Dorset zet Koeien van Jelle ‘op de kaart’
10-10-2020
OORMERK MET QR-CODE VERTELT ALLES OVER LAKENVELDER RUNDEREN HENK EN HESSEL

Dorset zet Koeien van Jelle ‘op de kaart’

Enkele maanden geleden kruisten de paden van Jelle Hidma, boer in Twekkelo, en Willem Dankers, uitbater van Dorset, elkaar. Het werd een wonderlijke ontmoeting, waarin beide creatieve geesten uiteindelijk een plan ontwikkelden de Lakenvelder runderen van Jelle ‘op de kaart te zetten’ van het Bornse restaurant. Via een geel oormerk met daarop een QR-code krijgen de gasten direct inzicht in wat ze krijgen opgediend.

 

Langgekoesterde wens

Jelle kan er wel om lachen en is er tegelijk megatrots op dat zijn vlees de weg naar Borne heeft gevonden. Het is pas zes jaar geleden dat de voormalige Hilversumse cameraman de studio’s verruilde voor het boerenleven. “Een langgekoesterde wens”, zegt hij, “al wist ik van meet af aan dat het runnen van een regulier landbouwbedrijf in deze tijd niet meer mogelijk is. Daarom zocht ik naar een nichemarkt en kwam ik uit op de Lakenvelder runderen. Een Oud-Hollands uitstervend ras, waarvan er dertig jaar geleden nog maar zo’n 200 een stamboeknotering hadden.” Daar is inmiddels een kentering in gekomen, op dit moment zijn het er 3.500. “Ikzelf heb er inmiddels 65 en behoor daarmee tot de vijftien grootste boeren van de wereld. Het is gewoon leuk om Lakenvelder te fokken en het ras in stand te houden.”

 

De vleeskwaliteit van de ‘Koeien van Jelle’, zoals hij zijn veestapel ging noemen, zijn volgens de boer van uitzonderlijke kwaliteit. “Het is heel fijnmazig, met veel smaak en mooi dooraderd. De koeien staan altijd buiten, bewegen veel, eten kruidenrijk gras en mogen er een tijdje over doen om te groeien. En dat proef je!”

 

Koe-R-code

De superlatieven bleken bij Willem Dankers niet tegen dovemansoren gezegd. Hij was wel in voor iets nieuws, al was het alleen maar omdat hij sinds kort twee nieuwe koks heeft die ook een eigen stempel op de Dorsetkaart willen drukken. En zo kwam van het een het ander. Besloten werd een groot aantal gele oormerken aan te schaffen en deze aan twee zijden te bedrukken. De voorzijde vermeldt ‘Koeien van Jelle’, terwijl de achterzijde een ‘Koe-R-code’ bevat die, eenmaal gescand, alle ins en outs laat zien van de koe, waarvan het vlees wordt opgediend. Voorafgaande aan het diner krijgen de gasten een mandje met lekkers aangereikt, waarin het oormerk is verwerkt. “Zie het als opwarmertje” aldus een tevreden glimlachende Willem Dankers.

 

“Mensen willen tegenwoordig heel graag weten wat ze eten, daar is onze Koe-R-code een mooi antwoord op”, zo vervolgt hij. De komende periode zijn het de geslachte koeien Henk en Hessel die bij Dorset de menukaart sieren. “We slachten onze koeien tussen hun vierde en zesde jaar, de ossen gaan na ongeveer twee jaar naar de slager. Dan is de kwaliteit van het vlees op haar best,” besluit de Twekkelose boer. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

LaVe wordt LUV

Sinds kort zwaait Celine Groothedde de scepter over modewinkel LaVe aan het Marktplein. Ze nam...
31-01-2023

Zeut-surprise voor Twente tegen Kanker

Op de valreep van Pakjesavond konden Michael en Linda Baas van Zeut Chocola toch ook zelf even...
05-12-2022

Marskramer/Top1Toys in pand Sportpaviljoen

Na zeven jaar afwezigheid keert Marskramer terug in Borne. De huishoudelijke artikelen van de...
29-11-2022

Pieten niet opgewassen tegen regen en Belgen

Het leek allemaal zo veelbelovend en de ruim twintig Pieten deden allemaal hun uiterste best....
27-11-2022

Pietenspel en -spektakel tijdens koopzondag

Morgen is het weer koopzondag in Borne. Natuurlijk bedoeld om lekker te shoppen; de winkels zijn...
26-11-2022

Davy Roord naar de Culinary World Cup

Enkele weken nadat zijn baas Willem Dankers van Restaurant Dorset leiding gaf aan een groot...
24-11-2022