Marcel Postma: ‘Judas past me wel’
RUIM 160 MENSEN DIT WEEKEND OP AUDITIE VOOR PASSIESPELEN HERTME

Marcel Postma: ‘Judas past me wel’

In het doorgaans vredige Hertme heerst deze zaterdag volop spanning. Vandaag melden zich ruim tachtig mensen die auditie doen voor een rol tijdens de Passiespelen Hertme die in april 2019 zullen plaatsvinden in het Openluchttheater. Achter de tafel de regisseur Jos Brummelhuis, componist/arrangeur Hans Barkel en muzikaal leider Jacco Camphens. Regieassistente Diane van Os legt alles op film vast. “Da’s makkelijk als we op een later moment nog eens mensen terug willen zien”, aldus Harry Lutkenhaus, de productieleider die buiten het Theaterhoes -the place to be vandaag- voor de opvang zorgt van de wachtende audiënten.

 

Strak geregisseerd

Het is een strak geregisseerde dag. De kandidaten hebben allemaal een stuk tekst ter voorbereiding gekregen, of konden kiezen uit het zingen van een nummer van Ramses Shaffy, Adele of George Michael. Bij aankomst worden de persoonsgegevens geregistreerd en een foto bijgevoegd. In groepjes van vijf à zes mensen mogen ze naar binnen, om vervolgens een kleine dertig minuten lang het beste uit zichzelf te halen. Geen eenvoudige opgave, voor een enkeling blijkt het al moeilijk de ingestudeerde tekst voor te dragen. Gelukkig souffleren de deskundigen achter de tafel waar mogelijk.

 

Een van de kandidaten is Marcel Postma (56) uit Borne. Marcel, in het dagelijks leven werkzaam in de logistiek, bijt het spits af. Hij zingt ‘Laat me’ van Ramses Shaffy. Met zijn volle en volumineuze stem zingt hij bijna letterlijk de sterren van de hemel. Blijkbaar tot tevredenheid van de keuzeheren, want als hij op enig moment de tekst van een van coupletten kwijt is, vallen de heren met genoegen in en maken ze er gezamenlijk en lachend een vrolijke meezinger van.

 

Meer naar binnen acteren

Even later mag Marcel opnieuw, nu in de rol van Judas met zijn tegenspeelster Maria Magdalena. Halverwege krijgt ‘ie enkele aanwijzingen van de regisseur. Hij moet ‘iets meer naar binnen acteren’, het uit zijn hart laten komen. Hij gaat er vol in en probeert de aanwijzingen zo goed als mogelijk op te volgen.

 

Na afloop en eenmaal buiten, kan Postma (op de foto rechts) alleen maar tevreden zijn. “Ja, ik denk dat het wel aardig ging, maar dat weet je natuurlijk nooit”, zegt ‘ie lachend. “Over 4 à 5 weken horen we meer. Met Robin Hood vorig jaar heb ik ook meegedaan, toen was ik een van de ‘vogelvrijen’. Ik vind het geweldig leuk om te doen, heb er ook veel van geleerd. En nee, teleurgesteld ben ik niet als ik buiten de boot val, maar natuurlijk hoop ik wel dat ik erbij zit.”

 

Grote belangstelling

Om 17.00 uur vanmiddag wordt de eerste dag afgesloten met een groep kinderen en zondag komen er nog eens zo’n 80 mensen naar het Openluchttheater. Volgens Lutkenhaus zijn er volgend jaar zo’n 175 mensen nodig om de productie op de planken te krijgen. “Ik heb er alle vertrouwen in dat ons dat gaat lukken. De belangstelling is groot. Behalve uit de eigen omgeving zijn er zelfs mensen die afkomstig zijn uit Apeldoorn en Dedemsvaart bijvoorbeeld. En natuurlijk is er een grote groep die al in eerdere producties, zoals Robin Hood, de vorige Passiespelen, Stork of He’k wat van oe an heeft geacteerd."

 

Net zoals de Bornse Marcel Postma dus. “Ik ben al heel lang heel veelbelovend”, zegt hij ten slotte lachend, “maar zo’n rol van Judas… ja die past wel bij me. Ik hoop het!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024