Leesgroepen opgericht
30-01-2019
STICHTING SENIA ADVISEERT EN INFORMEERT OVER LEESGROEPEN

Leesgroepen opgericht

Vandaag is door de Stichting Senia informatie verstrekt over de oprichting en doelstelling van een leesgroep in de bibliotheek van ons dorp. Via informatiekanalen is aandacht aan deze middag geschonken. Men kon zich via een e-mail aanmelden of gewoon binnenlopen. Diana Kiesenberg is de ambassadeur Twente en zij leidt de bijeenkomst.

 

Doelstelling Senia

De stichting Senia is 10 jaar geleden opgericht met als doel mensen bij elkaar te brengen met dezelfde interesse in lezen of in andere kunstuitingen. Vandaag is de gemeenschappelijke noemer Nederlandstalige literatuur. Achtduizend mensen zijn inmiddels lid van Senia en elk jaar komen er mensen bij en vallen af. Op kantoor zijn vier personen werkzaam en 150 vrijwilligers hebben zich aangesloten.

 

Rondje verwachtingen

Vanmiddag zijn twintig dames en één heer aanwezig. In een vragenronde vraagt Diana Kiesenberg wat de verwachtingen van de deelnemers voor een leesclub of leeskring zijn. Alle 21 deelnemers geven, naast hun voornaam, de verwachting weer. Een bloemlezing geeft het volgende aan: meer lezen, stimulans om te lezen, samen praten over de beleving bij het gelezen boek, eens een boek lezen van een andere schrijver of een ander genre, inspiratie voor goede boeken opdoen. Meer antwoorden zijn wel mogelijk en ook genoemd.

 

Wat biedt Senia aan leesclubs?

Senia is een faciliterende stichting. Ieder jaar geeft ze een brochure uit waarin een aantal boeken opgenomen is waaruit gekozen wordt. Daarnaast biedt de stichting een leeswijzer met daarin een samenvatting, een overzicht van de technische kanten van literatuur en discussievragen als handreiking voor het te lezen boek. De technische kant bevat bijvoorbeeld de structuur van een boek, het thema en meer. Gelukkig hoeft een groep dat niet allemaal te behandelen. Het gaat de meeste leesclubleden meer om de beleving bij het boek.

 

Er worden zes tot zeven boeken per jaar gelezen. De leesclubleden kiezen gezamenlijk een boek uit. Bij de bespreking is geen `deskundige` aanwezig, maar om beurten is iemand groepsleider. Er zijn kosten aan het lidmaatschap verbonden, maar je krijgt er wat voor terug. Op de website www.senia.nl is alle info te vinden.

 

Resultaat van de middag

Na de algemene info blijven dertien mensen over die een leesclub willen starten. De anderen blijven wel geïnteresseerd maar zij denken nog over deelname. Ze laten wel een e-mailadres achter. De groep wordt in tweeën gesplitst, afhankelijk van plaats van samenkomst en welk dagdeel.

 

Binnen de kortste keren zijn de twee groepen er uit: drie boeken zijn gekozen, het dagdeel en de plek van samenkomst is gekozen en het aanmeldingsformulier is ingeleverd. De uitgekozen boeken kun je kopen, lenen bij de bibliotheek of als e-book bij de bibliotheek lenen.

 

Met een tevreden gevoel gaan de deelnemers naar huis. Bij de groepen is de eerste bijeenkomst al over zes weken. (AM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024