Jong geluk is trots op oude glorie
GIDSEN OUD BORNE IN HUN NOPJES MET ONOPHOUDELIJKE STROOM (VAAK BIJZONDERE) RONDLEIDINGEN

Jong geluk is trots op oude glorie

Ze bestaan dit jaar al drie decennia, de Gidsen Oud Borne. Een ruwe telling leert dat ze in die achterliggende periode al meer dan 40.000 belangstellenden hebben rondgeleid en verblijd met tal van interessante verhalen en anekdotes over het Borne van vroeger. Vrijdagmiddag was het de beurt aan het bruidspaar Mariska en Juan, die hun vijftien gasten na de huwelijksceremonie in het gemeentehuis en een high tea bij De Ster verrasten met een rondleiding door Oud Borne.

 

‘We vinden het hier geweldig’

Juan de Roda Husman en Mariska de Mie wonen sinds mei van dit jaar in Borne. Hij komt uit Amsterdam, de bruid is Zaandamse. “We vinden het hier geweldig”, vertelt een gelukkig ogende Mariska. “En dat willen we graag delen met onze gasten die evenmin uit Borne komen. Vandaar dat we voor deze rondleiding kozen.” Marijke Hesselink, de gids van dienst, vindt het zelf telkens ook weer een feest om haar gasten een inkijkje te geven in de rijke historie van het oude centrum. “Het blijft gewoon leuk”, zegt ze. “Mensen hebben vaak geen idee wat ze kunnen verwachten en welke bijzondere plekken hier op een steenworp van elkaar zijn te bewonderen.”

 

Rondleidingen in het donker

Ook André Muller, die de coördinatie van alle rondleidingen voor zijn rekening neemt, is meer dan tevreden. “Alleen dit jaar al hebben we meer dan honderd rondleidingen verzorgd. En we hebben er nog enkele tientallen te gaan. Het gaat maar door. Zo hebben we in het najaar zelfs rondleidingen die in het donker plaatsvinden. Kortgeleden was er een groep Oekraïners die we mochten begeleiden. En vandaag dus een bruidspaar met hun gevolg. Bijna de helft van onze gasten is zelfs van buiten Borne afkomstig”, klinkt het trots.

 

Morgen, zaterdag en tegelijk Open Monumentendag, is er alweer een volgend hoogtepunt. Om 14.00 uur start dan bij het Kulturhus een speciale monumentenwandeling. Ook dit keer weer onder begeleiding van een gids. In anderhalf uur tijd worden dan de mooiste plekjes aangedaan, met alle verhalen van dien. Juan en Mariska zullen het niet meemaken. Hun huwelijksreis voert vanavond naar Duitsland. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024