Blokfluitklanken met decor van secco’s
NIEUWE SERIE LUNCHCONCERTEN IN OUDE KERK

Blokfluitklanken met decor van secco’s

Tijdens deze tweede woensdag in augustus vullen sfeervolle klanken de bijzondere middeleeuwse kerk in Borne. Een lunchconcert als intermezzo voor de toerist maar vooral ook voor de eigen inwoners. Zo’n tachtig bezoekers genieten van het Nederlands blokfluitensemble Bassano Trio, bestaande uit Wolf Meyer, Ronald Moelker en Saskia Teunisse.

 

Elke woensdag in augustus kunnen liefhebbers van klassieke muziek, tussen de middag, gratis genieten van stijlvolle muziek in deze kerk met een goede akoestiek. Een initiatief van de Protestantse Gemeente Borne. De ‘vrienden’ van het rijksmonument willen, door het multifunctionele gebruik van de kerk, deze een meer centrale plek geven in de Bornse samenleving.

 

Succesvolle concerten

Terwijl de zon door de metershoge vensters glimlacht, naast de eeuwenoude gerestaureerde muurschilderingen, stroomt het publiek al vroeg binnen. Ook een aantal inwoners van Het Dijkhuis woont dit concert bij. Er is zoveel belangstelling voor het concert dat het programmaboekje niet voor iedereen meer beschikbaar is. Doch dit is geen probleem. Een snelle improvisatie zorgt ervoor dat bij de aanvang het programma met de achtergrond van het Bessano Trio wordt voorgelezen. Ook bij het eerste lunchconcert op 2 augustus woonden, ondanks het regenachtige weer, zeventig muziekliefhebbers het optreden van musici bij.

 

Blokfluit een verrassend instrument

Dat een blokfluit geen stoffig imago heeft bewijst dit trio. Dat ook internationaal bekend is en cd’s uitbrengt. Velen associëren dit instrument met de eerste muzieklessen op school. Vandaag ziet en hoort de bezoeker drie verschillende blokfluiten van diverse formaten en klankkleuren. De middelste blanke verspreidt hoge tonen die zowel in de composities van Haydn, London Trio 1, als van J.S.Bach, Sonate nr. 6 in G groot BWV 530, te beluisteren zijn. De onbekende vorm, een kersenrook gekleurde blokfluit met een bijna haakse hoek, brengt de meer lage basistonen. Deze zijn goed waar te nemen in het stuk van Bach dat oorspronkelijk voor een orgeltrio is gecomponeerd.

 

Het blokfluitensemble was oorspronkelijk met Adriana Breukink een kwartet. Adriana was beroemd van het bouwen van de Eagle blokfluit. “Zij is ons vorig jaar ontvallen”, meldt Saskia Teunisse het publiek. De drie musici besloten, ondanks een moeilijke periode, om door te gaan. Zij leggen zich toe op het ontwikkelen en arrangeren van nieuw repertoire voor blokfluit en het verleggen van de dynamische grenzen van dit eeuwenoude instrument.

 

Gevarieerd programma

Tijdens de volgende drie lunchconcerten, op 16, 23 en 30 augustus, treden verschillende musici op. Liefhebbers kunnen genieten van verschillende muziekstijlen, composities en klanken van diverse instrumenten zoals het orgel, de accordeon, viool, klarinet, hobo, fagot en de stem. De concerten beginnen om 12.30 uur. Een half uur wordt het publiek getrakteerd op de stemmige tonen van de musici. De entree is vrij toegankelijk. Hierdoor kan een bezoek geen belemmering zijn. Maar het is ook vrij om bij de uitgang een kleine financiële bijdrage te leveren. De kerk is tevens elke woensdag in augustus tussen 12.00 en 14.00 uur te bezichtigen. (YD)

 

Zie voor een overzicht van de lunchconcerten ook onze Uitagenda.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Ricciotti ensemble reist naar Ierland

Het Ricciotti ensemble geeft deze zomer optredens tijdens de Shamrock Shuffle in zowel Nederland...
19-07-2024

‘Heel mijn werk is religieus en niemand weet dat’

In de schilderachtige Oude Kerk in Borne, waar geschiedenis en kunst elkaar ontmoeten, vindt een...
14-07-2024

80’s en 90’s hits in Hertme

Hoewel de dag begon met regen, was de avond gevuld met zonnestralen in het openluchttheater. Een...
13-07-2024

Spetterende voorstelling van Racoon

Spetterend waren de omstandigheden voor het concert, met flinke regenbuien en flink wat...
12-07-2024

‘Muziek is goed voor Borne’

Zo'n kleine vierhonderd mensen genoten op deze zomeravond van muziek in de buitenlucht,...
08-07-2024

Aandacht voor natuur en mens in het Koetshuis

Eind april hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Borne...
03-07-2024