Proef met nieuw stembiljet in Borne
BIJ VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT OP 6 JUNI

Proef met nieuw stembiljet in Borne

Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten vorig jaar werd er al mee getest bij twee verkiezingsbureaus in Borne: een nieuw, handzamer stembiljet. Kiezers konden toen vrijblijvend uitproberen hoe het werkte in de kantine van BVV Borne en in de Letterbak. Die teststemmen telden toen niet mee voor de uitslag, maar bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni komt in Borne voor iedere stemmer het nieuwe biljet in de plaats van het reguliere stembiljet. Het betreft een landelijke proef die op deze manier in vier gemeenten (Tynaarlo, Boekel, Midden-Delfland en Borne) plaatsvindt.
 

Net iets anders

Het huidige stembiljet is te groot en daardoor lastig te hanteren voor kiezers en stembureauleden. Het nieuwe model is een stuk kleiner, maar het werkt wel een beetje anders. Je moet twee hokjes rood maken; één voor de betreffende partij en daaronder één voor het nummer van de kandidaat van keuze uit die partij. De namen en nummers van de partijen en kandidaten zijn opgenomen in een overzicht in het stemhokje in het stembureau en worden thuisbezorgd bij de kiezer. Net even iets anders dus dan men gewend is en dat zal dan ook met hulp van het ministerie vooraf uitgebreid gecommuniceerd worden door de gemeente. Er zal ook een extra stembureaulid aanwezig zijn om voorlichting te geven over het nieuwe stembiljet.
 

Succesvolle proef in 2023

De proef van vorig jaar heeft bevredigende resultaten opgeleverd. Deelnemers aan de test bij de twee stembureaus in Borne gaven een hoge waardering voor de leesbaarheid en het gebruik van het kandidatenoverzicht in het stemhokje en 97 procent van de deelnemers bracht een geldige stem uit. De NOS was er ook bij en maakte een reportage over de test in Borne. (Zie hieronder)

 

“Er wordt al jaren gesproken over een beter stembiljet”, weet burgemeester Jan Pierik. “Het is ook bijna niet te doen met de huidige onhandige biljetten, waar men tot diep in de nacht mee bezig is om ze te verwerken. Het nieuwe stembiljet is bovendien beter geschikt om in de toekomst digitaal te gaan tellen.” Zover is het nog niet. Eerst moet het nieuwe biljet zorgvuldig in de praktijk getest worden. Borne heeft als een van de vier gemeenten een voortrekkersrol. “Ik ben er wel trots op dat we als Borne hier een bijdrage aan mogen leveren.” (AJ)

 

Foto boven: stemmen tellen in 2021

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024