Anti-windmolen actiegroepen trekken samen op
TEGEN PLANNEN IN HENGELO, BORNE EN TWICKEL

Anti-windmolen actiegroepen trekken samen op

Bewoners van Twickel, Hengelo en Borne slaan de handen ineen om de plaatsing van 250 meter hoge windturbines in Woolde, bij knooppunt Buren en op landgoed Twickel tegen te gaan. De actiegroep, onder de naam ‘Actiegroep Geen Windturbines in Twickel, Hengelo en Borne’, is een initiatief van inwoners en ondernemers uit Twickel, Woolde, Wensink- Zuid, Woolderes, Bornsche Maten, Westermaat, Deldeneresch, De Veldkamp, Letterveld/Kerkedennen en Hengelose Es.

 

Risico's

“Sinds de plaatsing van windturbines op land is er discussie over de risico’s voor de gezondheid. Windturbines maken geluid waar mensen zich aan storen. Maar er wordt steeds meer bekend over laagfrequent geluid en zogenaamd infrasoon geluid. Dit zijn onhoorbare (soms voelbare) trillingen. Daar kunnen mensen ziek van worden.” De bewoners en ondernemers krijgen bijval vanuit de wetenschap. Recent verschenen er wetenschappelijke studies die schade aan het hart door laagfrequent geluid en schade aan de hersenen door infrasoon geluid zouden aantonen. Ook zijn er Nederlandse artsen die waarschuwen voor de gezondheidseffecten van windturbines in de buurt van woonhuizen.

 

“We kunnen en mogen al deze signalen niet negeren. Wij doen een beroep op de politiek om de inwoners van Borne, Hengelo en Hof van Twente te beschermen. Veilig wonen is een grondrecht en het is de plicht van de politiek om dit te waarborgen. Windturbines op deze locaties passen hier niet bij”.

 

Afstandsnormen

De actiegroep wijst op wetgeving in Denemarken, Polen en de Duitse deelstaat Beieren, waarbij afstand van woningen tot windturbines tien keer de hoogte moet zijn. “De gemeente Hengelo heeft inmiddels twee mogelijke locaties laten afvallen omdat deze te dicht bij de huizen in de Bornsche Maten waren. Maar ook de afstand van de overgebleven locaties voor beoogde windturbines voldoen bij lange na niet aan het afstandscriterium. De afstand tot de woningen is minder dan twee keer de hoogte van de turbine. Dit is bij lange na niet tien keer de hoogte van de turbines en dus volstrekt onacceptabel volgens het advies van onafhankelijke experts.”

 

De actiegroep is een petitie gestart om aan de politiek duidelijk te maken hoe groot de weerstand tegen de plannen is. Verder zal de actiegroep met publieke acties en inspraakmogelijkheden in de gemeenteraden haar standpunten kracht bij zetten. Mocht het nodig zijn dan zal de actiegroep gerechtelijke stappen ondernemen en zich laten bijstaan door juridisch specialist Mr. Peter de Lange.

 

Meer informatie is te vinden op wwww.TurbineAlarmTwente.nl.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 23 sep 2021
Meestal zijn de onderwerpen die een politiek maatschappelijke inhoud hebben, Mark, best wel geschikt voor reacties van mensen met verschillende opvattingen. Reaguurders neem ik niet vaak waar. Wel mis ik helaas vaak inhoudelijk en onderbouwde reacties. Overigens scoor je in dit geval door de zwaar overdreven rode molen. De wieken worden juist steeds slanker. Ik zie zo'n hoge liever dan de lage van 10 jaar geleden. Het maken van elektriciteit ziet er altijd rot uit. Ook de stoommassa's van giga grote koeltorens maken niet blij, alles heeft voor- en tegens.
Mark — 23 sep 2021
He Lothar, fijn dat je reageert, maar ik doel eigenlijk op de redactie van BB. Dat veel reaguurders uit rechts-reactionaire en xenofobe hoek komen, vloeit voort uit de onderwerpkeuze van de redactie, terwijl men blijkbaar wil verbinden.
Lothar — 23 sep 2021
@Mark, helaas constateer ik dat u er zelf ook niet vies van bent om uw linkse geluid te ventileren via dit medium...Dus wie de schoen past...
Mark — 23 sep 2021
"Het digitale platform moest eraan bijdragen dat Borne beter werd geprofileerd en bovendien moest BorneBoeit gaan functioneren als een bindende factor voor de ‘familie Borne’."
BorneBoeit is inmiddels verworden tot een spreekbuis voor rechts-Nederland. Ageren tegen het bestuur, windmolens en vluchtelingen lijkt het parool.
TrudyVdAkker — 22 sep 2021
In ons omringende landen is 10x de hoogte vd windturbine dus de minimale afstand tussen turbine en woningen. Om een dergelijke wet te implementeren is eindeloos veel onderzoek en bewijs nodig. De conclusie over gezondheidsrisico’s is daar duidelijk. Waarom hier dezelfde discussie opnieuw voeren? Ook Nederlandse experts en artsen steunen deze afstandsnorm. Ik ben ook voor windenergie, maar helaas zijn windturbines in de nabijheid van woningen onacceptabel.
Ronald lassche — 22 sep 2021
Wij willen allemaal suffe electrische crossovers hebben als auto. Design als een container. Mensen we houden het niet tegen, het komt gewoon. Vooral in de grond moet nog veel gebeuren. Nog meer elektriciteitsmasten in het landschap. Veel succes met demonstreren.
Lothar — 22 sep 2021
Prima initiatief! Absurd om hier windmolens te willen plaatsen in Twente. Omdat het hier windluw is moeten ze zo idioot hoog de lucht, wil het rendabel zijn. Onder druk van allerlei schreeuwers uit Den Haag moet alles met stoom en kokend water. Naar de gezondheid van de mens wordt niet meer gekeken en de grote energie subsidievreters lachen zich rot. Het draait wederom alleen maar om geld en zijn zogenaamd erg begaan met het milieu...Triest.
HS — 22 sep 2021
Super goed bezig hier is Borne te klein voor veel te dichtbij
Ron Hartman — 22 sep 2021
Je hebt er geen overlast van, maar je wilt die dingen niet zien toch? Zelfs 's nachts als de zonnepanelen nix doen, komt er gewoon stroom uit mijn stopkontakt. Gewoon slapen gaan, dan heb je ook geen stroom nodig.

Borne zwaar teleurgesteld in houding Almelo

Het college van Almelo heeft kenbaar gemaakt geen medewerking te willen verlenen aan het...
13-10-2021

Raad verbaasd over aankoop Rode Kruisgebouw

Blijkbaar is de gemeenteraad zo’n beetje in de volle breedte verbaasd over de procedure...
12-10-2021

10-minuten gesprekken met SP en D66

Over enkele maanden is het weer tijd om naar de stembus te gaan voor de...
11-10-2021

D66 stelt vragen over laadpalen en financiën

Middels zogenaamde artikel 39 vragen vraagt de fractie van D66 aandacht voor de hoeveelheid...
09-10-2021

‘Positief beeld’ meerjarenbegroting

Na jaren kommer en kwel lijkt Borne weer wat beter bij kas te raken. Een jubelstemming is er nog...
06-10-2021

Raad wil nog geen uitspraken doen over contract...

Op de agenda van de gemeenteraadsvergadering dinsdagavond de leverings- en...
05-10-2021