Gemeente in financieel zwaar weer
POLITIEKE KEUZES AANSTAANDE OM STRUCTUREEL TEKORT OP TE VANGEN

Gemeente in financieel zwaar weer

Het jaar 2018 is afgesloten met een tekort van 1,8 miljoen, blijkt uit de jaarrekening. Mede veroorzaakt door het sociaal domein, waarvoor gemeenten te weinig inkomsten vanuit het Rijk zeggen te krijgen. Wethouder financiën Herman Mulder: “Dit kunnen we nog opvangen, maar wat ons meer zorgen baart is dat we voorzien op een structureel jaarlijks tekort van 2,1 miljoen af te stevenen.”

 

Sociaal domein

Er is onlangs een miljard extra toegezegd vanuit Den Haag voor de tekorten in de Jeugdzorg. Voor Borne lijkt zich dat te vertalen in een bijdrage van tussen de 3 en 4 ton over drie jaar. ‘Onvoldoende’, is de beoordeling en bovendien incidenteel. “We zitten in een zorgelijke tijd”, is de conclusie. Kosten in het sociaal domein stijgen explosief. Intensieve, intramurale, jeugdzorg kost de gemeente bijvoorbeeld 130.000 euro per jaar per cliënt. “Daar hadden we er twee van, nu een stuk of zes”, weet wethouder Martin Velten. Hij noemt ook de groei van ondersteuning bij vechtscheidingen. “Een gezinscoach kost zo 40.000 euro.” Daarnaast zitten gemeenten dichter op de samenleving, zien meer en grijpen eerder in, is de redenering. “Zo werk je preventief, voorkom je duurdere zorg, maar in eerste instantie betekent dit wel meer uitgaven.” Landelijk wordt er veel gesproken over de problematiek, gemeenten zitten ondertussen met de acute financiële problemen. Borne is daarop geen uitzondering.

 

Politieke keuzes, bezuinigingen

Keuzes, lees bezuinigingen, lijken onvermijdelijk. Dat werd tijden geleden al voorspeld. De Raad vroeg toen aan het College om met een voorstel te komen en eventueel ‘oud voor nieuw beleid’ in te ruilen. Dat voorstel is er niet. “We gaan met de Raad een ‘open proces’ in”, zegt Mulder. Gesprekken zijn inmiddels begonnen. Er wordt kritisch gekeken naar het raadsprogramma en overlegd welke ambities getemperd, geschrapt, dan wel uitgesteld kunnen worden. Of en in hoeverre de bevolking over deze keuzes kan en mag meepraten is ook onderdeel van de beraadslagingen, die vooralsnog achter gesloten deuren plaatsvinden. Reden voor de VVD om af te haken. Die partij vindt dat dergelijke discussies in de openbaarheid moeten plaatsvinden.

 

Hell of a job

“We willen eerst met elkaar aftasten waar mogelijkheden zijn”, verklaart Martin Velten. “Als je het nu al aan de burgers zou voorleggen, dan zegt iemand die gezond is misschien te gemakkelijk ‘doe maar wat minder naar het sociaal domein.’” Er zullen dus met andere woorden eerst politieke keuzes gemaakt moeten worden. Het komende half jaar, in ieder geval voor de vaststelling van de begroting in november, zou duidelijk moeten worden waar bezuinigingen mogelijk zijn.

 

Wethouder Michel Kotteman tenslotte: “Het is groeien en snoeien. Het wordt een hell of a job.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Bernard — 26 jun 2019
Ooh de gemeente is vooraf aan het rommelen geweest en komt niet meer uit met het budget waarvan ze zeggen wat ze van het rijk krijgen voor zorg-doeleinden. Het is het college zelf die dat grotendeels veroorzaakt met hun achterdeur-plannetjes. Neem nou is de uitspraak ter hand ivm het kopen van het Asielzoekerscentrum dat bekend werd eind vorig jaar. Waarom en waarvoor..,. Pure geld verkwisting ofwel onnodig geld over de balk gooien met emmers vol tegelijk. Het Zorghotel waarmee de gemeente in de maag zit wat weinig mensen vanaf weten. Om zo maar even iets op te noemen waar veel geld mee gemoeid is..
Ton HUISKES — 21 jun 2019
Tja ... de hand op knip houden en dus bezuiningen invoeren? Waarop? 40k voor een gezinscoach? Teveel lijkt mij. En laat inderdaad de bevolking aan het woord en maak ze deelgenoot zoals Fons Lohuis schrijft.
Andre — 20 jun 2019
De VVD schittert op cruciale momenten wel vaker door afwezigheid... Neem als volksvertegenwoordiger gewoon je verantwoordelijkheid, juist in minder voorspoedige tijden.
Fons Lohuis — 20 jun 2019
Eens met de VVD. Fundamenteel onjuist om politieke keuzes bij bezuinigingen eerst in beslotenheid voor te bereiden. Maak burgers deelgenoot van de bezuinigingsopgaven. Of worden er op voorhand thema's en projecten uitgezonderd waar burgers buiten worden gehouden?
Ron Hartman — 19 jun 2019
@ Ernst en McHak: een vertrouwelijk proces is meestal de start van veel geheime stukken.
Paul Cohn — 19 jun 2019
maak van de GVW een tolweg met carpoolplaats aan begin en eind:
minder vrijwel lege auto;s, minder geluidsoverlast en luchtverontreiniging:
waarom zijn de Franse Page wegen zo'n succes?
Bespaar coach — 19 jun 2019
Tip 2; breek het twente milieu contract, na aftrek van eenmalige kosten 3 miljoen in de jaarlijks in de knip
Bespaar coach — 19 jun 2019
Nou gewoon de streep door niet zinvolle infra projecten zetten, heel makkelijk en scheelt in de rentelasten.
McHak — 19 jun 2019
@Ernst, een “open proces” kan in alle vertrouwen plaats vinden.
Lekken ook.
Henry — 19 jun 2019
Zou het niet verstandig zijn dergelijke zaken zonder bedragen te vermelden? Of om uitleg te geven bij het een en ander? Vind dit allemaal wel erg paniekerig!
Ernst — 19 jun 2019
O, heet dat vertrouwelijk??

Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder

“Soms zitten aanbestedingen mee, soms zitten ze tegen”, verzucht wethouder David...
20-06-2024

Parkeergarage tijdelijk dicht

De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het Huis van Borne zijn inmiddels...
19-06-2024

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024