Davy Roord naar de Culinary World Cup
‘DIT ZIJN DE OLYMPISCHE SPELEN VOOR KOKS’ ALDUS DE CHEF-KOK VAN DORSET

Davy Roord naar de Culinary World Cup

Enkele weken nadat zijn baas Willem Dankers van Restaurant Dorset leiding gaf aan een groot culinair festival op Sint Maarten, is het de komende week de beurt aan zijn chef-kok Davy Roord. Hij vertegenwoordigt de Nederlandse driekleur dan tijdens de Culinary World Cup 2022 in Luxemburg. “Zeg maar gerust de Olympische Spelen voor koks” vertelt de 27-jarige fijnproever. Al ruim vier jaar maakt hij deel uit van het Nederlandse team. “Ja, ik zit er wel steady in”, klinkt het met gepaste trots.
 

Horden fans uit Zweden

Volgens Davy, die woensdagmiddag samen met zijn uit twaalf collega’s bestaande equipe al naar de Luxemburgse hoofdstad vertrok, belooft deze World Cup weer een enorm spektakel te worden. “In ons eigen land is deze grote wedstrijd weliswaar nog niet zo bekend, maar in Zweden bijvoorbeeld draait alles de komende week om de World Cup. Hele horden fans volgen hun nationale team naar Luxemburg om de verrichtingen op de voet te kunnen volgen. De kookwedstrijden worden zelfs voorafgegaan door het spelen van de volksliederen en het meedragen van het rood-wit-blauw.”
 

Dat het koken tijdens de World Cup niet alleen maar een leuk uitje is, bewijst de intensieve voorbereiding die aan de wedstrijden voorafgaat. “We trainen als team samen al dik twee jaar. Om de andere zondag zijn we ergens in een keuken aan het werk. Alles moet kloppen. Want het gaat nu eenmaal niet alleen maar om het eten, maar ook om de presentatie en de hygiëne. Elk team begint met 100 punten. Als je op welke manier dan ook ergens een steekje laat vallen, gaan er punten van af. Het landenteam dat aan het eind van de rit, volgende week vrijdag, de meeste punten overhoudt, mag zich de winnaar 2022 noemen.”
 

Gaan voor goud

Twee jaar geleden wisten Davy en zijn Nederlandse teamgenoten nog zilver en brons te halen. “Dit jaar gaan we echt voor goud. Bij de ‘Chefs table’, een zesgangenmenu móeten we het gewoon kunnen fiksen. Daarnaast moeten we nog een warme keuken verzorgen voor 110 eters. Het is écht topsport hoor, na afloop ben je bekaf.” Toch heeft het talent van Restaurant Dorset dit alles er graag voor over. “Eerlijk, ik weet eigenlijk niet eens wat de hoofdprijs is, maar het gaat ons vooral om de plak en de eer. En bovendien leer je er ook elke keer weer van. Het is gewoon geweldig!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Bart Bergman — 24 nov 2022
Succes.
Ik heb het genoegen gehad een keer in jullie restaurant te mogen eten en het was geweldig.
Jullie zijn wat mij betreft een hele grote meerwaarde voor dit dorp en ik gun jullie uiteraard de winst.

Zet ons verder op de kaart.

Groet Bart.

Het is feest bij Mooi Parfumerie Lammertink

ADVERTORIAL • Op 1 november vorig jaar nam Francesco Lammertink parfumeriezaak MOOI over en...
16-04-2024

Centrum winkeliers luiden zondag de lente in

Sinds woensdagavond is het weer lente. Om precies 22.24 uur was het zover en nu maar hopen dat...
22-03-2024

Keurslager Rensink in de prijzen

De Confrérie des Chavaliers, een broederschap die zich toelegt op het bevorderen van...
14-03-2024

Nieuw: Douwes Daghap

ADVERTORIAL • Voor slechts 8,85 euro een verse, degelijke en gezonde maaltijd; het kan...
11-03-2024

Rocco krijgt een nieuw baasje

Het was in 1994 toen Patrick Hansté, inmiddels 53 jaar, met zijn dierenwinkel startte....
02-03-2024

Henk Brok geeft kaasmes door aan opvolgers

“Het is mooi geweest, ik heb het bijna 16 jaar mogen doen, nu wordt het tijd voor een...
18-02-2024