Ook Maria Mediatrix in programma Monumentendag
06-09-2022
SPECIALE FOCUS OP WANDSCHILDERING VAN ETIENNE HUBLAU

Ook Maria Mediatrix in programma Monumentendag

Komend weekend is het Open Monumentendag. Zo wacht de basisscholen vrijdag al een excursieprogramma en kunnen alle andere geïnteresseerden zaterdag een kijkje nemen bij bijzondere plekken in Borne. Al dan niet hardlopend, fietsend of wandelend. Op diezelfde zaterdag is tussen 12.00 en 16.00 uur iedereen ook welkom in de hal van Maria Mediatrix om zo een beeld te krijgen van het monumentale karakter van het vroegere jongensinternaat. Met een speciale focus op het kunstwerk van de Gentse kunstenaar Etienne Hublau.

 

Erfgenamen van de kunstenaar aanwezig

Dit kunstwerk, een grote wandschildering, vormt volgens de Heemkundevereniging Borne een mooi voorbeeld van de katholieke wederopbouwkunst en weerspiegelt de connectie tussen Maria Mediatrix en Gent. Ook de erfgenamen van Etienne Hublau zijn ’s middags present om stil te staan bij wie de kunstenaar was, ook als vader en vertellen hoe het kunstwerk ooit is ontstaan en wat het verhaal erachter is.

 

Tussen 14.00 en 15.00 uur is er een speciaal woord van welkom door wethouder Martin Velten, zal Gerard Assen als geselecteerde ontwikkelaar een toelichting geven op de nieuwe plannen voor het gebouw en geven ook de erfgenamen een korte toelichting op de bijzondere wandschildering. (BM)

 

Zie ook ons eerdere bericht: ‘Revival Monumentendag Borne zet door

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
ria — 12 sep 2022
“De Open Monumentendag is een uitgelezen moment om inwoners van onze gemeente kennis te laten maken met het monumentale karakter van het gebouw dat rond de oorlogsjaren verrees.

Was het geen aapjes kijken
Herman — 07 sep 2022
@Dirk...wat een superzure reactie. Los van het feit of je het met de woordkeus "monument" eens bent heeft Maria Mediatrix een uiterst belangrijke rol gespeeld in de Bornse gemeenschap in meerdere opzichten. Veel mensen kennen het gebouw maar zijn nooit binnen geweest. Dat bij het presenteren van nieuwe plannen, op slechts één middag, ook nog aandacht wordt geschonken aan de bijzondere muurschildering, heeft niets met "niet besturen" dan wel "zelfverheerlijking" te maken. Jouw reactie wel, en niet voor het eerst. Persoonlijke rancune?
Dirk — 07 sep 2022
Misschien kunnen de dames en heren ambtenaren, college en raad zich eens structureel gaan bezig houden met het besturen van de gemeente Borne, in plaats van deze fruttekul en het geven van nietszeggende interviews waar de zelfverheerlijking van afdruipt.....
Johan — 06 sep 2022
Wat een mooi initiatief. Zo kan iedereen zich een eigen beeld vormen van het gebouw. Extra leuk dat de nazaten van de kunstenaar (die 70 jaar geleden het kunstwerk maakte) helemaal uit België komen om hun familieverhaal te vertellen. Zij zijn hun band met Azelo nooit vergeten.
Herman — 06 sep 2022
Sorry, sinds wanneer is het voormalig azc een monument. Dit pand is op geen enkele monumentenlijst te vinden. Mogelijk wordt het zelfs gesloopt!
Dit is een commerciële zet om extra aandacht te krijgen voor de plannen voor de herinrichting welke echter nog niet eens door de gemeenteraad zijn bekrachtigd. Lopen we hier niet heel erg op de muziek vooruit? Weer leuk bedacht door het college.

Gitaar centraal in Kulturhus

Zondag 2 oktober staat een dag lang de gitaar centraal in het Kulturhus. Het is dan de derde...
22-09-2022

Doornroosje krijgt haar kus in Hertme

Na alle muzikale geweld van Davina Michelle, Floor Jansen en Suzan & Freek, een week...
11-09-2022

Monumentendag in Borne: voor elk wat wils

De Open Monumentendag zit er weer op. Een dag die in Borne een andere invulling kreeg dan te...
10-09-2022

Jong geluk is trots op oude glorie

Ze bestaan dit jaar al drie decennia, de Gidsen Oud Borne. Een ruwe telling leert dat ze in die...
09-09-2022

Revival Monumentendag Borne zet door

De landelijke Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 10 september, staat in het teken van...
30-08-2022

Oekraïense benefiet brengt bijna 4.600 euro op

Muziek is een taal die iedereen begrijpt. Dat laten de Oekraïense Maria Bolduyeva (23),...
21-08-2022