‘Ongelofelijk blij met Openluchttheater’
MAAK KANS OP TWEE GRATIS KAARTEN VOOR NIELSON, SNELLE OF RACOON

‘Ongelofelijk blij met Openluchttheater’

Aan de vooravond van een week waarin maar liefst drie concertavonden op de rol staan in het Openluchttheater in Hertme, spreekt Johan de Jong, directeur-bestuurder van Metropool, zijn bezorgdheid uit over de coronagevolgen voor de muziekindustrie. “Tot op heden hebben we 98 procent minder bezoekers dan vorig jaar rond deze tijd. Daarom zijn we ongelofelijk blij met ons podium in Hertme. Daar is in elk geval nog iéts mogelijk. En we slagen er steeds meer in hier volwaardige, coronaproof verantwoorde evenementen te realiseren.“ Voor alle drie avonden - met Nielson, Snelle én Racoon - mag BorneBoeit onder haar lezers twee toegangskaarten verloten.

 

Stip aan de horizon

Vanaf het begin van de coronacrisis lagen de activiteiten van poppodium Metropool stil. “Dat was natuurlijk een drama”, vertelt De Jong. “Je wilt je mensen aan het werk houden, maar je kunt eigenlijk niets. De hele muziekindustrie lag op haar gat. We moesten de programmering voor 90 procent doorschuiven naar volgend jaar. Gelukkig kregen we overheidssteun. Voor onszelf hielden we 1 januari 2021 als stip aan de horizon aan; die hebben we inmiddels doorgeschoven naar 1 april…” Uiteindelijk hoopt de Metropoolman dit jaar op zo’n 6 tot 10 procent van het normale aantal bezoekers uit te komen.

 

In een gesprek met de minister werd het advies gegeven ‘vooral naar buiten te gaan’. De Jong: “Dat advies hebben we goed in onze oren geknoopt. Het theater in Hertme bood ons die kans daartoe. Als we het goed zouden doen, konden we hier zo’n 250 à 300 muziekliefhebbers bij elkaar brengen. Een kans die we met beide handen aangrepen.” De drie concerten van Jett Rebel op 23 juli vormden een try-out. En het lukte. Volgens een strak geregisseerd scenario, waarin onder andere sprake was van vaste zitplaatsen, eenrichtingsverkeer en geen horeca, verliepen de optredens naar ieders tevredenheid.

 

‘Het gaat om beleving’

“Toch realiseren we ons dat dergelijke concerten hun beperkingen hebben”, zo zegt De Jong. “Daarbij gaat het vooral om beleving. Bezoekers moeten een leuke avond hebben, het moet gezellig zijn. Daarom schalen we vanaf volgende week de ambiance wat op. Zo plaatsen we een biercarrousel en eetstand op het voorterrein en ook is er de mogelijkheid om tijdens de concerten een drankje te halen. Kleine zaken, maar ze bepalen wel voor een groot deel het succes van zo’n avond.”

 

De Jong realiseert zich dat het een zoektocht blijft naar wat kan en verantwoord is. “Dat geldt natuurlijk voor de bezoekers, maar zeker ook voor de artiesten. Ook zij zijn voorzichtig, maar vinden het fijn weer te kunnen spelen en applaus te horen. Wat we mee hebben is dat het Openluchttheater inmiddels een eigen footprint heeft gekregen in het wereldje. Ooit begonnen we met Ilse DeLange, daarna volgden Bløf, Racoon en Golden Earring. Grote namen spelen hier graag.”

 

‘Financieel kan het eigenlijk niet uit’

De dubbelconcerten die Nielson, Snelle en Racoon komende donderdag, vrijdag en zaterdag verzorgen, ziet De Jong als enkele hoogtepunten in een vrijwel verloren jaar. “Als je bedenkt dat we normaliter zo’n 2.300 bezoekers in Hertme ontvangen, dan weet je dat het financieel eigenlijk allemaal niet uit kan. Dit kun je niet volhouden. De cultuur gaat stuk. Ik hoop echt dat het vanaf april allemaal weer beter gaat.”

 

Gratis kaarten

Voor de drie concertavonden volgende week stelt Metropool Open Air onder de lezers van BorneBoeit 3 x 2 gratis entreekaarten ter beschikking. Wil jij een van deze concerten bijwonen en mee loten voor deze gratis tickets stuur dan uiterlijk maandagavond om 20.00 uur een mailtje naar de redactie (info@borneboeit.nl), onder vermelding van het gewenste concert en tijdstip. Je kunt kiezen uit Nielson (donderdag 10 september om 18.45 en 21.15 uur), Snelle (vrijdag 11 september om 19.00 uur) en Racoon (zaterdag 12 september om 19.00 en 22.00 uur). Verder zijn entreekaarten alleen in de voorverkoop verkrijgbaar via Metropool Open Air. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024