Borne steekt handen uit de mouw
10-03-2018
NL DOET BRENGT VEEL VRIJWILLIGERS OP DE BEEN OP VERMAKELIJKE KLUSDAGEN

Borne steekt handen uit de mouw

Jaarlijks organiseert het Oranjefonds in maart de ‘nationale klusdagen’ onder de naam NL Doet. In Nederland werden er vorig jaar ruim 9.500 klussen aangemeld, waarbij ruim 350.000 vrijwilligers waren betrokken. Aantallen die nog jaarlijks groeien. Ook in Borne, Hertme en Zenderen. Zo werd er vrijdag al geklust bij het Spanjaard Gemaal, Bussemakerhuis, de 3Kearls, Jeu de Boulesbaan en de korfbalvereniging Groen Zwart. Vandaag was het de beurt aan Scouting Twickel Borne, De Bornse Harmonie en het Stedelijk Orkest, het Hertenkampje, de Kloostergaarde en de Klootschietersbaan in Hertme.

 

Klootschieters

“Vorig jaar deden we voor de eerste keer mee”, zegt Bart Monnink, secretaris van KV, de Klootschietersvereniging Hertme. “Dat is ons goed bevallen. Met een groot aantal mensen, zowel leden als vrijwilligers, maken we de baan schoon, we ruimen het afvalhout op dat door stormschade op en langs de baan is terechtgekomen, we geven de meterpaaltjes een schoonmaakbeurt en we proberen een betere afwatering te realiseren. Maar ook en vooral is het een leuke middag, op een andere manier met elkaar bezig zijn.” Burgemeester Rob Welten en wethouder Herman Mulder hebben de ‘stoute laarzen’ ook aangetrokken en worstelen zich door de bermen van de baan, onderwijl gezellig keuvelend met hun mede-vrijwilligers.

 

En zo gebeurde er overal wel iets. De 3Kearls bijvoorbeeld repareerden met een aantal vrijwilligers diverse spullen die ze gebruiken voor hun evenementen en pleegden er onderhoud, terwijl een groot aantal kinderen bij de blokhut van Scouting Twickel Borne een grote schoonmaak hielden. Datzelfde gebeurde bij Groen Zwart en de Jeu de Boulesbaan, waar vrijdag al werd geklust en een aantal MT-leden vanuit het gemeentehuis de helpende hand bood.

 

Hertenkampje

Bij het hertenkampje waren maar liefst zo’n dertig mensen druk bezig met een grote voorjaarsschoonmaak. Bankjes werden geschilderd en ook het fazantenhok en schapenhok kregen een opknapbeurt. De vijvers werden onderhouden en nieuwe planten aangeplant. De buurt heeft mazzel met een schilder en een hovenier in de wijk, die aanboden hun expertise in te zetten. De konijnen huppelden ondertussen vrolijk tussen de vrijwilligers door. De damherten kropen in de verste hoek die ze maar konden vinden. Als het werkvolk weer is verdwenen zullen ze ongetwijfeld hun mooi opgeruimde verblijf wat beter gaan verkennen.

 

Kloostergaarde

De groene vingers van vrijwilligers kwamen ook van pas bij de Kloostergaarde in Zenderen. Sinds de Stichting Invulling Stad en Landschap vorig jaar het onderhoud overnam van Twente Milieu is begonnen met een grondige revitalisering van de tuin. Rigoureus kap- en snoeiwerk moet weer ruimte geven aan de bijzondere bomen en planten.

 

Bovendien wordt de Kloostergaarde opgenomen in wandelroutes als de Essenroute en het Kloosterpad, die al langs de tuin lopen. Voorbereidingen worden getroffen om een wandelpad aan te leggen, dat ook toegankelijk zal worden gemaakt voor mensen met een beperking. Ambitieuze plannen die veel werk met zich meebrengen, waar op deze dag 15 werklustigen zich aan waagden. Het weer zat mee. Het bleef droog en het voorzichtige zonnetje zorgde af en toe voor aangename temperaturen. De gezellige thee-, lunch- en taartpauzes konden buiten aan de picknicktafel worden doorgebracht. (AJ/BM/RH)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Nl Doet 2018


  Borne zwaar teleurgesteld in houding Almelo

  Het college van Almelo heeft kenbaar gemaakt geen medewerking te willen verlenen aan het...
  13-10-2021

  Raad verbaasd over aankoop Rode Kruisgebouw

  Blijkbaar is de gemeenteraad zo’n beetje in de volle breedte verbaasd over de procedure...
  12-10-2021

  10-minuten gesprekken met SP en D66

  Over enkele maanden is het weer tijd om naar de stembus te gaan voor de...
  11-10-2021

  D66 stelt vragen over laadpalen en financiën

  Middels zogenaamde artikel 39 vragen vraagt de fractie van D66 aandacht voor de hoeveelheid...
  09-10-2021

  ‘Positief beeld’ meerjarenbegroting

  Na jaren kommer en kwel lijkt Borne weer wat beter bij kas te raken. Een jubelstemming is er nog...
  06-10-2021

  Raad wil nog geen uitspraken doen over contract...

  Op de agenda van de gemeenteraadsvergadering dinsdagavond de leverings- en...
  05-10-2021