Beeldende pentekeningen met een twist
28-10-2017
VERVREEMDENDE TEKENINGEN VAN REDMER HOEKSTRA IN SYNAGOGE

Beeldende pentekeningen met een twist

De grootste rol in het leven van Redmer Hoekstra, wonend in Elst, is die van vader. Sinds een half jaar is hij de vader van een dochtertje. Daarnaast is hij tekenaar. Hij ziet zichzelf ook als een tekenaar-kunstenaar, hij tekent de wereld die hij in zijn hoofd heeft. Soms als fantast want fantasie zet hij om in beelden. Woorden vindt hij te beperkend, later in het gesprek legt hij dat uit aan de verschillende betekenis die de drie aanwezigen aan het begrip `surrealisme` geven. Zijn de werken surrealistisch? Dat is ook aan de toeschouwer.

 

Redmer Hoeksta als kunstenaar

Hij heeft zijn opleiding gevolgd aan Artez in Zwolle. Het eerste jaar vond hij het daar prettig, er werd gewerkt naar de werkelijkheid. De twee volgende jaren waren wat lastiger: daar ging het meer over vervreemding en verbeelding. Een verhaal moest in beeld worden gebracht, moest verinnerlijkt worden. Redmer Hoekstra wist niet goed hoe hij dat innerlijke in beeld moest brengen. In het laatste jaar heeft hij zijn stijl gevonden. Hij herkende wat hij als kind al deed, toen gebruikte hij veel fantasie, nu kon hij zijn eigen werkelijkheid in zijn fantasie omzetten. Hij studeerde af in de richting illustratie.

 

Zijn tekeningen maakt hij met een fineliner 0.1, soms een kroontjespen, verf of een grafietstift. “Met een fineliner krijg je mooie grijstinten. Ik gebruik een pen voor ongeveer vier tekeningen. Mijn atelier is in Arnhem, daar kan ik me goed focussen op mijn werk. Soms werk ik in opdracht. Recent is een tekening van mij bij een krantenartikel geplaatst. Ook werk ik wel eens aan een opdracht van een particulier. Een tekening vergt ongeveer 30 uur werktijd. Wat ik moeilijk vind om te tekenen zijn plekken in een stad. Het was een opdracht van de VVV Zwolle maar het tekenen van die gebouwen kostte mij meer tijd dan mijn `vervreemdende` tekeningen.”

 

Hij heeft ook tekeningen gemaakt bij het project: `Het portret van Drente.` Daarin heeft hij bekende Drentenaren getekend en in iedere tekening een aspect van het werk van die persoon uitgebeeld. Bijvoorbeeld: de gitarist van Cuby and the Blizzards is afgebeeld met in zijn achterhoofd een gitaar. Een schrijfster rijst op uit een boek. De karakters en de professionaliteit van de personen lijken uit zijn tekeningen op te rijzen.

 

In twee boeken, verkrijgbaar tijdens de tentoonstelling, staan zijn tekeningen afgebeeld. Ook een verjaardagskalender en kaarten zijn verkrijgbaar. In de synagoge hangen zowel originelen als reproducties. (AM)

 

Info: de tentoonstelling begint op 29 oktober en loopt tot en met 17 december. De synagoge aan de Ennekerdijk is iedere zondagmiddag van 14.00 uur -17.00 uur geopend.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024