Kunst, cultuur en historie op één plein
04-06-2021
EXPOSITIE VAN WEEFSELS, EEN RODE WASLIJN ÉN SPANJAARDPOPPEN PLUS EEN WANDKLEED OP HET DAK

Kunst, cultuur en historie op één plein

Wie Borne binnenrijdt, zou denken dat het dorp kunst en cultuur hoog in het vaandel heeft staan. Op vrijdagmiddag 4 juni bruist het plein tussen het Kulturhus en het Koetshuis. In het kader van het Textiel Festival Twente zijn er exposities en presentaties georganiseerd. Met elkaar verbonden door het project De Rode Draad. Voor menig liefhebber is dit de komende maanden te bezoeken. Even wordt een droom werkelijkheid: een Kunst- en cultuurplein in Borne. Tijdelijk? Of krijgt dit navolging?

 

Weefsels in de tijd

Tot 28 juli is de expositie ‘Weefsels in de tijd’ van de Bornse kunstenares Elsa Snijder in het Koetshuis te zien. Zij heeft met het thema weefsels in overdrachtelijke zin gespeeld. Een spel waarin diverse materialen zoals porselein, textiel, foto’s en teksten elkaar ontmoeten. Het draait om hergebruik. Restmaterialen, oude gebruiksvoorwerpen en vondsten uit de natuur, gevonden in haar directe omgeving, zijn met elkaar verweven. “Het vertelt iets over de tijd die is geweest. Het krijgt een nieuwe toepassing”, legt Snijder uit.

 

Door middel van fotografie en schilderen, gebruik makend van teksten van eigen hand, combineert zij kleuren en vormen tot composities. Nutteloze objecten in een onverwachte setting, krijgen nieuw elan en verwerven bestaansrecht in het heden. Woorden en beelden vertellen over verwondering en over de tijdelijkheid van het bestaan. Over vroeger en over de schoonheid van de nieuwe dag. Snijder: ”Ik laat me inspireren en verrassen door de schoonheid van het kleine.” Snijder heeft haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de AKI, Artez in Enschede gevolgd.

 

Familie Spanjaard viert feest

Tussen het Koetshuis en het Kulturhus presenteert de familie Spanjaard zich. In feestelijke kleding tonen ze zich voor het eerst, tijdens het project de Rode Draad, aan het publiek. De aangeklede poppen komen van de hand van Josje Esseveld. “De familie vierde haar 25-jarig huwelijksfeest in 1836. Ik vind het nu voor het Textiel Festival Twente een mooie gelegenheid om uit te pakken met de feestkleding die ze nu dragen”, vertelt Esseveld. Driekwart jaar heeft ze gewerkt aan de creaties. Ze heeft hiervoor gekozen omdat deze familie veel heeft betekend voor de Bornse textielhistorie.

 

Even voor deze middag komt de kleine meid, dochter van Salomon en Sara Spanjaard tot leven. Door haar tederheid en haar mooie blauwe laarsjes steelt ze ook nu weer menig hart. Een reizend gezelschap dat dit jaar bij verschillende activiteiten wordt getoond. En wie weleens in de huid van de Spanjaards wil kruipen, krijgt nu de kans. Als snel verschansen bezoekers zich achter de poppen. Om zich zo in avondjurk of rokkostuum te laten vereeuwigen.

 

Rode draad verbindt

Kunst en cultuur zijn nauw met elkaar verbonden. Dat wordt nog eens benadrukt door de rode draad die op deze vrijdagmiddag het Koetshuis met het Kulturhus verbindt. Het project De Rode Draad wordt hiermee letterlijk tot uitdrukking gebracht. Aan de rode waslijn wapperen rode kledingstukken. Ze verbindt dit jaar allerlei organisaties die een steentje kunnen bijdragen op het gebied van kunst en cultuur. Zowel in Borne als in de regio met als centraal thema: textiel. Het zijn activiteiten waaraan veelal iedereen kan deelnemen. Meestal kosteloos. Ook voor schoolkinderen zijn er bezigheden gepland. In de agenda van onze special is dit terug te vinden.

 

Schavuit Artwork hangt wandkleed op dak Kulturhus

De kunstschavuit Anne Extercate zoekt het hogerop. Deze beeldende kunstenaar heeft voor de catwalk Forces of Nature een wandkleed ontworpen. Bijzonder is dat dit kunstwerk van 3 x 4 meter niet binnen in het Kulturhus hangt, maar bovenop het dak staat. Tijdens de officiële presentatie laat Laura Reijmer, programmeur van het Kulturhus, de videoboodschap van de jonge beeldende kunstenaar horen. Een in Delden geboren kunstenaar die trots is op zijn roots. Elementen van het DNA van Twente heeft hij in zijn ontwerp, welke vol symbolen zit, verwerkt. Onderaan is een mannen- en vrouwenhand te zien. Zij werken samen om een katoenplant te verwerken tot garen. Daar torent de schoorsteen van een textielfabriek in Delden boven planten uit. In de rechterhoek prijkt het Twentse ros.

 

“De symbolen vormen een verbindende factor net zoals de textielindustrie een verbindende factor was voor Twente. Je kunt het lezen als een familiewapen”, legt Extercate uit. Hij heeft gebruik gemaakt van een tufttechniek . Dit is te vergelijken met het vroegere smyrnawerk. In het kleed is zestien en een halve kilometer garen verwerkt. “Het lijkt alsof ik de stof tatoeëer”, vult hij aan. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, hangt dit wandkleed buiten. Textiele graffiti dat aangetast wordt door de tand des tijds. Het wandkleed is één van de veertien objecten van de catwalk Forces of Nature. Een fiets- en autoroute die door de Twentse regio loopt. Op verschillende plaatsen zijn kunstwerken tot in het najaar te zien. De route is te downloaden op www.textielfestivaltwente.nl. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Rolf Sanchez, Maan en Typhoon naar Hertme

Samen met Metropool organiseert het Openluchttheater in Hertme dit jaar weer meerdere (seated)...
08-06-2021

Kinderen gebruiken hek als weefraam

Kinderen van de Buiten Schoolse Opvanglocaties, De Veste, Stroom Esch, Wensinkhof, De Wingerd en...
07-06-2021

Twickel voor even Land van Maas en Waal

Dat corona de cultuursector ook creatief kan maken bewees het Bornse zang- en gitaarduo Double6...
06-06-2021

‘Tied zat leu!’

Na vier jaar kan Josje Esseveld haar ideeën verwezenlijken: de Spanjaardfamilie komt weer...
03-06-2021

Speuren naar het textielverleden

Tot aan de zomervakantie zijn er talrijke basisschoolkinderen te vinden in het centrum van...
01-06-2021

Rode Draad verbindt kunst, cultuur, ambacht en...

In het kader van het Textiel Festival Twente hebben MadebyJosje, de Stiel Wolwerkplaats, het...
31-05-2021