Borne steekt handen uit de mouw
10-03-2018
NL DOET BRENGT VEEL VRIJWILLIGERS OP DE BEEN OP VERMAKELIJKE KLUSDAGEN

Borne steekt handen uit de mouw

Jaarlijks organiseert het Oranjefonds in maart de ‘nationale klusdagen’ onder de naam NL Doet. In Nederland werden er vorig jaar ruim 9.500 klussen aangemeld, waarbij ruim 350.000 vrijwilligers waren betrokken. Aantallen die nog jaarlijks groeien. Ook in Borne, Hertme en Zenderen. Zo werd er vrijdag al geklust bij het Spanjaard Gemaal, Bussemakerhuis, de 3Kearls, Jeu de Boulesbaan en de korfbalvereniging Groen Zwart. Vandaag was het de beurt aan Scouting Twickel Borne, De Bornse Harmonie en het Stedelijk Orkest, het Hertenkampje, de Kloostergaarde en de Klootschietersbaan in Hertme.

 

Klootschieters

“Vorig jaar deden we voor de eerste keer mee”, zegt Bart Monnink, secretaris van KV, de Klootschietersvereniging Hertme. “Dat is ons goed bevallen. Met een groot aantal mensen, zowel leden als vrijwilligers, maken we de baan schoon, we ruimen het afvalhout op dat door stormschade op en langs de baan is terechtgekomen, we geven de meterpaaltjes een schoonmaakbeurt en we proberen een betere afwatering te realiseren. Maar ook en vooral is het een leuke middag, op een andere manier met elkaar bezig zijn.” Burgemeester Rob Welten en wethouder Herman Mulder hebben de ‘stoute laarzen’ ook aangetrokken en worstelen zich door de bermen van de baan, onderwijl gezellig keuvelend met hun mede-vrijwilligers.

 

En zo gebeurde er overal wel iets. De 3Kearls bijvoorbeeld repareerden met een aantal vrijwilligers diverse spullen die ze gebruiken voor hun evenementen en pleegden er onderhoud, terwijl een groot aantal kinderen bij de blokhut van Scouting Twickel Borne een grote schoonmaak hielden. Datzelfde gebeurde bij Groen Zwart en de Jeu de Boulesbaan, waar vrijdag al werd geklust en een aantal MT-leden vanuit het gemeentehuis de helpende hand bood.

 

Hertenkampje

Bij het hertenkampje waren maar liefst zo’n dertig mensen druk bezig met een grote voorjaarsschoonmaak. Bankjes werden geschilderd en ook het fazantenhok en schapenhok kregen een opknapbeurt. De vijvers werden onderhouden en nieuwe planten aangeplant. De buurt heeft mazzel met een schilder en een hovenier in de wijk, die aanboden hun expertise in te zetten. De konijnen huppelden ondertussen vrolijk tussen de vrijwilligers door. De damherten kropen in de verste hoek die ze maar konden vinden. Als het werkvolk weer is verdwenen zullen ze ongetwijfeld hun mooi opgeruimde verblijf wat beter gaan verkennen.

 

Kloostergaarde

De groene vingers van vrijwilligers kwamen ook van pas bij de Kloostergaarde in Zenderen. Sinds de Stichting Invulling Stad en Landschap vorig jaar het onderhoud overnam van Twente Milieu is begonnen met een grondige revitalisering van de tuin. Rigoureus kap- en snoeiwerk moet weer ruimte geven aan de bijzondere bomen en planten.

 

Bovendien wordt de Kloostergaarde opgenomen in wandelroutes als de Essenroute en het Kloosterpad, die al langs de tuin lopen. Voorbereidingen worden getroffen om een wandelpad aan te leggen, dat ook toegankelijk zal worden gemaakt voor mensen met een beperking. Ambitieuze plannen die veel werk met zich meebrengen, waar op deze dag 15 werklustigen zich aan waagden. Het weer zat mee. Het bleef droog en het voorzichtige zonnetje zorgde af en toe voor aangename temperaturen. De gezellige thee-, lunch- en taartpauzes konden buiten aan de picknicktafel worden doorgebracht. (AJ/BM/RH)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Nl Doet 2018


  Driekwart ondervraagden zegt: ‘onveilig’

  In 2012 is de Nieuwe Kerkstraat in Borne ingericht als Shared Space, een gedeelde ruimte dus. En...
  10-04-2020

  Jouw oordeel over BorneBoeit

  Twee weken geleden vroegen we onze lezers hun mening te geven over BorneBoeit door een korte...
  02-04-2020

  Wie was die Canadese piloot?

  Komende vrijdag is het precies 75 jaar geleden dat Borne werd bevrijd. Daarmee kwam er weliswaar...
  01-04-2020

  College wil 23.374 bomen planten

  Als het aan het college van B en W ligt worden er de komende tien jaar meer dan 23.000 bomen in...
  24-03-2020

  Wat vind jij van BorneBoeit?

  Toegegeven, het moment is ongelukkig. Maar ook afstudeerprojecten van studenten gaan in deze...
  20-03-2020

  Verbindingsweg ‘on hold’

  Met een snelle aanleg van de rondweg om Zenderen in het vooruitzicht, vanwege een voortvarende...
  17-03-2020