Heren Apollo 8 likken de wonden
26-04-2017
NIEK WAANDERS NEEMT NA VIJFTIEN JAREN AFSCHEID MET DEGRADATIE

Heren Apollo 8 likken de wonden

Vijftien jaar speelde hij in het eerste team van Ecare Apollo 8. Toen hij kwam, acteerde de hoofdmacht in de tweede divisie. Voor Niek Waanders (32) is de cirkel rond. Met de kansloze nederlaag (4-0) tegen AVV Keistad in Amersfoort maakte de passer/loper voor de tweede keer in drie seizoenen een degradatie mee. Volgend seizoen, als Apollo 8 weer uitkomt op het niveau waar hij in 2002 begon, is hij er niet meer bij.

“Een enorme domper”, vindt Niek Waanders (rechts op bovenste foto), die in Delden een sportschool runt. “Maar in januari zat dit er al een beetje aan te komen. We hebben gewoon geen goed seizoen gespeeld. Zelfs tegenstanders vroegen ons geregeld hoe het kon dat wij zo laag stonden. De laatste wedstrijden gloorde er toch nog wat hoop aan de horizon, maar zaterdag ging het helemaal mis. We kunnen allemaal heel goed volleyballen, maar op een of andere manier komt dat er als team niet uit.”

Te weinig tijd gehad
De afgelopen twee jaar heeft Ecare Apollo 8 desondanks behoorlijk aan kracht ingeboet. “Na de degradatie uit de Topdivisie gingen er al vijf spelers weg en voor dit seizoen hebben we ook weer aardig wat wisselingen gehad. Dan zie je toch dat het niveau te hoog is. Individueel kunnen we allemaal nog wel een stap maken, maar we hebben te weinig tijd gehad om een echt en solide team te bouwen. Toen we de weg naar boven bewandelden, hadden we een vaste basis waarbij de spelers elkaar feilloos aanvoelden.”

Waanders wil niet met een beschuldigende vinger wijzen, nu handhaving een illusie is gebleken. “De chemie in het team was er wel. De jonge jongens trainen keihard en willen er alles aan doen. Coach Theo Peters (rechts) is duidelijk en hard in zijn visie. Een heel goede trainer, maar we lagen deze competitie helaas wel eens uit elkaar. Maar ook daarvoor geldt dat we gewoon niet genoeg tijd hebben gehad om optimaal naar elkaar toe te groeien.”

Enkele weken geleden besloot de coach na een evaluatiegesprek het bij Ecare Apollo 8 voor gezien te houden, nadat zijn assistent Wouter Snellers dat al eerder deed. Ondanks zijn frustraties, besloot Theo Peters het karwei tot het einde van het seizoen af te maken. “Zonde dat niet iedereen op één lijn zat”, vindt Niek Waanders, “maar Theo heeft net als assistent Wouter Snellers die grote teleurstelling wel omgezet in positieve coaching en energie, absoluut. Ze zijn allebei nog halve sporters en ontzettend fanatiek.”

De boot gemist
Ook voor Peters is het afscheid uiterst wrang. “De uitdaging die er lag was al aardig groot. De wedstrijd van zaterdag was de laatste mogelijkheid gelijk te komen met Zwolle, dat uit tegen Voerendaal ook een redelijk zware dobber had. Het ging erom wie van ons twee de meeste punten zou halen. We waren een maatje te klein, het zat behoorlijk vast. We hebben de boot gemist en dat is niet in de laatste wedstrijd gebeurd.”

Victor Artamonov wordt in het nieuwe seizoen de opvolger van Theo Peters. De Rus trainde al de tweede sectie bij Ecare Apollo 8, maar krijgt het komende seizoen in de tweede divisie met een opnieuw fors uitgedunde selectie te maken. Behalve Niek Waanders haken ook Bas Haar (stage in het buitenland) en Mark Willem Jansen (te veel blessureleed) af en hebben Erwin Wes en Rob Smienk (links op foto geheel boven) aangegeven hun trainingsintensiteit te willen verminderen. Van Stefan Boersma (verhuizing naar Zwolle) is nog onzeker wat hij gaat doen. Daar staat de doorstroming van de jonge talenten Morris Koetse, Mats Klein Teeselink en Wouter Liefaard naar de eerste selectie tegenover.

Theo Peters ziet een bui hangen. “Een derde leegloop in een paar jaar komt op het dak bij Victor. We waren allemaal blij dat hij erbij kwam, ik ben bang dat hij straks nog harder wordt geconfronteerd met de sportieve problemen. Zelfs handhaven in de tweede divisie kan wel eens heel lastig worden. Als dat niet lukt, is dat een ramp voor Apollo.”

Proberen waard geweest
Als Niek Waanders de balans opmaakt van zijn volleyballeven bij de heren 1 van Ecare Apollo 8 kan de conclusie onmogelijk louter positief zijn. “Nee, natuurlijk is het een grote deceptie hoe het afloopt. Ik heb altijd voor Apollo gekozen, omdat deze club de faciliteiten en de trainers had om hogerop te kunnen. Daarvoor heb ik zelfs een paar keer eredivisieclubs afgezegd, ik wilde meewerken aan het plan Apollo. Als sporter denk ik wel eens dat ik misschien een andere keus had moeten maken. Maar het is het proberen ook waard geweest, want dit is een geweldig mooie club en je moet soms een risico durven nemen. Maar het is uiteraard wel jammer dat het niet gelukt is. Ik hoop nog wat achter te kunnen laten, we hebben er vele jaren heel hard voor gevochten, dit doet me persoonlijk wel wat, moet ik zeggen.”

Ook al, omdat hij zich met zijn 32 jaar nog topfit voelt, is het nog niet helemaal duidelijk of Niek Waanders met zijn vertrek bij de eerste selectie van Ecare Apollo 8 nu ook afscheid heeft genomen van volleybal op hoog niveau. “Ik heb me zelfs nog nooit zo goed gevoeld als nu. Daarom ben ik er ook nog niet helemaal uit, wat ik nu moet doen. Het zou zomaar een vriendenteam kunnen worden. Ik denk dat ik nu sportief een stap terug moet doen. Twee degradaties in drie jaar, dat trek ik heel moeilijk. In mijn eigen sportschool in Delden kom ik wel voldoende aan sporten toe, daar ben ik niet bang voor. Ik moet alles maar eens rustig op een rijtje zetten. Ik ben er nu even goed moe van.” (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

BVV Borne met 0-4 onderuit tegen TVO

Vanaf het eerste fluitsignaal van de thuiswedstrijd tegen TVO werden de geelzwarten onder druk...
22-09-2020

Dames Apollo 8 werken toe naar Supercup

Afgelopen zondag presenteerde Dames 1 van Apollo 8 zich aan het thuispubliek in sporthal De...
22-09-2020

Uitwedstrijd NEO afgelast

De uitwedstrijd van NEO, vanmiddag in en tegen Lemelerveld, is zondagmorgen afgelast. Reden...
20-09-2020

Bornse supporters zwaaien FC Twente uit

De competitie is weer begonnen. Eindelijk, ja eindelijk mogen de supporters weer. Zo ook de...
20-09-2020

Topsporters in de dop

Voor het eerst waren er in Borne talentendagen voor jonge sporttalenten. Twee keer 23 kinderen...
16-09-2020

BVV Borne door in bekerstrijd

Nadat BVV Borne eerder in het bekertoernooi al won van DTC’07 (1-0) en Markelo (3-4) stond...
14-09-2020