Tweede carrière voor Wannabe
20-06-2019
MET TOP-PARARUITER DEMI VERMEULEN

Tweede carrière voor Wannabe

De 16-jarige bruine ruin Wannabe van de kleinschalige dressuurstal Hoedemaker in Borne begint aan een tweede carrière in de topsport. Carlien Hoedemaker behaalde met haar paard vele nationale successen, maar na ziekte en een operatie werd het wat moeilijker voor Wannabe om de top te bereiken. Het paard werd er niet gelukkiger van. “We merkten dat hij het er lastig mee had”, vertelt Carlien Hoedemaker. “Hij is nog steeds heel goed, maar moest tegen z’n grens aanwerken en dan komt hij niet tot z’n recht.” Wannabe floreert kennelijk bij veel aandacht en dat begon er een beetje aan te ontbreken.

 

Top van de para-dressuur

De oplossing werd gevonden in de para-dressuur en het lot in de loterij voor Wannabe was pararuiter Demi Vermeulen. Niet de minste. Demi won op de Paralympische Spelen in Rio zilver in haar klasse (grade III) individueel en brons met het Nederlands team. De klik tussen ruiter en paard was er vrijwel direct en dat resulteerde binnen een paar maanden in een topscore bij een internationale wedstrijd in Kronenberg waardoor de combinatie in het A-kader werd opgenomen.

 

De 24-jarige rechtenstudente Demi Vermeulen is geboren met Spina Bifida (open rug), met als resultaat dat ze vanaf haar rug verminderde kracht heeft en verlamd is onder haar knieën. Ze zocht naar een aangepaste sport die haar lag. “Ik ging een keer met een vriendinnetje mee naar een manege en dacht ‘dat kan ik ook wel’. Ik ben maar gewoon begonnen en door proberen ben ik erachter gekomen wat ik nodig heb.” Omdat ze haar onderbenen niet kan gebruiken stuurt ze het paard aan met een zweepje en met haar stem. Ze bleek talent te hebben. “Daarna is het een beetje uit de hand gelopen”, lacht ze.

 

Wennen voor ruiter en paard

Het vinden van een paard dat bij haar past is een uitdaging. “Een paard moet goede kwaliteit hebben, maar ook koel in het hoofd zijn.” Wannabe is voor haar het ideale paard. “Ik wist meteen: dit gaat ‘m worden! Het is zo’n lief paard en hij wil altijd voor je werken.” Het was in het begin wennen voor ruiter en paard. “Eerst was het wat wiebelig. Samen moeten we uitzoeken wat werkt en kilometers maken.” Carlien Hoedemaker helpt daarbij. Paradressuur is wezenlijk anders en dat vergt een andere manier van trainen. Ook Wannabe moet dingen afleren en weer nieuwe vaardigheden aanleren. Het gaat hem dus wonderbaarlijk goed af.

 

Paralympics in Tokyo

De stip op de horizon voor Demi en Wannabe is de Paralympics in Tokyo volgend jaar. Na zilver en brons in Rio zou een gouden plak het ultieme zijn. Carlien Hoedemaker zal er zeker bij zijn om de combinatie aan te moedigen en te begeleiden. En voor Wannabe zal het de aandacht betekenen waar het paard zoveel behoefte aan heeft. Inmiddels heeft hij bijna een tweede jeugd gekregen en geniet van zijn hernieuwde loopbaan. “Hij ziet er ook meteen beter uit. Glanst meer en heeft altijd zijn oortjes naar voren.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Apollo 8 bouwt professioneel verder

Woensdagmiddag werden in De Veste de handtekeningen gezet die de samenwerkingsovereenkomst...
17-07-2019

Arsenal kijkt de kunst af bij NEO

“Ik wist niet wat me overkwam!”, zegt Ben Demmer van de gemeente Borne. Nog steeds...
16-07-2019

NEO-trainers kneden FC Azelo

Het begon kortgeleden als een plezierig intermezzo tussen de oude en nieuwe voetbalcompetitie...
16-07-2019

Vierde goud voor Stefan Boermans

Het beachvolleybalseizoen van Stefan Boermans verloopt uiterst succesvol. Zondag stond de Bornse...
14-07-2019

Wielerclub NEO ontvangt Duitse gasten

Afgelopen vrijdagmiddag pedaleerde een grote groep wielrenners uit Mesum (Rheine) naar Borne. Ze...
08-07-2019

Danceworkx danst wereld rond

In de anderhalf uur durende, wervelende show Danceworkx around the world genoot een uitverkochte...
08-07-2019