Exposities met galeriefunctie
06-09-2021
BORNSE SYNAGOGE OPENT 12 SEPTEMBER CULTURELE SEIZOEN

Exposities met galeriefunctie

Twintig jaar geleden telde Borne nog zo’n acht galerieën. De kunstliefhebber hopte van Afrikaanse kunst naar hedendaagse, van glas naar brons. Nu, anno 2021, kent Borne net zoals veel andere plaatsen geen galerie meer. Waarom niet? De kunst- en cultuursector heeft afgelopen decennia harde klappen moeten incasseren. En nu nog is het sluitpost van de lockdown en de begroting. Maar toch bloeit het culturele leven weer op. Ook in Borne. Vanaf 12 september opent de Bornse Synagoge haar deuren met een expositie van het werk van Theo Hendriksen

 

Kunst en cultuur

Arjan Reinderink, verantwoordelijk voor de samenstelling van de exposities, is blij dat hij dit seizoen weer bijzondere werken kan tonen. “Eindelijk kunnen we weer verantwoord open. Veel kunstenaars heb ik bereid gevonden om hun, voor het vorig seizoen geprogrammeerde werk, het komend seizoen te tonen.” Velen kennen Arjan van zijn vroegere galerie Artjan in de `oude` bibliotheek. Sinds een aantal jaren zet hij zich in om interessante kunst op te sporen. Kunst die bewonderd en/of gekocht kan worden bij het Cultureel Podium. Hij zoekt divers werk zodat het veel mensen aantrekt.

 

“Naast dit aanbod is er ook gelukkig weer veel te beleven op cultureel gebied”, licht Reinderink toe. We bieden lezingen, concerten en voorstellingen aan. Bijna iedereen die in het afgelopen seizoen zou optreden is enthousiast om het in de periode van oktober 2021 tot juni 2022 in te halen.

 

Theo Hendriksen

De eerste expositie wordt gevuld met werk van de Almelose kunstenaar Theo Hendriksen. Hij heeft zich laten inspireren door de Cobra kunststroming. Dit is duidelijk te herkennen in zijn kleurige werk met behoud van eigen identiteit. Je ontdekt al snel fabelachtige dierlijke of menselijke figuren. Hij maakt gebruik van diverse materialen van acrylplaten, papier tot linnen. Zijn werk is van 12 september tot en met 24 oktober te zien.

 

Anton Heijboer

Iedereen kent het fenomeen Anton Heijboer. De kunstenaar heeft zijn leven lang getekend, geschilderd en geëtst. Zijn handtekening, werk met soms minuscule streken en markante uitleg, is bekend. Zijn levensstijl misschien nog meer. “Het is bijzonder dat wij in Borne zijn werk nu eens van dichtbij kunnen bewonderen”, vertelt Reinderink trots. “Ik heb diverse keren met Heijboer gesproken. Het was een bijzondere man. Het is beslist de moeite waard om hier een blik op te werpen.”

 

Achter iedere kunstenaar en werk zit een verhaal

Overigens is er dit seizoen niet alleen schilderwerk te zien. Ook fotografie van Jeroen Heerkes, kleurpotloodtekeningen van vogels gemaakt door Wandalin van den Abeele, tekeningen van landschappen waar dierlijke skeletjes in zijn verwerkt van Ivo Kamphuis. Het seizoen wordt afgesloten met stillevens van Jacques Berfelo. Bij iedere kunstenaar en zijn of haar werk zit een verhaal. Het geeft de toeschouwer een inkijkje in de inspiratiebron van de artiest. Men leert het werk begrijpen. De getoonde werken zijn te koop. De opbrengst gaat naar de kunstenaar en het Cultureel Podium. Iedere zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur zijn de exposities in de Bornse Synagoge gratis te bezoeken. (YD)

 

Foto's (van boven naar beneden): Arjan Reinderink en werken van Theo Hendriksen en Anton Heijboer

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024