Dorset zet Koeien van Jelle ‘op de kaart’
10-10-2020
OORMERK MET QR-CODE VERTELT ALLES OVER LAKENVELDER RUNDEREN HENK EN HESSEL

Dorset zet Koeien van Jelle ‘op de kaart’

Enkele maanden geleden kruisten de paden van Jelle Hidma, boer in Twekkelo, en Willem Dankers, uitbater van Dorset, elkaar. Het werd een wonderlijke ontmoeting, waarin beide creatieve geesten uiteindelijk een plan ontwikkelden de Lakenvelder runderen van Jelle ‘op de kaart te zetten’ van het Bornse restaurant. Via een geel oormerk met daarop een QR-code krijgen de gasten direct inzicht in wat ze krijgen opgediend.

 

Langgekoesterde wens

Jelle kan er wel om lachen en is er tegelijk megatrots op dat zijn vlees de weg naar Borne heeft gevonden. Het is pas zes jaar geleden dat de voormalige Hilversumse cameraman de studio’s verruilde voor het boerenleven. “Een langgekoesterde wens”, zegt hij, “al wist ik van meet af aan dat het runnen van een regulier landbouwbedrijf in deze tijd niet meer mogelijk is. Daarom zocht ik naar een nichemarkt en kwam ik uit op de Lakenvelder runderen. Een Oud-Hollands uitstervend ras, waarvan er dertig jaar geleden nog maar zo’n 200 een stamboeknotering hadden.” Daar is inmiddels een kentering in gekomen, op dit moment zijn het er 3.500. “Ikzelf heb er inmiddels 65 en behoor daarmee tot de vijftien grootste boeren van de wereld. Het is gewoon leuk om Lakenvelder te fokken en het ras in stand te houden.”

 

De vleeskwaliteit van de ‘Koeien van Jelle’, zoals hij zijn veestapel ging noemen, zijn volgens de boer van uitzonderlijke kwaliteit. “Het is heel fijnmazig, met veel smaak en mooi dooraderd. De koeien staan altijd buiten, bewegen veel, eten kruidenrijk gras en mogen er een tijdje over doen om te groeien. En dat proef je!”

 

Koe-R-code

De superlatieven bleken bij Willem Dankers niet tegen dovemansoren gezegd. Hij was wel in voor iets nieuws, al was het alleen maar omdat hij sinds kort twee nieuwe koks heeft die ook een eigen stempel op de Dorsetkaart willen drukken. En zo kwam van het een het ander. Besloten werd een groot aantal gele oormerken aan te schaffen en deze aan twee zijden te bedrukken. De voorzijde vermeldt ‘Koeien van Jelle’, terwijl de achterzijde een ‘Koe-R-code’ bevat die, eenmaal gescand, alle ins en outs laat zien van de koe, waarvan het vlees wordt opgediend. Voorafgaande aan het diner krijgen de gasten een mandje met lekkers aangereikt, waarin het oormerk is verwerkt. “Zie het als opwarmertje” aldus een tevreden glimlachende Willem Dankers.

 

“Mensen willen tegenwoordig heel graag weten wat ze eten, daar is onze Koe-R-code een mooi antwoord op”, zo vervolgt hij. De komende periode zijn het de geslachte koeien Henk en Hessel die bij Dorset de menukaart sieren. “We slachten onze koeien tussen hun vierde en zesde jaar, de ossen gaan na ongeveer twee jaar naar de slager. Dan is de kwaliteit van het vlees op haar best,” besluit de Twekkelose boer. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

PLUS gaat opnieuw fors verbouwen

Voor PLUS Huls van den Nieuwboer staat er wederom een grote verandering op stapel. Negen jaar...
05-12-2023

Chatelaine de Jager opent Mom & Mini

Zaterdag was er de officiële geboorte van Mom & Mini, een ‘kindje’ van...
03-12-2023

Maral en Sahak nemen Royal Lebanon over

In oktober 2019 openden Zagik Gol en haar vriend Stefen Mehr hun Royal Lebanon aan het...
02-12-2023

Francesco Lammertink neemt Mooi over

‘Wie kent het niet?’ ben je geneigd te denken als het gaat over Mooi parfumerie de...
02-11-2023

Leurink Mode zoekt een tweede coupeuse

ADVERTORIAL • “Eigenlijk zoeken we een kopie van Ingrid”, zegt Marc Leurink van...
25-10-2023

Essie heeft in vijf jaar haar plek veroverd

ADVERTORIAL • Op 13 oktober is het alweer vijf jaar geleden dat Esther van Roermund haar...
10-10-2023