Arsenal kijkt de kunst af bij NEO
INNOVATIEF KUNSTGRAS HEEFT BELANGSTELLING VAN ENGELSE TOPCLUB

Arsenal kijkt de kunst af bij NEO

“Ik wist niet wat me overkwam!”, zegt Ben Demmer van de gemeente Borne. Nog steeds onder de indruk vertelt hij enkele dagen geleden plots vier Engelsprekende mannen, strak in het pak, op de velden bij NEO tegen te komen, terwijl werkzaamheden gaande zijn om de voetbalvelden te renoveren. “Ik dacht, ‘wat moeten die hier dan?’ en ben het maar gaan vragen. Het bleken hoge heren van Arsenal te zijn!” De mannen van de Engelse topclub waren er op uitnodiging van de leverancier van het kunstgras en wilden met eigen ogen zien wat er daar in Borne, The Netherlands, voor bijzonders gebeurt.

 

Hybride veld

Op sportpark ’t Wooldrik worden de voetbalvelden vernieuwd. Op veld twee wordt een hybride kunstgrasveld aangelegd, een combinatie van kunstgras en natuurgras. Tot zover niets nieuws. Hybride velden, met kunstgras rond de strafschopgebieden en natuurgras op de rest van het veld én over het kunstgras heen, bestaan al langer. BVV Borne heeft er ook één. De combinatie zorgt ervoor dat de velden langer bespeelbaar zijn en de aanleg is een stuk minder kostbaar dan een volledig kunstgrasveld.

 

Aanpassingen op maat

“Bij BVV Borne voldoet het hybride veld prima”, vertelt Demmer. “Maar het gras over het stuk kunstgras is wel kwetsbaarder, omdat het minder diep geworteld is.” Het betekent onder andere dat er intensief moet worden beregend in droge periodes. Demmer heeft vanuit zijn functie veel regionaal en landelijk overleg over kunstgras en kent de voors en tegens van de diverse aangeboden matten. Simpel gesteld zijn er twee types: geweven en getuft. “Onze voorkeur gaat uit naar geweven, omdat het veel sterker is.” Demmer kwam in aanraking met leverancier Xtreme Grass in Aalten en zag een product dat dicht bij zijn ideeën over het ideale kunstgras kwam. “Ik wilde die mat wel, maar zei dat mijn wortels er niet doorheen kunnen.” Leverancier en Demmer gingen om tafel en bedachten samen een half open weefsel, zodat het natuurgras beter en dieper zou kunnen wortelen.

 

Experiment

Xtreme Grass zag wel wat in de innovatie. Door omstandigheden werd de aanleg van het hybride veld bij NEO vertraagd. Vervelend voor NEO, omdat het de club aan het begin van het seizoen straks voor wat logistieke problemen plaatst. “Maar ieder nadeel heb z’n voordeel”, meent Demmer in goed voetbaljargon. “Het gaf ons de tijd om het experiment uit te laten voeren.”

 

En nu liggen er dus twee stukken uniek kunstgras. “Uniek in de wereld”, denkt Demmer. Zo uniek dat er vier mannen in pak van Arsenal voor naar Borne kwamen. Of het product straks ook werkelijk in het wereldbefaamde Emirates Stadium in Londen ligt is natuurlijk de vraag. Er zijn ongetwijfeld wel meer kunstgrasleveranciers die de prestigieuze klant in hun orderportefeuille zouden willen hebben.

 

Demmer doet er bescheiden over, maar is stiekem wel een beetje trots op de belangstelling van Arsenal voor ‘zijn’ mat. En wie weet… hangt er ergens in een klein hoekje in het stadion van Arsenal straks wel een labeltje aan het kunstgras met de tekst ‘designed by gemeente Borne, The Netherlands’. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024

Apollo 8 strandt in halve finale tegen VV Utrecht

Apollo 8 is in de stijd om de landstitel gestrand in de halve finale. In eigen huis was na de...
22-04-2024

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024