De ‘herberg’ gaat op slot
GEMEENTERAAD AKKOORD MET AANKOOP AZC

De ‘herberg’ gaat op slot

Er blijft plaats voor asielzoekers in de gemeente Borne, maar niet meer in het AZC in Azelo. Eind 2019 zal de gemeente Borne het voormalige internaat kopen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om daarmee de zekerheid te krijgen dat vanaf dat moment opvang van asielzoekers niet meer mogelijk is. Dinsdagavond gaf de gemeenteraad akkoord op het plan om voor 900.000 euro het vastgoed over te nemen van het COA. Het besluit volgt op de onverwachte tijdelijke her-ingebruikname van het AZC, nadat eerder vanuit het COA was aangegeven dat het gebouw niet meer geschikt was om asielzoekers te huisvesten.

 

Herberg

Het was allemaal al doorgesproken met de fractievoorzitters, het plan kwam dinsdagavond duidelijk niet uit de lucht vallen. De gemeente en de omwonenden zijn de onzekerheden zat, er valt moeilijk te voorspellen of het COA de locatie wel of niet gaat gebruiken. Aankoop is de beste manier om te voorkomen in de toekomst weer voor verrassingen te staan, is de redenering. De gemeenteraad kon het volgen. Wel waren er wat opmerkingen van Tom Verreussel (Voor Borne) en Jan de Vries (GroenLinks/PvdA) over of Borne wel zou moeten willen dat ‘de herberg op slot gaat’.

 

“Dat er in Azelo geen AZC meer zal zijn betekent niet dat wij geen inspanningen meer verrichten voor asielzoekers. Op een andere wijze blijft er plaats in de herberg Borne. We blijven statushouders huisvesten en hebben in de afgelopen twintig jaar ons steentje wel bijgedragen aan de asielzoekersproblematiek”, antwoordde wethouder Michel Kotteman.

 

Zo snel mogelijk actie

De negen ton heeft de gemeente niet in de broekzak zitten. De aankoopsom moet gedekt worden uit de algemene reserve grondexploitatie. Het risico bestaat dat de gemeente daardoor onder bepaalde normen komt voor boekwaarde van het totaal van de projecten. Het is zaak om ook weer zo snel mogelijk van het verworven vastgoed af te komen. “Het onderhoud van het gebouw loopt toch snel op tot een ton per jaar, maar ik ga ervan uit dat wij toch wel goede plannen kunnen ontwikkelen voor de locatie en gaan in ieder geval zo snel mogelijk actie ondernemen”, stelde de wethouder de Raad gerust. (AJ)

 

Lees ook de eerdere berichtgeving: Borne opnieuw verrast door COA

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Rudy van de Ven — 19 dec 2018
Hier snap ik dus geen ene moer van. Punt 1 Zwanenhof is bezig met een zorgcentrum die bouw ligt stil omdat ze het financieel niet spits krijgen. Punt 2 waarom laat je de opvang van asielzoekers niet gewoon centraal daar waar het nu is? Dan heeft niemand er last van.
Overlast — 19 dec 2018
Ik weet wel waar ze komen! Allemaal bij de stroom esch, propt gemeente Borne stuk of 5 in 1 huisje en in de zomer ontiegelijk veel overlast, maar goed kan allemaal. En 't beeld van de wijk gaat achteruit!
Ron Hartman — 19 dec 2018
Beleggen in grond tbv de 5B in de achtertuin, is geen geld weggooien, maar laten zien dat het ernst is met die weg. De voorkant van het gebouw kan dan een mooi wegrestaurant worden. Dat levert ook weer wat op. Het lijkt een goeie deal?
T HUISKES — 19 dec 2018
Eens met Christian Sand, en wat moet je met zo'n gebouw? Kringloopwinkel er in vestigen?
Christian Sand — 19 dec 2018
Investeren in vastgoed hoeft niet veel mis mee te zijn. Maar toch weer bijna een miljoen Euro (die niet begroot is) door de gemeente over de balk gepleurd. #bodemlozeput #gatinjehand #burgermoetweerdokken

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024