Joost eindelijk Stadsprins…
22-01-2023
INSTALLATIE GAAT GEPAARD MET UITDAGINGEN DOOR OPPERNAR JAN PIERIK

Joost eindelijk Stadsprins…

Hij moest er lang op wachten. Op 18 maart vorig jaar werd Joost Withag van De Toet’nbloazers immers al gepresenteerd als de nieuwe hoogheid, traditioneel ook de Stadsprins. Toch duurde het tot zondagmiddag voordat ‘ie uit handen van Henk van den Berg, voorzitter van de Stichting Borns Carnaval, ook daadwerkelijk de bijbehorende versierselen kreeg overhandigd. Dit alles had te maken met het ‘heel vervelende virus’ zoals de preses het omschreef. “Je bent de langst wachtende Stadsprins uit onze historie”, riep hij met ontzag en gepaste trots. Maar het geduld van Joost werd beloond. In een overvolle theaterzaal en onder de goedkeurende blikken van alle Bornse carnavalsverenigingen én het college van burgemeester en (wijze raad van) wethouders ging het dan toch echt gebeuren.
 

‘Henkie bedankt’

In zijn woord van welkom refereerde Van den Berg nog één keer aan die achterliggende, vervelende periode. Om tegelijk een pluim op de hoed te steken van alle verenigingen die alles uit de kast trokken om de carnavalloze jaren toch zo goed mogelijk door te komen. Tegelijk maakte hij van deze gelegenheid gebruik om zijn afscheid als voorzitter aan te kondigen. Een ovationeel applaus, bloemen én een uitbundig gezongen ‘Henkie bedankt’ verrasten de zichtbaar emotionele voorman.
 

Na een vertederend optreden door de kleine dansmarietjes van De Kolkleu mocht Van den Berg even later de versierselen aan de nieuwe en 55ste Stadsprins overhandigen. ”Pas goed op elkaar!” was zijn welgemeende wens. Even daarna mochten ook de mini dansmarietjes van De Toet’nbloazers de volle zaal laten zien dat ze voor de duvel niet bang waren. Met een spetterende dans kregen ze de handen op elkaar van alle aanwezige narren en narrinnen.
 

Traditiegetrouw was het daarna de beurt aan de burgemeester om de hoogheden van de vijf verenigingen uit te dagen en een opdracht mee te geven, vooraleer hij op 17 februari ook daadwerkelijk de stadssleutel zal overhandigen. Gestoken in een fonkelnieuwe carnavalsjas (net zoals de overige drie collegeleden) droeg hij de hoogheden van De Toet’nbloazers op in contact te treden met de leiding van Alternatieve Voedselbank om tips aan te dragen hun goede werk nóg beter te laten verlopen.
 

De overige uitdagingen/opdrachten

Prins Pim (in opleiding tot brandweerman) en Prinses Saskia van De Melbuulkes kunnen aan de slag om een digitale wervingscampagne te bedenken voor vrijwillige brandweerlieden, terwijl Prins Bjorn en adjudant Bart van De Doldraejers worden geacht Wijkracht van advies te dienen hoe zij ouderen digitaal wijzer kan maken. Verder dienen Frank en Jasper van De Kolkleu zich het hoofd te buigen hoe ze jongeren in het buitengebied nog veel meer kunnen attenderen op het belang van de NIX18 campagne (niet roken en drinken) en Koning Ramon en Koningin Lisanne van De Angorageiten dienen ten slotte heel binnenkort een filmpje te maken dat de jeugd aanspoort hun mobieltje in het verkeer niet te gebruiken.

 

“Het hoeft allemaal niet klaar, maar ik wil wél bewijzen dat je er actief mee bezig bent”, aldus de oppernar die de stadssleutel dus nog even stevig in handen houdt. We gaan het meemaken op vrijdagavond 17 februari… (RH/AJ/BM)

 

Installatie Stadsprins

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024