Exposities met galeriefunctie
06-09-2021
BORNSE SYNAGOGE OPENT 12 SEPTEMBER CULTURELE SEIZOEN

Exposities met galeriefunctie

Twintig jaar geleden telde Borne nog zo’n acht galerieën. De kunstliefhebber hopte van Afrikaanse kunst naar hedendaagse, van glas naar brons. Nu, anno 2021, kent Borne net zoals veel andere plaatsen geen galerie meer. Waarom niet? De kunst- en cultuursector heeft afgelopen decennia harde klappen moeten incasseren. En nu nog is het sluitpost van de lockdown en de begroting. Maar toch bloeit het culturele leven weer op. Ook in Borne. Vanaf 12 september opent de Bornse Synagoge haar deuren met een expositie van het werk van Theo Hendriksen

 

Kunst en cultuur

Arjan Reinderink, verantwoordelijk voor de samenstelling van de exposities, is blij dat hij dit seizoen weer bijzondere werken kan tonen. “Eindelijk kunnen we weer verantwoord open. Veel kunstenaars heb ik bereid gevonden om hun, voor het vorig seizoen geprogrammeerde werk, het komend seizoen te tonen.” Velen kennen Arjan van zijn vroegere galerie Artjan in de `oude` bibliotheek. Sinds een aantal jaren zet hij zich in om interessante kunst op te sporen. Kunst die bewonderd en/of gekocht kan worden bij het Cultureel Podium. Hij zoekt divers werk zodat het veel mensen aantrekt.

 

“Naast dit aanbod is er ook gelukkig weer veel te beleven op cultureel gebied”, licht Reinderink toe. We bieden lezingen, concerten en voorstellingen aan. Bijna iedereen die in het afgelopen seizoen zou optreden is enthousiast om het in de periode van oktober 2021 tot juni 2022 in te halen.

 

Theo Hendriksen

De eerste expositie wordt gevuld met werk van de Almelose kunstenaar Theo Hendriksen. Hij heeft zich laten inspireren door de Cobra kunststroming. Dit is duidelijk te herkennen in zijn kleurige werk met behoud van eigen identiteit. Je ontdekt al snel fabelachtige dierlijke of menselijke figuren. Hij maakt gebruik van diverse materialen van acrylplaten, papier tot linnen. Zijn werk is van 12 september tot en met 24 oktober te zien.

 

Anton Heijboer

Iedereen kent het fenomeen Anton Heijboer. De kunstenaar heeft zijn leven lang getekend, geschilderd en geëtst. Zijn handtekening, werk met soms minuscule streken en markante uitleg, is bekend. Zijn levensstijl misschien nog meer. “Het is bijzonder dat wij in Borne zijn werk nu eens van dichtbij kunnen bewonderen”, vertelt Reinderink trots. “Ik heb diverse keren met Heijboer gesproken. Het was een bijzondere man. Het is beslist de moeite waard om hier een blik op te werpen.”

 

Achter iedere kunstenaar en werk zit een verhaal

Overigens is er dit seizoen niet alleen schilderwerk te zien. Ook fotografie van Jeroen Heerkes, kleurpotloodtekeningen van vogels gemaakt door Wandalin van den Abeele, tekeningen van landschappen waar dierlijke skeletjes in zijn verwerkt van Ivo Kamphuis. Het seizoen wordt afgesloten met stillevens van Jacques Berfelo. Bij iedere kunstenaar en zijn of haar werk zit een verhaal. Het geeft de toeschouwer een inkijkje in de inspiratiebron van de artiest. Men leert het werk begrijpen. De getoonde werken zijn te koop. De opbrengst gaat naar de kunstenaar en het Cultureel Podium. Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur zijn de exposities in de Bornse Synagoge gratis te bezoeken. (YD)

 

Foto's (van boven naar beneden): Arjan Reinderink en werken van Theo Hendriksen en Anton Heijboer

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

‘Niejjoarsvesite’ komt niet terug

Na 40 jaar ‘Niejjoarsvesite’ hebben de Boornse Noabers besloten er mee op te houden....
16-09-2021

Boris op transport voor reparatie

Donderdagmorgen is mammoet Boris van zijn sokkel in het park Scholtenshof gehesen en op...
16-09-2021

Versoepelingen kosten Kulturhus hoofdbrekens

Als demissionair premier Mark Rutte vanavond aankondigt dat de anderhalve meter tot het verleden...
14-09-2021

Helligen Hendrik trekt van leer in Hertme

"Anderhalve meter is prima, mer dan hoef ie hier nich op anderhalve kilometer te goan...
12-09-2021

Diversiteit troef tijdens Open Monumentendag

De Open Monumentendag 2021 in Borne is met een nieuwe activiteit gestart. Het is nu namelijk ook...
11-09-2021

Heks met dikke billen doet niet onder voor Max

Terwijl zo’n 175 kilometer verderop ruim 70.000 euforische mensen genieten van Max...
05-09-2021