‘t Goeie goed op de catwalk
MODESHOW VAN KRINGLOOP BORNE EN PRESENTATIE VAN FAIRTRADE BORNE

‘t Goeie goed op de catwalk

Op deze vrijdagavond werd het ‘goeie goed’ op een catwalk in het Kulturhus geshowd. Zondagse kleding? Of gewoon kleding die gezien mag worden. Hergebruik en dus verantwoord duurzaam. Stichting Kringloopbedrijf Borne en Stichting Fairtrade Borne, een gelegenheidsduo, toonden deze avond wat zij kunnen bieden. Een modeshow, presentatie en informatie over duurzaamheid, hergebruik, arbeidsomstandigheden en alles wat past in het huidige verantwoord produceren van kleding. Wederom een activiteit in het kader van het Textiel Festival Borne binnen het project de Rode Draad.

 

Zelfs ongedragen kleding wordt ingeleverd

Al vroeg op de avond stroomde het publiek het Kulturhus binnen. In afwachting wat er op de catwalk aan draagbare en betaalbare outfits te bewonderen en te koop zou zijn. Dat er veel kleding bij de Kringloop Borne ingebracht wordt is een feit. Alie Toerse van de afdeling kleding bij de Kringloop: ”Maandelijks kan men rekenen op 21.000 kilo ingebrachte textiel.” Na de scheiding van het textiel wordt het ‘goeie goed’ in de winkel gehangen. Vaak belanden daar kledingstukken waar het label nog aan zit. Zelfs nieuwe schoenen zitten in een doos. Ongedragen, online besteld en niet retour gezonden. Maandelijks worden er in Borne 5.000 kledingstukken verkocht.

 

Spanjaard en Azië

Het ‘wegwerp-consumptie’ gedrag is koren op de molen van Fairtrade. “Het kan veel meer worden beperkt, het begint bij de consument. Verschillende modemerken reduceren al het aanbod tijdens de diverse seizoenen”, weten Odette Evers en Dini Menheere van de Bornse afdeling te melden. Het aandachtsveld van Fairtrade is verruimd. Niet alleen food maar ook non-food wordt bekritiseerd. Het gaat nu ook om ecologisch en biologisch produceren, maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en eerlijke handel. Fairtrade staat voor eerlijke handel.

 

Beide dames vergelijken de arbeidsomstandigheden van Spanjaard, uit het verleden, met die van de huidige textielindustrie in Azië. Uitbuiting, lage lonen, lange werkdagen, slecht licht en onderdrukking zijn in Nederlandse textiel verleden tijd. In Azië komt het nog te vaak voor. Het blijkt dat steeds meer kledingmerken hun producten in Europa laten produceren. De dames hopen dat de Bornse ondernemers steeds meer verantwoord geproduceerde en verhandelde kleding aan de consumenten kunnen en willen leveren. Odette Evers presenteerde voor het publiek een korte lezing waarin zij handreikingen bood voor het omgaan met kleding. Deze week zijn ondernemers in Borne gevraagd om kledingstukken die onder het label duurzaam vallen onder de aandacht te brengen. Een stap naar het consuminderen van kleding. De Nederlander neemt gemiddeld genomen van veertig kledingstukken per jaar afstand.

 

Modeshow en prijswinnaars

Tijdens de show toonden kringloopmedewerkers, mannen en vrouwen, ensembles met accessoires die een tweede leven waard zijn. Van top tot teen perfect gekleed. Garderobes voor alle seizoenen kwamen voorbij. Zelfs galakleding ontbrak niet. Alles kwam uit de kringloopwinkel. Daarnaast waren de resultaten van de ‘pimp je kleding’ wedstrijd te zien. Een aantal deelnemers presenteerde trots hun met zorg en veel creativiteit aangepaste kleding. Studenten van het ROC afdeling mode werden deze week uitgedaagd. Zij mochten een kledingstuk uit de kringloopwinkel transformeren naar een draagbaar creatief nieuw kledingstuk. Met veel lef en bravoure showden zij hun modebeelden.

 

De aanmoedigingsprijs van de pimpwedstrijd ging naar de 11-jarige Analinde. Zij ontwierp schilderijtjes waarin stof van kleding was verwerkt. De eerste prijs ontving Fenneke Broekhuis voor haar creatie die was samengesteld uit diverse kleedjes. De eerste prijs voor de ROC studenten ontving Maxim. Zij ontwierp en naaide een jeansensemble. Het publiek werd deze avond geïnformeerd door Fairtrade Borne en geïnspireerd door Kringloop Borne. Voldoende stof tot nadenken. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
merlin — 06 nov 2021
het was een geweldige avond! zeker voor herhaling vatbaar!😇😁
Maxine Kamp — 06 nov 2021
Het was zeker een ervaring om mijn zelfgemaakte kleding daar te laten zien. Super leuk dat dit was georganiseerd.
Joke Boevink — 06 nov 2021
Je kunt niet overal bij zijn maar hier heb k wat gemist. Organisatie gefeliciteerd met deze prachtige avond en mooie samenwerking!

Stedelijk Orkest raakt gevoelige snaar

In een goed gevulde recreatiezaal van het Maria Mediatrix in Azelo bracht het Stedelijk Orkest...
27-06-2022

Blřf viert 30-jarig jubileum met schitterend...

Vrijdagavond trad Bløf op in het Openluchttheater in Hertme in het kader van Metropool...
24-06-2022

Belevingstheater maakt opnieuw indruk

Dinsdagavond was de tweede van de drie avonden waarop het Belevingstheater dat op zaterdag 2...
22-06-2022

Gregorius jubileert met memorabel concert

Ruim 400 bezoekers kwamen zaterdagavond naar het Openluchttheater in Hertme om het...
18-06-2022

Hits van Suzan & Freek in Hertme

Jaarlijks programmeert Poppodium Metropool vier concerten in het Openluchttheater Hertme, als er...
31-05-2022

De stoom is voor even terug op het spoor

Waren het een week geleden nog veertien postkoetsen die Borne doorkruisten, vandaag was het de...
28-05-2022