Zonnebloem wordt Zonneakker
08-06-2018
RESULTAAT VAN PILOTPROJECT ‘BORNE SCHOOLT OM’

Zonnebloem wordt Zonneakker

Komend najaar wordt begonnen om van de voormalige basisschool De Zonnebloem een complex met zes appartementen te maken. Het is het resultaat van een project dat begin 2016 is gestart onder de noemer ‘Borne schoolt om’. De gemeente wilde de herontwikkeling van leegstaand maatschappelijk vastgoed in samenspraak met de buurt aanpakken. De Zonnebloem aan de Akker was het eerste aan de beurt en gold als pilotproject. Zeventien ideeën werden er ingediend. Op basis van een aantal criteria, waaronder draagvlak in de buurt, kwam het ontwerp van architectenbureau Building Design uit Zenderen als winnaar uit de bus.

 

Gemeenschappelijke ruimte

Meer dan twee jaar later worden de definitieve plannen aan de buurt gepresenteerd. Building Design en partner Ter Grote Vastgoed Beheer gaven tekst en uitleg. De zes appartementen zijn zelfstandige wooneenheden, met eigen keuken en tuintje, maar zijn gesitueerd rondom een grote gemeenschappelijke ruimte.

 

“De appartementen zijn ongeveer 75 vierkante meter groot”, legt Dick ter Grote uit. “Je kunt er in principe met z’n tweeën wonen, maar we denken dat vooral oudere alleenstaanden geïnteresseerd zullen zijn. Als ze er behoefte aan hebben kunnen ze in de gezamenlijke ruimte bijvoorbeeld een kaartje leggen of samen naar de voetbal kijken.” Het betreft huurappartementen in een prijsklasse die valt in de categorie sociale huur.

 

‘Mooie is het sociale gebeuren’

Bornenaar ter Grote vertelt al voor de start van het participatieproject geïnteresseerd te zijn geweest in herontwikkeling van De Zonnebloem. Zijn bedrijf deed echter niet mee met de inschrijvingen. “Toen het plan van Building Design won dacht ik: ‘Hé dat is precies mijn plan!’. En zo hebben we de koppen bij elkaar gestoken. Het mooie van dit project is toch vooral het sociale gebeuren”, vindt hij. En daarbij gaat het niet alleen om de onderlinge contacten tussen de toekomstige huurders. Een deel van de vroegere gymzaal blijft behouden voor maatschappelijke doeleinden in de buurt.

 

Buurt is tevreden

En daar is de omgeving heel content mee. “Ik heb geen negatieve geluiden gehoord”, zegt voorzitter van de buurtvereniging Gerard Schwering. “De speelweide blijft ook behouden, daar hebben we ons sterk voor gemaakt. En we kunnen gebruik maken van de zaal om onze vergaderingen te houden.” Over de consequenties voor het verkeer zijn veel gesprekken gevoerd tussen projectontwikkelaar, buurtbewoners en gemeente. “Over de ontsluiting is veel discussie geweest”, beaamt Dick ter Grote. En zo waren er wel meer haken en ogen aan het proces. “Maar ik moet zeggen dat de gemeente wel op alle fronten heeft meegewerkt.”

 

‘Borne schoolt om’

En die gemeente wordt op deze inloopavond verpersoonlijkt door Suzanne Swart, projectleider van ‘Borne schoolt om’. “Ik ben heel blij met wat er uiteindelijk uitgekomen is”, glundert Swart. “Het bleek ook wel dat de buurt echt op één lijn zat en koos voor grondgebonden seniorenwoningen. Daar is behoefte aan in deze wijk.” De bedoeling was om naar voorbeeld van De Zonnebloem ook met De Hooiberg en het Ridderspoortje aan de slag te gaan. Het liep even wat anders. “Ook voor De Hooiberg was meteen al belangstelling, maar er was ook een burgerinitiatief voor zorgwoningen. We hebben toen een open gesprek met de buurt gevoerd en de keuze voorgelegd: analoog aan de Zonnebloem het traject ingaan, of het burgerinitiatief omarmen? Unaniem koos men voor het laatste.” Blijft over het Ridderspoortje. “Dat hebben we voorlopig geparkeerd en dat heeft alles te maken met de uitwerking van het Integraal Huisvestingsplan van de scholen.”

 

Voorlopig dus alleen De Zonnebloem. Naar verwachting gaat de eerste schop begin oktober de grond in en zal de bouw ruim een half jaar in beslag nemen. (AJ)

 

(Op de foto in de tekst links Dick ter Grote van Ter Grote Vastgoed en Beheer en rechts Dinant Oude Lenferink van Building Design)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Behoefte aan acht woonwagenstandplaatsen

Uit onderzoek blijkt dat er in de gemeente Borne behoefte is aan in totaal acht...
18-02-2020

Nieuwe wet voor ongetrouwde ouders

ADVERTORIAL • Als ongetrouwde ouders samen een kind krijgen, heeft alleen de moeder...
18-02-2020

Participatieproces windmolens ontmoet wantrouwen

Ze hingen er met de benen uit. Voor de uitleg over het participatieproces van het project voor...
13-02-2020

'The war on EPR'

De eikenprocessierupsen zorgen voor steeds meer overlast. In Borne was er vorig jaar een record...
12-02-2020

Senioren naar Risk Factory Twente

Op dinsdag 18 februari kunnen senioren uit Borne, Hertme en Zenderen in de Risk Factory op het...
11-02-2020

Leerlingen in actie tegen gedrag weggebruikers

Toen Maud, lid van het juniorteam (leerlingenraad red.) van de St.Stephanusschool in Zenderen,...
11-02-2020