieders zijn gecontracteerd voor de huishoudelijke ondersteuning. De consequentie daarvan is dat velen vanaf dan met een andere aanbieder te maken zullen krijgen. Er ontstaat onrust; de gemeente probeert een bemiddelende rol tussen hulpvragers en hulpverleners te vervullen. Aan het eind van dit jaar is er nog steeds geen pasklare oplossing.
 

Wat de gemeente wél lukt is het opzetten van een studiefonds voor Oekraïense vluchtelingen. Met dank aan de VVD die daartoe een verzoek indiende. De vluchtelingen bleken namelijk vanaf dit jaar geen recht meer te hebben op het lage tarief van studiefinanciering. Het nieuwe fonds voorziet in een overbrugging. De Oekraïense Nataliia Bolduieva: “Ik kan niet wachten om te beginnen. Het voelt als een gift uit de hemel”. Inmiddels hebben meerdere gemeenten in ons land interesse getoond.
 

Augustus

Het Filmhuis Borne meldt vol trots een nieuwe projectiecabine en filmdoek te hebben, waarmee ze steeds meer als een heuse bioscoop kan acteren. “We zijn er nu helemaal klaar voor” aldus een trotse Frits Willems. “Al willen we niet een bios worden met drankjes en popcorn. We noemen onszelf dan ook bij voorkeur een filmtheater, dat past beter bij het aloude filmhuis-concept.” Hoe dan ook, Borne lijkt er met de vernieuwing een goede uitgaansgelegenheid bij te hebben.

 

Voor het overige wordt de maand augustus voor een belangrijk deel gevuld met vakantie vieren. Én met de Melbuul’ndagen die traditioneel in het laatste volle weekend van de maand worden gehouden. Vooruitlopende daarop dook BorneBoeit in de historie van het oogstfeest. Tegelijkertijd besteedt de Verjaardagsbox Borne weer op een andere wijze aandacht aan de ‘bruisende dagen’. “We proberen ieder jaar wel iets extra’s te doen”, vertelt Laura Fonteyn, “maar muntjes voor de kermis deden we nog niet eerder.” En zo konden kinderen die het thuis niet breed hebben dit jaar ook ongeremd zwieren en zwaaien.

 

En als het Melbuul’n geweld dan eenmaal écht losbarst, begint het traditiegetrouw - na de Oogstdankviering op woensdag - met de Drie Biggetjes Loopfietsenrace op donderdag. Ruim 60 ukkies melden zich aan de meet, om onder een oorverdovend applaus enkele minuten later onder het finishdoek te eindigen. Een dag later is het Borne Culinair. Een heerlijke avond in de open lucht, waarbij naar hartenlust geproefd en gegeten kan worden van alle lekkers dat de plaatselijke horeca bereidt. Waar niemand echter op rekende, was dat de regen een onverwachte rol voor zich opeiste. Geen hoofdrol overigens, daar waren de lekkerbekken te koppig voor. Onder een paraplu smaakte het immers ook goed. (Team BB)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Word jij herenboer op de Zenderense Es?

ADVERTORIAL • In Twente hopen we na Herenboerderij Usseler Es binnenkort een tweede...
05-06-2024

‘Het gemak dient de mens’

Af en toe zie je er nog wel eens één staan langs een sloot of op een boerenerf,...
04-06-2024

Borne experimenteert met nieuw stembiljet

De voorbereiding voor de Europese verkiezingen in Borne is begonnen. Maandagavond ontvingen de...
14-05-2024

Meulenbroek Dierenartsen bestaat 15 jaar

ADVERTORIAL • Wat gaat de tijd snel! 15 jaar geleden begonnen wij uit het niets onze...
06-05-2024

Strijdend onder Britse vlag

In Green Park, hartje Londen, staat het in 2012 door koningin Elisabeth onthulde...
03-05-2024

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024