Dorset zet Koeien van Jelle ‘op de kaart’
10-10-2020
OORMERK MET QR-CODE VERTELT ALLES OVER LAKENVELDER RUNDEREN HENK EN HESSEL

Dorset zet Koeien van Jelle ‘op de kaart’

Enkele maanden geleden kruisten de paden van Jelle Hidma, boer in Twekkelo, en Willem Dankers, uitbater van Dorset, elkaar. Het werd een wonderlijke ontmoeting, waarin beide creatieve geesten uiteindelijk een plan ontwikkelden de Lakenvelder runderen van Jelle ‘op de kaart te zetten’ van het Bornse restaurant. Via een geel oormerk met daarop een QR-code krijgen de gasten direct inzicht in wat ze krijgen opgediend.

 

Langgekoesterde wens

Jelle kan er wel om lachen en is er tegelijk megatrots op dat zijn vlees de weg naar Borne heeft gevonden. Het is pas zes jaar geleden dat de voormalige Hilversumse cameraman de studio’s verruilde voor het boerenleven. “Een langgekoesterde wens”, zegt hij, “al wist ik van meet af aan dat het runnen van een regulier landbouwbedrijf in deze tijd niet meer mogelijk is. Daarom zocht ik naar een nichemarkt en kwam ik uit op de Lakenvelder runderen. Een Oud-Hollands uitstervend ras, waarvan er dertig jaar geleden nog maar zo’n 200 een stamboeknotering hadden.” Daar is inmiddels een kentering in gekomen, op dit moment zijn het er 3.500. “Ikzelf heb er inmiddels 65 en behoor daarmee tot de vijftien grootste boeren van de wereld. Het is gewoon leuk om Lakenvelder te fokken en het ras in stand te houden.”

 

De vleeskwaliteit van de ‘Koeien van Jelle’, zoals hij zijn veestapel ging noemen, zijn volgens de boer van uitzonderlijke kwaliteit. “Het is heel fijnmazig, met veel smaak en mooi dooraderd. De koeien staan altijd buiten, bewegen veel, eten kruidenrijk gras en mogen er een tijdje over doen om te groeien. En dat proef je!”

 

Koe-R-code

De superlatieven bleken bij Willem Dankers niet tegen dovemansoren gezegd. Hij was wel in voor iets nieuws, al was het alleen maar omdat hij sinds kort twee nieuwe koks heeft die ook een eigen stempel op de Dorsetkaart willen drukken. En zo kwam van het een het ander. Besloten werd een groot aantal gele oormerken aan te schaffen en deze aan twee zijden te bedrukken. De voorzijde vermeldt ‘Koeien van Jelle’, terwijl de achterzijde een ‘Koe-R-code’ bevat die, eenmaal gescand, alle ins en outs laat zien van de koe, waarvan het vlees wordt opgediend. Voorafgaande aan het diner krijgen de gasten een mandje met lekkers aangereikt, waarin het oormerk is verwerkt. “Zie het als opwarmertje” aldus een tevreden glimlachende Willem Dankers.

 

“Mensen willen tegenwoordig heel graag weten wat ze eten, daar is onze Koe-R-code een mooi antwoord op”, zo vervolgt hij. De komende periode zijn het de geslachte koeien Henk en Hessel die bij Dorset de menukaart sieren. “We slachten onze koeien tussen hun vierde en zesde jaar, de ossen gaan na ongeveer twee jaar naar de slager. Dan is de kwaliteit van het vlees op haar best,” besluit de Twekkelose boer. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Koopzondag gaat niet door

Ondernemers en gemeente hebben gezamenlijk besloten dat de Halloween koopzondag dit weekend niet...
22-10-2020

Zondag zijn de winkels weer open

Ook voor de winkeliers zijn het geen gemakkelijke tijden. Zo zijn sinds vorige week ook de...
22-10-2020

Vuurwerkverkoop alleen online

Dit jaar zullen er voor het eerst in aanloop naar Oud en Nieuw geen lange rijen...
14-10-2020

Horeca Borne reageert gelaten

Tot een van de meest opvallende maatregelen die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge...
14-10-2020

Supermarkten hanteren ‘ouderenuurtjes’

De verscherpte coronamaatregelen brengen ook met zich mee dat de supermarkten hun openingstijden...
05-10-2020

Snuffelhoes nu ook met herenmode

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat ’t Snuffelhoes zich vestigde aan De Bleek in...
02-10-2020