Forsere bijdrage Rijk voor Verbindingsweg
Staatssecretaris stelt 16,6 miljoen beschikbaar, tunnel Oonksweg opgeheven

Forsere bijdrage Rijk voor Verbindingsweg

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft de Tweede Kamer per brief laten weten extra geld beschikbaar te stellen  voor het realiseren van de Verbindingsweg met tunnel langs het industrieterrein De Molenkamp. Eerder had ze al vijf miljoen toegezegd voor het oplossen van de overwegenproblematiek in Borne. Dat bedrag heeft ze nu verhoogd naar 16,6 miljoen euro (13,7 ex BTW). In haar besluit heeft ze meegenomen dat de spoorwegovergang aan de Oonksweg (foto boven) wordt opgeheven.

 

Belangrijke stap
Met deze extra NaNOV-bijdrage voor de overwegsanering in Borne wordt een belangrijke stap gezet ter verbetering van de veiligheid en de bereikbaarheid in Borne. Dat onderstreept ook een gelukkige wethouder Herman Mulder, die het nieuws maandagavond om 19.15 uur vernam. “Het is een vreugdevolle dag. Dit is een enorme sprong in de goede richting, waar we heel blij van worden. We zullen met de zekerheid over deze substantiële bijdrage nu de vervolgstappen voorbereiden, die het plaatje compleet moeten maken.”

 

De staatssecretaris licht in haar brief aan de Kamer toe: “Binnen het stedelijk gebied van de gemeente Borne liggen vijf spooroverwegen die risico’s opleveren voor de veiligheid en beperking in de bereikbaarheid voor het lokale verkeer. De gemeente Borne wil als eerste stap ter verbetering van deze situatie een nieuwe westelijke randweg aanleggen - de Verbindingsweg met een nieuwe onderdoorgang onder het spoor. Daardoor kan doorgaand verkeer van de binnenstedelijke overwegen worden afgeleid naar de nieuwe Verbindingsweg. Tevens wordt dan de meest westelijke overweg (Oonksweg) opgeheven. Deze zal zonder maatregelen in 2020 de drukste overweg binnen Borne zijn.”

 

Substantiële investering
Mansveld vervolgt: “Voor de realisatie van de hele nieuwe Verbindingsweg (inclusief de tunnel onder het spoor) is volgens de raming van de gemeente ruim € 27 miljoen (incl. BTW) nodig. Naast de nu toegezegde Rijksbijdrage zullen dus ook de gemeente en de regio een substantiële investering (€ 10 à 11 miljoen) moeten doen.

 

Herman Mulder (foto hierboven): “De Regio Twente heeft nog niet gereageerd op ons verzoek om eenzelfde bedrag ter beschikking te stellen als het in andere gemeenten heeft gedaan. Hoe hoog dat is, weten we niet. Hoe dan ook zullen we met de raad in gesprek moeten hoe we uiteindelijk het laatste gat van de begroting kunnen dichten.”

 

Het ‘NaNOV-programma’(Goederenroute Elst –Deventer –Twente) is in 2000 vastgesteld na de beslissing door de toenmalige ministers van VenW en VROM om geen nieuwe Noord-Oostelijke Verbinding (NOV) tussen Elst en Oldenzaal/grens aan te leggen.

 

Wilma Mansveld besluit haar brief met: “De bijdrage aan de overwegensanering in Borne is mede afhankelijk gemaakt van de resterende financiële ruimte in het NaNOV-budget. Nu de voltooiing van het programma in zicht is, heb ik kunnen vaststellen dat een extra bijdrage van € 16,6 miljoen (de standaardbijdrage voor overwegsaneringen vanuit het NaNOv-programma) voor de plannen in Borne mogelijk is. Het daarna nog resterende NaNOV-budget ten bedrage van € 16 miljoen heb ik toegevoegd aan de zogenaamde ‘vrije investeringsruimte’. Die gelden zullen worden betrokken bij de lopende herijking.”

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Bertus Schuurman — 21 mrt 2015
@Ron. Zó zou je het kunnen lezen.
M.I. had er gewoon moeten staan: STAATSSECRETARIS STELT 16,6 MILJOEN BESCHIKBAAR, SPOORWEGOVERGANG OONKSWEG WORDT OPGEHEVEN.
Ron Hartman — 18 mrt 2015
@Bertus Je moet dat denk ik lezen als: de pogingen om daar een tunnel te maken, zijn opgegeven. Ik vind het overigens een knap staaltje werk van de Gemeente dat ze dit in vrij korte tijd, bereikt hebben. We zullen veel voordeel krijgen als het (snel)verkeer vanaf de A1/RW35 richting Zenderen en Albergen, niet meer door Borne kruipt.

Op termijn zal het internationale goederenverkeer ook buten Borne langs gaan en kunnen we weer ''ademhalen''.
Bertus Schuurman — 17 mrt 2015
TUNNEL OONKSWEG OPGEHEVEN??

Nooit geweten dat daar een tunnel was................

Gemeentetoren, erfenis van Napoleon

Hij staat er al eeuwen, zijn statuur is indrukwekkend, ooit het baken en oriëntatiepunt...
26-05-2023

Hospice Borne naar Hosbekkeweg

In oktober 2020 is een enthousiaste werkgroep gestart met voorbereidingen om een hospice te...
25-05-2023

Brandweer Borne verwelkomt paradepaardje

Bij de brandweerkazerne aan De Bieffel in Borne gingen dinsdagavond de kurken van de fles. De...
09-05-2023

Bevrijdingsfeest Rheineplein naar Stefanshof

De weersvoorspellingen voor later vanmiddag en vanavond hebben het Comité 4 en 5 mei...
05-05-2023

Borne weer even indrukwekkend stil

Op de avond van 4 mei worden traditioneel alle slachtoffers herdacht die tijdens de...
04-05-2023

Ab Homburg: de andere ‘Soldaat van Oranje’

De eretitel ‘Soldaat van Oranje’ is onlosmakelijk verbonden met Erik Hazelhoff...
02-05-2023