Maartje en Sterteam kleuren Special Olympics
05-02-2022
BORNSE G-SPORTERS GAAN VOOR GOUD IN JUNI

Maartje en Sterteam kleuren Special Olympics

Vrijdag werd in Peking de Olympische vlam ontstoken ten teken dat de 24ste Winterspelen van start waren gegaan. Zover is het in Twente nog niet, al mag het voor de 3.000 sporters en coaches die in juni deelnemen aan de Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022 morgen eigenlijk al wel beginnen.

 

Verdeeld over 14 speelsteden, waaronder Borne, strijden zij dan twee dagen lang om het goud, zilver en brons in maar liefst 25 sporttoernooien. Tot de Bornse hoofdrolspelers behoren Maartje Ellenkamp (34), die in mei vorig jaar al werd benoemd tot een van de vijf ambassadeurs én een twaalfhoofdig team van De Ster.
 

‘Hier op an!’

“Het wordt een mega-evenement”, aldus Maaike Heethaar, projectdirecteur. Al bijna twee jaar is ze met een steeds omvangrijker wordend team van professionals en vrijwilligers in de weer om er een onvergetelijk weekend van te maken. Een periode die begon met het warm maken van de Twentse gemeenten, het vinden van partners en het schrijven van een bidbook dat de toepasselijke naam ‘Hier op an!’ kreeg. Een goed jaar geleden werd het officiële contract getekend. Vele presentaties voor bedrijven, opleidingsinstituten, besturen en sponsoren, waarin ook Maartje niet zelden een sleutelrol vervulde, volgden. En in september 2021 volgde de eerste serieuze test, de Pre-Games in het Hengelose FBK-stadion.
 

Maartje en Maaike zijn inmiddels dikke vriendinnen geworden. “Ik vergeet nooit onze eerste ontmoeting”, aldus de projectdirecteur lachend. “Toen ik Maartje vroeg om mijn adviseur te worden, klonk er direct een voorbehoud. ‘Ik wil het wel’, zei ze, ‘maar dan wil ik óók degene zijn die tijdens de openingsceremonie op vrijdag de eed gaat afleggen’. Die afspraak maakten we en Maartje kan de zin inmiddels dromen.” En Maartje glunderend: “Ik ga voor de overwinning, maar door mijn inzet ben ik al winnaar.”
 

Onderlinge verbondenheid

Het samenspel tussen beiden tekent de sfeer waarin de voorbereidingen verlopen. De warmte, de genegenheid, het plezier en de drive om met elkaar een topprestatie te leveren spatten ervan af. Diezelfde sfeer is ook voelbaar in De Ster, waar Ralph, Stijn, Fian, Ayle, Matthijs, Femke, Esmee, Nina, Ian, Anna, Sylvia en Jochem het gesprek op afstand volgen. Zij vullen hun dagen in het lunchcafé en hopen in juni te excelleren tijdens het G-hockey dat in Hengelo zal plaatsvinden. De praatjes, de opmerkingen, de onderlinge verbondenheid en de brede glimlach vechten zonder ophouden om voorrang.
 

Bernadet Wieffer, moeder van Stijn, kan de uitbundigheid alleen maar bevestigen. “Voor de jongelui, maar ook voor hun ouders, is het een enorme belevenis. Iedereen vindt het geweldig en in aanloop naar de Olympics willen we er hier in De Ster een fantastisch feest van maken. Zo gaan we de heleboel versieren, komen we met speciale lunches waarbij een deel van de opbrengst naar de organisatie gaat en hebben we nog diverse andere acties in petto. Borne zal weten dat de Olympics er zijn en dat een aantal van de hoofdrolspelers hier dagelijks werkt.”
 

Ondertussen heeft Maartje vijf van haar belangrijkste trofeeën op tafel uitgestald. Eén gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles die ze bij eerdere Games veroverde. “Thuis heb ik drie kasten vol met bekers, medailles en lintjes”, zegt ze vol trots. “Sporten is heel goed voor mij. Ik ben hyperactief, de sport is mijn uitlaatklep en daarin kan ik mijn energie kwijt.”
 

Olympics dorp op de UT-campus

Schaatsen is de favoriete sport van Maartje, Ireen Wüst haar grootste idool. Daarnaast skeelert ze veel en is ze bedreven in het racerunnen (het hardlopen met een driewieler). Het is zelfs op aanraden van de Bornse dat deze sport onderdeel is geworden van de spelen. Een ander advies dat Maartje de projectdirecteur toefluisterde was de indeling van het Olympics dorp dat op een 25.000 m² groot terrein op de UT-campus zal verrijzen. Zo’n driehonderd tenten moeten er slaapplek bieden aan alle deelnemers en begeleiders. “Maartje adviseerde me om de deelnemers van de verschillende sporten zoveel mogelijk bij elkaar onder te brengen. Voetballers zijn bijvoorbeeld veel luidruchtiger dan individuele sporters. Anderen hebben gewoon rust nodig. Daar moet je rekening mee houden, zei ze. Top, dat proberen we dan ook door te voeren.”

 

Kort en goed, over ruim vier maanden staat er in Twente heel wat te gebeuren. Als Maartje op vrijdag 10 juni in het Hengelose FBK-stadion haar eed namens alle deelnemers (inclusief waarschijnlijk een Caraïbische delegatie) uitspreekt, dan kan het ultieme spektakel in de 14 speelsteden losbarsten, waarbij ’t Wooldrik in Borne het domein zal zijn van de handballers en beachvolleyballers. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Start werkzaamheden autonoom maken zwembad

Het ziet er allemaal een beetje troosteloos uit: de entree van het zwembad. Van binnen volledig...
29-04-2024

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024

Apollo 8 strandt in halve finale tegen VV Utrecht

Apollo 8 is in de stijd om de landstitel gestrand in de halve finale. In eigen huis was na de...
22-04-2024

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024