‘Me, myself a and I’
07-12-2020
MIRNA LIMON EXPOSEERT NA RIJKSMUSEUM TWENTHE NU IN HET KOETSHUIS BORNE

‘Me, myself a and I’

De Bornse beeldend kunstenares Mirna Limon exposeert van december tot en met januari 2021 in het Koetshuis naast het Kulturhus. Een levensgrote kotomisi kijkt door de enorme glazen pui de toeschouwer aan. Het roept vragen op en… dat is juist de bedoeling van de kunstenares. Limon, beeldend kunstenaar, CMK gecertificeerd beroepskunstenaar in de klas, CMK gecertificeerd coach voor leerkrachten en coach voor kunstenaars en creatieven, toont haar nieuwste werk. Na de succesvolle presentatie van haar werk `Invisible Breath` tijdens de afgelopen maanden in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede is ze verder gegaan met haar onderzoek.

 

Kotomsi op aquarel

Haar roots liggen in Suriname. Ze raakte geïnspireerd door een vakantie in 2019 in dat gebied. Haar creoolse afkomst bracht herinneringen naar boven. Ze laat zich leiden door Kotomosi. De koto is een Creools traditioneel kledingstuk in Suriname. Vrouwen die een koto aan hebben worden kotomisi genoemd. Misi betekent mevrouw. Het kledingstuk wordt nog steeds bij feestelijke gelegenheden gedragen.

 

De bijbehorende hoofddoek heet angisa. Er zijn verschillende doeken, elk met een speciale betekenis. De vouwwijze van de hoofddoek drukt ook een boodschap uit. De draagwijze van de koto kan eveneens een boodschap uitdrukken. De afgebeelde angisi is door Limon als het ware plat geslagen. Een hoofddoek, dat model stond voor haar werk, was gedessineerd met bijzondere kleurige inheemse bloemen. “De betekenis van deze bloem raakte mij. De bloem zegt: wees trots op wie je bent! Deze bloemen heb ik terug laten komen in mijn werk. Dit is voor mij een belangrijke boodschap”, legt Limon uit.

 

Verhalen die je meedraagt

Ze daagt de toeschouwer uit om te kijken, te ontdekken en vragen te stellen. Zo vind je afbeeldingen van LP’s en gebroken cassettebandjes op het papier. Het zijn herinneringen. “Het zijn verhalen die je meedraagt”, verklaart Limon. “Ieder mens heeft herhalende gedachten. Soms moet je ervan af. Het gaat om een balans van loslaten en meenemen.” De titel van haar werk: `Me, myself a and I` duidt op de verschillende deelpersonen die je in jezelf hebt. Die je allemaal bent of denkt te zijn.

 

In de metershoge aquarel heeft Limon verschillende technieken en materialen gebruikt. Grafiet, pastel en aquarel verf. De voorbijganger wordt door de frisse kleuren en afbeelding aangetrokken. Het ademt positiviteit uit. Dat, wat we juist in deze tijd zo nodig hebben. “De kleuren zingen”, zegt de beeldend kunstenares met trots. Voorlopig kan iedere passant zonder hinder, op ieder gewenst moment, ongelimiteerd en bij herhaling het beeldend werk bewonderen. Een herinnering voor het Koetshuis en Mirna Limon. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024