Politieke rel om varkens
OPHEF VLAK VOOR DE VERKIEZINGEN

Politieke rel om varkens

De fractievoorzitters van de politieke partijen in Borne waren vrijdagavond in een besloten vergadering bijeen om zich te buigen over een compromisvoorstel over het plan van Robert Kuiphuis om aan de Oude Bieffel 500 biologische varkens te houden. Een kwestie die al heel lang speelt. Omwonenden zijn fel gekant tegen het plan en vrezen overlast. Kuiphuis lijkt echter in zijn recht te staan. Het bestemmingsplan zou een varkenshouderij op die plek toestaan.

 

De gemeenteraad gaf het college van burgemeester en wethouders de opdracht om een oplossing te vinden en het gesprek met Kuiphuis aan te gaan. Vrijdagavond lag er een voorstel. De inhoud daarvan was en is niet openbaar, maar er mag vanuit gegaan worden dat het onder andere om een uitkoopsom gaat. De fractievoorzitters kwamen er vrijdagavond niet uit. Zou het voorstel ter stemming worden gebracht in een raadsvergadering, dan zou het negen tegen negen zijn. (Het tweede raadslid van de VVD is al langere tijd afwezig).

 

Frans Edelijn in de pen

De uitkomst van de vergadering werd direct gedeeld met Frans Edelijn, voorzitter van de wijkvereniging Stroom-Esch. In een op de website van de wijkvereniging gepubliceerde brief en een verstuurd persbericht rept Edelijn van aanvullende eisen van Kuiphuis, waaronder de voorwaarde dat de grond niet verkocht mocht worden aan de buren, de familie Hoedemaker. Verder schrijft hij: “De fractievoorzitters van het CDA en GB90 hebben te kennen gegeven dat ze de financiële afweging zwaarder vinden wegen dan te kiezen voor een gezond woon- en leefklimaat rondom de varkenshouderij.” Een duidelijk politiek statement.

 

Ophef

Vrijwel direct daarna verscheen er een (eerder opgenomen) filmpje van D66, waarin lijsttrekker Ernst Janssen oproept om toch vooral niet op het CDA en GB90 te stemmen vanwege de kwestie Oude Bieffel. Borne-Nu maakte van de varkens aan de Oude Bieffel al veel eerder een verkiezingspunt. Fractievoorzitter Henk van den Berg sprak de dag na het fractievoorzittersoverleg met Frans Edelijn en de Hoedemakers en deed verslag van de bijeenkomst, op basis waarvan Edelijn zich in zijn schrijven onder andere baseert. De gang van zaken zorgde ten gemeentehuize voor veel ophef.

 

‘Zo gaan we niet met elkaar om’

“Dit is niet netjes”, vindt Michel Kotteman, lijsttrekker van GB90. “Edelijn heeft zijn verhaal uit tweede hand en slaat op een aantal punten de plank flink mis. Als hij mij rechtstreeks had benaderd, dan had ik hem uitleg gegeven. Nu staan er pertinente onjuistheden in die brief.” Kotteman wil niet inhoudelijk reageren op het voorstel dat er lag. “We zijn nog in onderhandeling. Een compromis is nog niet bereikt en bovendien lopen er nog procedures.” Hij vindt dat het proces door deze handelwijze wordt gefrustreerd. “Dit is niet Borne-waardig. Zo gaan we niet met elkaar om. Dat je als lijsttrekker vlak voor de verkiezingen hoogdravend gaat doen, nou ja. Maar als wijkvoorzitter? Dat doe je toch niet?”

 

‘Verkiezingsstunt’

Ongeveer identiek zit ook Bert Oude Lansink van het CDA er in. “De partijen zijn nog in gesprek. Het kan nog alle kanten op. Om daar nu een verkiezingsstunt van te maken? Daar doen wij niet aan mee.” Ook hij wil inhoudelijk niet op het nu verworpen voorstel ingaan. “Er zijn weer nieuwe dingen op tafel gekomen. We moeten wachten tot het proces is afgerond. Misschien komt er een oplossing, dat hoop ik oprecht. Punt. Ik wil me niet laten verleiden nu iets anders te zeggen. Laat er eerst maar een definitief voorstel komen, dan is het aan de nieuwe raad om daarover te beslissen.”

 

‘Laat de burger er maar wat van zeggen’

Henk van den Berg van Borne-Nu zegt ‘helemaal niets te snappen van de ophef’. “Ik heb vrijdagavond na afloop van de vergadering gezegd dat ik me niet meer aan de geheimhouding zou houden en er mee naar buiten zou gaan. Dat het onderhandelingsproces hierdoor wordt doorkruist is gewoon gelul. Dat is vrijdagavond afgekapt. Ze hebben het over een ‘broedende kip’, maar we hebben er zelf het ei onder weggehaald!” Een verkiezingsstunt? “Dat dit twee dagen voor de verkiezingen uitkomt is dan jammer. De vraag is waarom de fracties die vrijdagavond een hele grote broek aantrokken en tegen het accepteren van het voorstel waren nu hun mond houden. Ik strijd met open vizier. Laat de burger er maar wat van zeggen.”

 

‘Feiten verdraaid’

Ondertussen is ook varkensboer Kuiphuis niet te spreken. “In de brief van Edelijn worden de feiten verdraaid. Ik kwam niet met aanvullende eisen, maar de fractievoorzitters.” Kuiphuis heeft gevraagd na het overleg vrijdagavond met de fracties in gesprek te mogen. “Ik wilde ze zelf in de ogen kijken, maar dat wilden ze niet. Dat vind ik ook laf. Ze roepen van alles en vinden van alles. Laat ze dan met mij om tafel gaan.” Hij heeft het college aangesproken en gevraagd de onjuistheden recht te zetten. (AJ)

 

Op de foto's in de tekst van boven naar beneden: Frans Edelijn, Michel Kotteman en Henk van den Berg

De volledige brief van Edelijn is te lezen op de website van de Stroom-Esch (aanvulling 22 maart: de bewuste brief is van de website van de wijkverening verwijderd, maar hier als PDF te downloaden)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Borns bijtje — 19 mrt 2018
Ik heb nog even gekeken voor de mensen die denken dat het om een verkiezingstunt gaat, zie hier een artikel van juli 2017. Dus niet echt verkiezigstunt maar wel consequent handelen lijkt mij
https://www.borneboeit.nl/52797/nieuws/ophef-om-varkens-aan-oude-bieffel
Carel Harberink — 21 mrt 2018
ik heb eens naar windrichting gekeken. de noordwesten wind is hier cruciaal, geen weer om op terras te zitten.
Ron Hartman — 20 mrt 2018
@Paul: mooi filmpje, maar ik bedoel dus op ongeveer gelijke afstand van een woonwijk.
Ton — 20 mrt 2018
Het beste is natuurlijk blijven praten met varkensboer Kuiphuis en niet direct de handschoen in de ring te gooien. Wat is het bestemmingsplan op die plek en om hoeveel varkens gaat het precies? En als wij het toch of dB hebben; hoeveel dB veroorzaakt de weg langs De Bieffel? Meer dan 60 dB neem ik aan ... Dus weer een voorbeeld van NIMBY.
Paul Cohn — 20 mrt 2018
Kom Ron, als je nog midden in het leven stond had je het al wel gevonden: mét krulsgtaart, zónder een verminkt oor met plastic label en met minder geluid dan onze politici bij Lutke Hulscher maakten: www.mooioverijssel.nl/videos/twente/fleringen/een-bezoek-aan-de-modderpoel-van-fleringen/7305
Ron Hartman — 20 mrt 2018
Een vraag: Kent iemand hier in Twente een vergelijkbare situatie? Een situatie waar 500 biologische varkens eerdaags in bronst buiten tekeer gaan en gelijk het hardst stinken? Ik zou het graag eens willen ervaren. Ik ben namelijk betrokken bij een ander geluidsprobleem en zou graag geluidsopnamen willen maken
Max de Mooij Sr. — 20 mrt 2018
Helemaal eens met Patrick Mollink! Anoniem of met fantasienamen reageren komt de kwaliteit van dit medium niet ten goede. Wat is er mis om te reageren met je eigen naam?
Patrick Mollink — 19 mrt 2018
Wellicht een suggestie voor Borne Boeit om te werken aan een systeem waarmee anoniem reageren niet meer mogelijk is? Zal de kwaliteit van de discussies ten goede komen lijkt me.
bieffelaar — 19 mrt 2018
wie geen rondweg wil en ook geen varens stemt niet op CDA, GB90 of Borne Nu
Redactie — 19 mrt 2018
@ 'Baas boven baas': de niet-juiste chronologische volgorde van de berichten is een technisch euvel. Wij zijn inmiddels volop doende dit te herstellen.
Baas boven baas — 19 mrt 2018
Het valt af en toe op. Een reactie die prominent bovenaan de reeks reacties blijft staan.
De enige verklaring is, dat zo'n reactie, door iemand geplaatst wordt met speciale rechten op Borne Boeit, een redacteur of systeembeheerder. Dat zou heel flauw zijn.
Maikel van Gelseren — 19 mrt 2018
@Stefan van L. Heb afgelopen jaren best vaak vanaf de publieke tribunes mee gekeken bij Raadsvergaderingen etc. Volgens mij schitterde u in afwezigheid namens de VVD bij verscheidene stemmingen... maar wel maandelijks geld opstrijken... En dan praat u over betrouwbare politiek?! Zou mezelf eerst maar eens goed achter de oren krabbelen voordat u uw uitspraken doet... Vriendelijke groeten Maikel v G.
Max de Mooij Sr. — 19 mrt 2018
Tja, verkiezingsstunt of niet, feit is wel dat dit soort kwesties zo kort voor de verkiezingen het stemgedrag van kiezers in emotionele zin kunnen bepalen, Misschien is het handig als alle fracties nog even in een paar zinnen op deze website vertellen wat hun standpunt is t.a.v. deze kwestie. Dan kunnen bewoners e.e.a. mee laten wegen bij het uitbrengen van hun stem.
Stefan van L. — 19 mrt 2018
Stemadvies voor Borne: wil je 1 biologische boer een blanco cheque geven? Stem Borne nu of D66.
Bij Borne Nu krijg je er ook nog onbetrouwbare politicus bij. Niet mopperen dat er dan elders bezuinigd moet worden.
nico — 19 mrt 2018
Hoeveel is er nog nodig?
Het is mij wel een paar tientjes waard voor een reukvrije verjaardag aan erve jenneboer/stroomboer enz. Vooral die mooie zomeravonden!
Henk vdB een tientje, geen stem a.u.b. en Robert K. een paar meer tientjes en ok. Frans v.S. ook een paar tientjes. Dan is het toch klaar? Oniedan!
Paul Cohn — 19 mrt 2018
Onze varkens tikkende vroede vaderen bevroeden het nog niet, maar na hun jarenlange dolce far niente doen nu ook Twentse amateurs mee in een mondiaal
netwerk van fijnstof metingen: https://luftdaten.info/
Niet geijkt tegen een NL-standaard, https://cards.boomerang.nl/cards/his-masters-voice/ maar tegen EU en modiale standaards.
Twentse meetresultaten voor fijnstof PM10 en ultra fijnstof PM2,5 ziet u op: www.madavi.de/sensor/graph.php?sensor=esp8266-9989856-sds011
Ron Hartman — 19 mrt 2018
@Bornse Bij: Er is idd consequent gehandeld. De varkenshouder heeft het recht aan z'n kant gekregen en mag dus zijn werk doen. Niet leuk? Ga dan als wijk aan tafel en probeer met elkaar een oplossing te vinden. Oh... kost dat geld? Ja, vast en ga dus collecteren in de buurt, maar niet marchanderen via de politiek via oude vrinden (netwerken). Komt het vaker voor dat het apparaat moves maakt waardoor een (of meer burgers) fors in de knel komt? Maak dan eerst beleid waardoor ook die eenzame benadeelde burger wordt ontzien en zeker met het ontoelaatbare crediet voor de Golfbaan, nog vers in het geheugen
Om te gieren — 19 mrt 2018
Gelukkig lees ik dat iedereen erg goed op de hoogte is van de gewandelde wegen en de wie zegt nou eigenlijk wat in dit verhaal.
Het is wel makkelijk om alle schuld in de schoenen te schuiven van één politieke partij, terwijl anderen zeggen dat er processen zijn, die er volgens mij al lang niet meer zijn.
Een ding is zeker, een groot gedeelte van de stroom esch zit straks letterlijk in de SHIT.
Paul Cohn — 19 mrt 2018
Bornse burgers kunnen letterlijk al veertien jaar stikken als het geld kost.
Kijkt u maar naar de 2 smerigste punten in onze provincie op pagina 31 en 33 van :
“Rapportage luchtkwaliteit 2004
De luchtkwaliteit langs wegen in Overijssel"
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:USPLk0HgIKAJ:https://www.yumpu.com/nl/document/view/38039912/rapportage-luchtkwaliteit-2004-provincie-overijssel+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Dan snapt u dat Borne al 14 jaar NIETS heeft gedaan aan ontoelaatbaar slechte luchtkwaliteit behalve een stel volstrekt illegale twee- en vier-weken gemiddelde concentraties laten meten, in plaats van uur- en dag-gemiddelde concentraties. Extreem hoge concentraties in de spitsuren zijn weggemiddeld en liggen onder het tapijtje van ons “Bevoegd Gezag”. (met een kopie op mijn harde schijf)
En dan ook nog gedurende veel te korte tijd langs straten waar de snelheid soms NUL naderde…
Saskia Ankone — 19 mrt 2018
Vriendjespolitiek, feiten verdraaien, verkiezingstunt, lekken naar buiten, een wijkvoorzitter voor je karretje spannen.
Politiek in Borne leeft!
Borne Boeit: hebben jullie burgemeester Welten en de heer Velten ook om een reactie gevraagd?
Borns Bijtje — 19 mrt 2018
Toch wel grappig om te zien hoe aangesproken partijen in staat zijn om hun hele ledenlijst op te roepen om toch vooral te reageren. Ik schat de gemiddelde objectieve Bornse stemmer slimmer in, die kijken daar wel doorheen.
Maikel van Gelseren — 19 mrt 2018
Als buurtbewoner (meer dan 20 jaar al) vind ik het erg laf om te lezen dat CDA en GB90 nog durven te spreken over een proces dat nog in gang is. Het liefst hadden zij dit hele gebeuren over de verkiezingen heen getild en hadden daarna een groot gedeelte van de wijk, vooral zomers, in de shitzooi laten zitten onder het mom; och, de varkens zitten er nu toch al. Ik vind het een gedurfde zet om eerlijk, en dat had weliswaar mogelijk eerder gekund, hiermee naar buiten te komen. Weten de bewoners meteen wat ze allemaal gegund wordt vanuit een gedeelte van de politiek hier in Borne. Op het geld zitten wordt nog altijd geprefereerd boven een gezond leefklimaat. Gaat u de komende zomer met mij ruilen Heren, als er zo'n heerlijk varkensbriesje over mijn terras waait?!
Buurtbewoner — 19 mrt 2018
Van den Berg verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Dat Edelijn zich openlijk voor zijn karretje laat spannen is helemaal bijzonder. Dit is pure verkiezinspropaganda met de eigenaar van de schuur wrs als lachende derde. #hoedomkunjezijn
Marcel — 19 mrt 2018
Niet meer aan de geheimhouding houden? Nou, lekker betrouwbaar en integer Henk van den Berg, petje af. Wat een laffe daad van Borne-Nu (en D66), waar de Bornse burgers voor moeten bloeden.
Er lopen blijkbaar al varkens, een manier om de gemeente onder druk te zetten. Zeker vlak voor de verkiezingen. Als je daar in meegaat als politieke partij ben je mijn inziens onbetrouwbaar en kom je niet op voor de Bornse bevolking. Bied liever tegengas en laat je onder druk zetten (door de varkens die er lopen en verkiezingen die eraan komen)!!
S. Annink — 19 mrt 2018
Beste Bornse Burger,
Zoekt u een onbetrouwbare 'politicus' die niet vies is van vriendjespolitiek en verkiezingsstunten? Stem op dhr. van den Berg / Borne Nu.
Andre — 19 mrt 2018
Populistische verkiezingsstunt. Frans Edelijn en Henk van den Berg, politieke vrienden van weleer, wie denken jullie hier mee te helpen? De biologisch boer lacht zich rot en schroeft zijn eisen nog een stuk op en de Bornse burger is de dupe. Ja, ook de bewoner in de Stroom Esch. Hopelijk is de Bornse burger een stuk slimmer dan de heren Edelijn en van de Berg bij elkaar.
Anti varkensstal — 19 mrt 2018
@Jan Immerman
Onzin! Dat dit zich nu voordoet is dan maar zo. Vooral omdat er dus blijkbaar al varkens lopen. Zoals je leest is er dus blijkbaar verdeeldheid. Dus ja de burger gaat
woensdag bepalen hoe dit verder vervolgt gaat worden, en of dit uberhaupt vervolgd gaat worden.

Verkiezingsstunt, iets met you’ll never walk alone;-) hahaha
Ron Hartman — 19 mrt 2018
De politiek van vrindennetwerken geeft niet alleen hier ellende, maar wordt een breed maatschappelijk probleem. Maak eerst nieuw beleid over hoe om te gaan met (vermeende?) schade tgv fouten bij het Gemeenteapparaat
Jan Immerman — 19 mrt 2018
Citaat van den Berg:
"Laat de burger er maar wat van zeggen".
Hoezo geen verkiezingsstunt????

Vervanging openbare verlichting afgerond

Ook de laatste masten en armaturen in de gemeente Borne zijn vervangen door armaturen met...
05-03-2021

BOP onderzoekt goederenvervoer over spoor

Op 6 november 2013 ontspoorde tussen Borne en Zenderen een goederentrein. De lading bleek...
04-03-2021

Provincie verkiest tracé langs A1/A35

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Milieueffectrapportage (PlanMER) van de...
02-03-2021

SP in de strijd voor een eerlijke overheid

ADVERTORIAL • De SP heeft speciaal voor de kiezers in de gemeente Borne 5 campagnefilmpjes...
01-03-2021

Vloedbeltverbinding stuk voordeliger dan...

Als de gemeenteraad besluit om medewerking te verlenen aan de aanleg van de Vloedbeltverbinding,...
25-02-2021

Intrekken bij Kulturhus lijkt (nog steeds)...

Eén van de grote projecten waar de gemeente Borne voor staat is de huisvesting van de...
23-02-2021