Welbions realiseert sedumdak op Dorsmolen
08-10-2020
DIRECTEUR HARRY RUPERT: ‘BORNE EERSTE IN LANGE RIJ’

Welbions realiseert sedumdak op Dorsmolen

Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij Welbions. “Eigenlijk een geheel nieuwe taak voor ons”, aldus directeur-bestuurder Harry Rupert van de woningcorporatie donderdagmorgen nadat hij zojuist samen wethouder Michel Kotteman in de stromende regen op het dak van het appartementencomplex De Dorsmolen het sedum heeft uitgerold. “We moeten met ons allen veel bewuster met klimaatveranderingen omgaan en Welbions wil ook daar haar verantwoordelijkheid in nemen. Na een aantal experimenten zijn we nu zover dat we het eerste sedumdak kunnen leggen.”

 

Het sedumdak is een van de vele initiatieven die Welbions op het vlak van duurzaamheid ontwikkelt. “We zoeken voortdurend naar nieuwe passende mogelijkheden. Dat kan riotechniek zijn, of het plaatsen van kleine windmolens op hogere daken bijvoorbeeld. Het leggen van sedumdaken past in dat rijtje.” Bij het project aan De Dorsmolen maakt Welbions daarbij gebruik van de expertise van Boll Dakmanagement en Farwick groenspecialisten, beide uit Enschede. Mark Loke van Boll vertelt dat de werkzaamheden gekoppeld zijn aan het groot onderhoud van het dak. “Zo moest de isolatie verbeterd worden en daarvoor kan zo’n sedumdak een uitstekende toevoeging zijn.”

 

Klimatologische functie

De bevestiging volgt door Han Farwick van het groenbedrijf. “Sedumdaken bestaan al enkele tientallen jaren en dienden in de beginperiode vooral als een esthetisch alternatief. Daar is inmiddels een behoorlijke kentering in gekomen en door de juiste onderlagen te gebruiken heeft het dak ook een duidelijke klimatologische functie gekregen. Sedum kan de juiste hoeveelheid water vasthouden en zorgt ervoor dat de bovenste appartementen in de zomermaanden koeler blijven. Bovendien vereist sedum weinig onderhoud.”

 

Wethouder Michel Kotteman is blij met het Welbions-initiatief. “De klimaatveranderingen met steeds hogere temperaturen en grote hoeveelheden regenwater schreeuwen om aandacht voor vergroening. Deze sedumdaken zijn een hele mooie stap in die richting. Bovendien kunnen ze ook nog eens veel fijnstoffen opnemen.” En Harry Rupert ten slotte: “Uiteindelijk zijn onze bewoners de grote winnaars van dit soort initiatieven. Dat we met ons allen meer bewust worden van de noodzaak tot klimatologische aanpassingen is een mooie bijvangst.” Als de weersomstandigheden meer meewerken dan vanmorgen, hopen de initiatiefnemers en uitvoerders de werkzaamheden voor het einde van dit jaar te kunnen afronden. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
T Huiskes — 11 okt 2020
Enne - ook geen mondkapjes? Je dient als wethouder het goede voorbeeld te geven - en ook buiten!
Lars — 11 okt 2020
Het eerste sedumdak? Wat ligt er op het dak van het complex aan de Duivenstraat dan?
Tini Brinkman — 09 okt 2020
Nou wat een mooi dak van ons geld vandaar dat ik 20 euro huur verhoging kreeg .... en dan ook nog een lek dak wat voor pipo.s heb je aan het werk ...3 dagen later rolluiken kapot mooie pipo.s.en dan ook nog niets zeggen
Ron Hartman — 09 okt 2020
Leuk experiment. Nu de zonnepanelen nog even erbij, die de gemeente Borne WEL heeft meegerekend op de daken in het dorp. Wanneer komen die panelen en gaat dat samen?
Jelle — 08 okt 2020
Mooi zo,n dak een leuke brief gehad dat het de bewoners niks kost MAAR wel opnieuw een huurverhoging.
Super dat er aan het milieu gedacht word gewoon slecht dat de bewoner moet betalen voor het idee van welbions
Lichtgeel hesje — 08 okt 2020
Tsjakka! Zal wel weer een "welgemeend' mea culpa op volgen.....
Nico — 08 okt 2020
Hartstikke mooi natuurlijk zo'n groen dak, maar hoe handig is het om je als wethouder op zo'n manier te laten fotograferen in een tijd dat iedereen zich moet houden aan de 1,5 meter afstand en dat die afstand er overduidelijk niet is tussen beiden! Ik begrijp er niets van.

Zondag koeiendans bij Bonthuis

Het begint nu toch zo zoetjesaan lente te worden, mensen trekken er op uit met de wandelschoenen...
16-04-2021

‘Hier woon je toch nog niet?’

Ruim 18 jaar bleef het pand leeg en zes lange jaren stond het zelfs te koop, het voormalige...
15-04-2021

Zeldzame grote vos gesignaleerd

Een lange rij eiken aan de Stroom-Eschlaan, versierd met een zo overbekend waarschuwingslint...
14-04-2021

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021