Borhave blijft in de eredivisie
01-04-2017
NA MOEIZAAM BEVOCHTEN ZEGE OP GEDEGRADEERD KWIEK

Borhave blijft in de eredivisie

Borhave blijft in de eredivisie. De Bornse handbalsters trokken in de slotfase van het voorlaatste duel in de degradatiepoule de overwinning naar zich toe tegen Kwiek: 26-28. De ploeg uit Raalte degradeert daarmee uit de topafdeling. Bij rust was de stand 11-12 in het voordeel van Borhave, dat dit seizoen debuteert in de eredivisie en uiteindelijk minimaal op de veilige achtste plaats eindigt.

Gemakkelijk ging het echter allemaal niet in sporthal Tijenraan in Raalte, waar Kwiek voor de laatste kleine kans vocht het vege lijf te redden. Het was voor de enkele tientallen fans van Borhave billen knijpen tijdens het uur handbal, waarin de ploeg van Rik Philips wel volop kansen kreeg maar te slordig en te gehaast was om al in een vroeg stadium van het van spanning bol staande duel het letterlijke en figuurlijke gevecht te beslissen.
En waar Borhave zelf niet faalde, was daar wel de Bornse Lynn Kosterink in het Raalter doel, die de aanvallen van de bezoekers de voet dwars zette. Na steeds achter Kwiek te hebben aan gelopen, keerde het tij na 5-3. Toen nam vooral Inge Buitelaar (midden op foto hiernaast) het voortouw. Ze verdedigde niet alleen uitstekend, maar nam ook nog eens vier van de vijf volgende treffers van de bezoekers voor haar rekening: 6-8. Bij rust had Borhave in elk geval nog een kleine marge over: 11-12.

Net op tijd
Het begin van het tweede bedrijf was echter voor Kwiek, dat het initiatief overnam en enkele keren zelfs een verschil van drie doelpunten creeërde. Bij 24-21 zag het er zelfs erg donker uit voor de gasten, maar het herstel kwam net op tijd. Bij 25-25 was er opnieuw evenwicht in de strijd en vanaf dat moment wenste Borhave de prooi niet meer los te laten. In een zenuwslopende eindfase werd het eerst nog 26-25, maar met de eindstand van 26-28 werd de laatste ontmoeting in de degradatiepoule van volgende week tegen Vlug en Lenig in Limburg in feite een formaliteit. Borhave kan daar echter dankzij een beter doelsaldo alsnog opschuiven naar de zevende plek in de eindrangschikking, als het op vreemde bodem beide punten pakt.
Rik Philips: "Ik denk dat we mogen zeggen dat we terecht in de eredivisie blijven. Van de twee ploegen onder ons hebben we niet verloren. Vandaag moesten we één doelpunt meer maken dan Kwiek en het zijn er twee geworden."

Thrillerachtig karakter
Het klonk nuchter na een wedstrijd, die een thrillerachtig karakter kreeg, omdat Borhave de onrust lang maar niet kwijtraakte. Philips: "Playoffs brengen toch een andere spanning met zich mee, dan gebeuren er dingen die je in andere wedstrijden niet ziet. Als je zelf zoveel open kansen mist, maak je het jezelf onnodig moeilijk", vond de coach. "Maar ik heb steeds het vertrouwen gehad dat we de achterstand goed konden maken. Toen we rustig werden, konden we ook weer ons eigen spel spelen en lukte het in die fase. Dan zie je dat je ook zo inloopt en erover heen gaat."

Philips prees behalve Inge Buitelaar ("Jammer dat ze komend seizoen niet beschikbaar is voor ons") ook Eva Seiger (hierboven rechts met nummer 21), die briljante momenten met soms ogenschijnlijk knullig balverlies afwisselde."Vanaf de kant ziet het er misschien soms anders uit, maar Eva deed het vanavond geweldig. Ze heeft haar taken perfect uitgevoerd, zoals we die vooraf hadden doorgesproken. Ze komt boven de dekking uit en verdedigt prima. En hoewel ze het voor ze bij ons kwam nooit gewend is geweest in het midden te staan, ziet ze ook nog eens heel goed of er iemand vrij staat."

Paal en lat
"Ik geloof dat we tien of twaalf keer tegen de paal en de lat hebben geschoten", keek Eline Legtenberg terug. "Maar het was een tijdlang ook wel een beetje slap en ongeconcentreerd. Toen het 24-21 was, zetten we dertig seconden aan en het binnen de kortste keren recht. Toen voelden dat we eroverheen konden."

Met de winst bespaarde Borhave zich een ongetwijfeld uitermate stressvolle laatste competitiedag en kan het dinsdag opgewekt richting Amsterdam, waar lijstaanvoerder VOC naar verwachting een maatje te groot zal zijn in de halve finales van de strijd om de nationale handbalbeker. Het kan daar alleen maar voor een extra toetje op de toch al smakelijke taart zorgen, want het seizoen is na zaterdag al geslaagd. (WP)

Scores Borhave: Eline Legtenberg 8, Inge Buitelaar 6, Eva Seiger 5, Lisanne Legtenberg 4, Moud Vlaskamp 2, Ilse Legtenberg, Sophie Oosterbroek en Elke Peeters (allen 1).

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Uitwedstrijd NEO afgelast

De uitwedstrijd van NEO, vanmiddag in en tegen Lemelerveld, is zondagmorgen afgelast. Reden...
20-09-2020

Bornse supporters zwaaien FC Twente uit

De competitie is weer begonnen. Eindelijk, ja eindelijk mogen de supporters weer. Zo ook de...
20-09-2020

Topsporters in de dop

Voor het eerst waren er in Borne talentendagen voor jonge sporttalenten. Twee keer 23 kinderen...
16-09-2020

BVV Borne door in bekerstrijd

Nadat BVV Borne eerder in het bekertoernooi al won van DTC’07 (1-0) en Markelo (3-4) stond...
14-09-2020

Borhave start overtuigend tegen DSVD

Na bijna zeven maanden is de handbaleredivisie afgelopen zondag weer van start gegaan. Borhave...
14-09-2020

NEO wint van Dedemsvaart en bekert door

In een uiterst sportief bekerduel tegen SV Dedemsvaart bleef Jochem Stam nog licht aangeslagen...
13-09-2020