Hoe herstel je vertrouwen in het bestuur?
GEMEENTERAAD GESCHROKKEN VAN SLECHTE CIJFERS EN WIL ACTIE

Hoe herstel je vertrouwen in het bestuur?

Uit de laatste burgerpeiling ‘Waar staat je gemeente’ blijkt dat inwoners van Borne nog minder vertrouwen hebben in de wijze waarop de gemeente wordt bestuurd dan tijdens de laatste enquête in 2019. Slechts 16 procent van de ondervraagden geeft aan vertrouwen te hebben in het bestuur en 38 procent heeft geantwoord er geen vertrouwen in te hebben. De gemeenteraad schrok ervan. GB90 stelde schriftelijke vragen en vroeg om verdiepend onderzoek. Dinsdagavond tijdens het Politiek Beraad uitten meerdere fracties hun zorgen. “Dramatisch (Kelly Bekhuis, VVD)”, “We moeten aan de bak! (Jan de Vries, GrLi/PvdA)” en “Geschrokken. Het is in feite een noodkreet: betrek ons bij de plannen en communiceer! (Ernst Janssen, D66).”
 

Landelijke trend

“Het is een thema dat ons allemaal raakt”, zei burgemeester Jan Pierik. Hij wees op de landelijke trend dat mensen steeds minder vertrouwen hebben in de overheid. Vele landelijke onderzoeken wijzen in die richting. “Ongeveer de helft van de Nederlanders geeft de politiek een onvoldoende. Veel mensen zijn kritisch en zetten vraagtekens bij de wil én het vermogen van de politiek om de grote problemen van dit moment aan te pakken. En dat straalt ook af op ons.”
 

Maar dat is niet het hele verhaal. Wat tot nu toe ontbreekt is een vergelijking met andere gemeenten. Een eventueel verschil met de gemiddelde score van gemeenten op het gebied van vertrouwen kan immers alleen lokaal verklaard worden. Wat zeggen die uitkomsten eigenlijk? Is dat zo slecht, of valt het naar verhouding wel mee en past het allemaal in de landelijke trend van neergaand vertrouwen? BorneBoeit zocht contact met Kennispunt Twente, die voor de gemeente Borne de burgerpeiling uitvoert, op zoek naar een antwoord op die vraag.
 

‘Er is wel wat aan de hand in Borne’

Onderzoeker Marcel Schroeten moest ook even zoeken, maar vond uiteindelijk dat in gemeenten van dezelfde grootte het percentage respondenten dat vertrouwen heeft in het bestuur op 29 procent ligt. Aanmerkelijk hoger dus dan in Borne, waar 16 procent antwoordde vertrouwen te hebben. Verder wees hij op het grote aantal dat zegt geen vertrouwen in het bestuur te hebben (38 procent). “Meestal antwoordt de grootste groep neutraal, ook in Borne (47 procent). Maar in vergelijkbare gemeenten zegt gemiddeld maar 15 procent expliciet géén vertrouwen te hebben. Dat zijn toch wel significante verschillen. Er lijkt wel echt iets aan de hand in Borne.”
 

Het college ziet overigens ook wel lokale oorzaken voor de slechte score. “Er zijn lokale onderwerpen aan te wijzen die zeer waarschijnlijk van invloed zijn geweest. De manier waarop wij (raad, college en organisatie) met de huisvesting van asielzoekers zijn omgegaan heeft waarschijnlijk niet bijgedragen aan het vertrouwen.”
 

Wat te doen?

Belangrijker misschien is de vraag wat je eraan kunt doen? Rose Headley (GB90) wilde ‘spelregels voor participatie’ opstellen. Bastian Drees (Borne-Nu): “Prioriteit moet nu liggen bij daden” en Jan de Vries (GrLi/PvdA) wilde op heel korte termijn met raad en college in (informeel) gesprek over de resultaten van de burgerpeiling. Doris van Loenen (Lokaal BHZ) wilde een ‘actieplan’.
 

Transparant bestuur en beleid participatie

Het college zoekt de oplossing in meer transparant en open besturen. De nieuwe (verplichte) Wet Open Overheid zou daar kansen voor bieden. In het persgesprek gaf Jan Pierik aan bij de uitvoering daarvan een ‘extra stap’ te willen zetten, maar tijdens het Politiek Beraad waarschuwde hij de gemeenteraad ervoor dat het ‘ambitieniveau niet heel erg hoog was’, omdat het standaard actief openbaar maken van stukken ook veel werkzaamheden met zich meebrengt. Hoe dan ook, binnenkort een memo over de kwestie.
 

Daarnaast komt er een nieuwe programmamanager Bestuur en Samenleving. Die zou zich dan kunnen gaan buigen over beleid op het gebied van participatie.
 

Eyeopener

Bo ter Braak (CDA - foto in tekst) hoorde het allemaal aan en had er zo haar bedenkingen bij. “Ik hoor dat wij als raad en college samen met een plan van aanpak moeten komen. Waarom betrekken we daar de samenleving niet bij, in plaats van dat we het allemaal zelf weer gaan bedenken?” Een eyeopener kennelijk. Jan Pierik: “Goede suggestie. Ik ga kijken hoe we daar vorm aan kunnen geven.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
J. Bakker — 16 okt 2022
Vertrouwen herstellen is ook de burger niet onnodig als melkkoe gebruiken, zoals bij de verhoging van de kosten van afvalstoffenheffing (+ € 50,-!!) Het aandeel in de (dikke) winst van Twence kan gemakkelijk aangewend worden voor de dekking van de, blijkbaar nodige, verhoging afvalstoffenheffing.
Bovendien, wat gebeurt er met de (diftar-)tarieven van ledigen vuilcontainers? Ook omhoog??
Meedenken over armoede is, neem ik aan, toch niet bedoeld om de burgers in armoede te storten door allerlei tarieven te gaan verhogen!?
Wat betreft de financiële gezondheid van de Gemeente: er wordt wel veel gegoocheld met cijfers, lijkt mij.
Miranda — 14 okt 2022
Een programmamanager gaat beleid maken op participatie?.. Meedoen en vertrouwen ontstaat door doen. Door in de samenleving te zijn. Door ontmoeting. Sociaal in plaats van rationeel. Geen beleid maar betrokkenheid. Zit in mensen en het kan écht!
Yvonne — 12 okt 2022
Is er iemand die deze reacties even kan uitprinten en overhandigen aan het bestuur? Bovenstaande reacties vatten het allemaal wel samen, hoeven ze vanuit het bestuur de samenleving niet verder lastig te vallen.
Wim ter keurs — 12 okt 2022
Ik heb geen enkel vertouwen in de bornse politiek, stem ook nooit meer, ben nooit vergeten hoe de bornse politiek mijn vader 10 jaar geleden de dood hebben ingejaagd naar aanleiding van een anonieme laster en smaadbrief, waarvan de schrijver nog nooit het fatsoen heeft gehad om zich bekend te maken of excuses te maken. Het was algemeen bekend dat hij een hele zwakke gezondheid had.
Peter — 12 okt 2022
"Slechts 16 procent van de ondervraagden geeft aan vertrouwen te hebben in het bestuur en 38 procent heeft geantwoord er geen vertrouwen in te hebben.
De gemeenteraad schrok ervan",
Onder welke steen heeft de gemeenteraad de afgelopen jaren gelegen.....
Ron Hartman — 12 okt 2022
Hoe moeilijk kan het zijn om te beseffen dat de Raad en B&W vooral moeten beslissen over zinnige en doorwrochte voorleggers van het ambtelijk apparaat. Zelf met een minimum aan kennis en kunde spelletjes spelen, is de burger meer dan zat. Richt maar colleges in op basis van kennis en kunde en verbied woorden die ook maar lijken op hobby, helicopterview, wensenlijstjes etc., een enkel jaar geleden was er te weinig geld van anderen om uit te delen en nu kan het weer niet op! Financiele gaten dichten met financiele middelen van anderen is zo......... bah. Grondigheid, deskundigheid en personeel binnenhalen dat knapper is dan het bestuur. Daar is lef voor nodig.
Sandra Ottolander — 12 okt 2022
Hou op met het gekissebis op thema’s die de burgers niet raken. Heb als raadsleden altijd voor ogen dat jullie gekozen zijn door de burgers en pak je rol als raad. Heb ook oog voor het ondersteunende ambtelijke apparaat. De laatste jaren is veel externe kennis ingekocht. Binding met een werkgever en een gemeente is van essentieel belang. Dus bindt medewerker met kwaliteit aan de organisatie. De dagelijkse contacten tussen burgers en gemeente verlopen immers via medewerkers.
Bas — 12 okt 2022
Geachte gemeenteraad van Borne.
De oplossing is 2 ledig en simpel: 1. Jullie zijn lokaal, dus ga je niet verstoppen achter landelijke politiek.
2 zeg wat je doet, en doe wat je zegt.
Succes;-)
José — 12 okt 2022
Openheid, doortastendheid, eerlijkheid. Dat moeten sleutelwoorden zijn. Niet de landelijke politiek erbij halen, dat is weer wegkijken van eigen functioneren. De Bornse samenleving heeft aangegeven dat het vertrouwen wankel is, de door dezelfde samenleving gekozen politieke vertegenwoordigers en lokale overheid zijn nu aan zet.
Burgers willen duidelijkheid en op de hoogte zijn of gebracht worden van zaken die spelen in hun leef/woonomgeving. Had ik daadkracht al genoemd?
Herman — 12 okt 2022
Geacht college, kom uw afspraken gewoon na. Afspraak is afspraak. Een kleinschalige invulling voor de voormalige Azc locatie is toegezegd en wat wordt er gerealiseerd? Alleen opvang van vrouwelijke Oekraïners en kinderen in het voormalig Azc. Wat zit er nu: mannen, derde landers en statushouders! En telkens weer net doen alsof er geen afspraken gemaakt zijn.
Ik vindt het niet vreemd dat er geen vertrouwen is maar juist wantrouwen van het college. En nu wijst dhr Pierik naar een landelijke trend en andere mogelijke oorzaken. De echte oorzaak moet dichter bij huis worden gezocht. Geschiedenisschrijvers en geld verkwisters hebben we genoeg gehad in Borne. Dat moet eens afgelopen zijn.
Dirk — 12 okt 2022
Zolang het onderlinge vertrouwen tussen alle partijen cq partij individuen is doordrenkt met wantrouwen en disrespect, blijft de burger dit toneelstuk met (terecht) argwanen bekijken. Wellicht zou een therapeutische sessie met de alom bekende spiegel een begin kunnen zijn, in plaats van tig stappen over te slaan en de kern van dit probleem (onderling wantrouwen en geen respect hebben voor elkaar) in de pan te laten zitten met het deksel erop! Eerlijk zijn naar je zelf en je eigen tekortkomingen is dan ook het startpunt in plaats van de bal voor de vorm wederom bij de 'samenleving' neer te leggen, wat eigenlijk niet anders kan worden getypeerd als een eigen brevet van onvermogen van bestuurders om een diepliggend probleem eens echt bij de kop te pakken ...

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024