Informateur: GB90, GrLi/PvdA en VVD
INHOUDELIJKE FORMATIEGESPREKKEN STARTEN MET DEZE DRIE PARTIJEN

Informateur: GB90, GrLi/PvdA en VVD

Na een heleboel gesprekken en sessies met de raadsfracties komt informateur Joop Wikkerink tot de conclusie dat een combinatie van GB90, GrLi/PvdA en VVD – eventueel gedoogd door SP en/of D66 – de voorkeur geniet om de inhoudelijke formatiegesprekken mee te starten. Hij ziet hierin een mooie vertegenwoordiging van het ‘driestromenland’ , liberaal-rechts, middenpartijen en een linkervleugel, én de beste kans op ‘een stabiele en op een duurzame, toekomstgerichte samenwerking dat als kenmerk heeft samenwerking, bestuurlijke vernieuwing, stabiliteit en daadkracht’.
 

CDA en Borne-Nu aan de kant

Vooralsnog staan de huidige coalitiepartijen CDA en Borne-Nu dus aan de kant. Wikkerink bespeurt vraagtekens bij de stabiliteit van het CDA. Er is intern gedonder geweest, met als meest zichtbare gevolg het opstappen van Bert Oude Lansink, die zijn eigen fractie Lokaal BHZ begon. Anderzijds ziet Wikkerink wel een rol weggelegd in de raad voor het vernieuwde CDA op het gebied van bestuurlijke vernieuwing. Borne-Nu won, net als GB90, een zetel bij de laatste verkiezingen, maar opvallend is dat geen van de andere partijen (behalve Lokaal BHZ) een coalitie met Borne-Nu ziet zitten.
 

Programmatische verschillen en overeenkomsten

GB90, GrLi/PvdA en VVD gaan nu dus samen praten over coalitievorming, hoewel het woord ‘coalitie’ eigenlijk liever niet genoemd mag worden. Men wil vooral gaan samenwerken met alle raadsfracties en voorkomen – vrij vertaald – dat de coalitiepartijen zaken aftikken en de oppositie het nakijken heeft.
 

GB90, de grootste partij sinds de verkiezingen, en GrLi/PvdA kunnen elkaar programmatisch goed vinden, in ieder geval op het gebied van het sociaal domein en de (versnelling) van de energietransitie. De verschillen met de VVD zijn groter en de vraag is in welke richting en in hoeverre de partijen naar elkaar toe kunnen bewegen. Een tweede alternatief zou eventueel toch het CDA kunnen zijn als derde partij. De tijd zal het leren.
 

Het eerste debat over het advies van de informateur en over het Raadsakkoord is vanavond. In dat Raadsakkoord staan een aantal onderwerpen genoemd, waar de gemeenteraad zich de komende vier jaar mee bezig wil gaan houden en daar ook het voortouw bij wil nemen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Lichtgeel hesje — 25 mei 2022
Graag gedaan, ik hoop dat het enig inzicht in zowel de lokale als in de landelijke politieke werkwijzen bij u teweeg heeft gebracht. Op naar de volgende inhoudelijke reactie van mijn kant...
Rutger — 24 mei 2022
Geweldige inhoudelijke reactie weer 'lichtgeel hesje'. Wat moet jij een moeilijk en teleurstellend leven lijden... Wanneer heb je voor het laatst (of voor het eerst) iets positiefs bijgedragen? Misschien wordt het tijd om een andere hobby te zoeken...
Lichtgeel hesje — 24 mei 2022
Een coalitie met een linkse partij betekent niet anders dan dat de inwoners van Borne de portemonnee mogen trekken de komende jaren om linkse aspiraties te bekostigen. Het concrete voorbeeld hiervan hebben we immers 200 km verderop in Den Haag op het pluche zitten......

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024