Borns Blauw in gedichten en raps
23-09-2023
BORNEDOETPOËZIE SCHRIJFT DICHTWEDSTRIJD UIT

Borns Blauw in gedichten en raps

Het dichterscollectief bornedoetpoëzie roept de inwoners van binnen en buiten Borne, jong en oud, onervaren en door de wol geverfd, op om deel te nemen aan een dichtwedstrijd. Het kan een gedicht zijn, maar ook een mooie passende rap is uitdagend. Onder één voorwaarde, er moet blauw inzitten! Want het is één van de activiteiten die onder de Textiel Biënnale Borns Blauw valt, het kunst- en cultuurevenement.

 

Iedereen dicht weleens

Het collectief wil de dichtkunst onder de aandacht brengen. Veel mensen zitten begin december te zwoegen op rijmpjes en gedichten. Nog even snel voor de traditionele pakjesavond. Het is eigenlijk een kunstvorm die je het hele jaar door, zittend in een stoel, kunt beoefenen. Je gevoelens, gedachten en beelden in poëzie onder woorden brengen. Monique Wilmer, Miriam Jansen en Mirian Jacobs dagen iedereen uit om de pen op te pakken en het werk in te sturen. Ze hopen dat vooral jongeren zich aangetrokken voelen om een rap te schrijven.

 

Gedicht op muziek

De deelname aan deze activiteit is gratis. Uit de inzendingen worden een aantal gedichten of raps geselecteerd. Deze mogen voorgedragen worden op de Bornse Poëzieavond van donderdag 30 november 2023. Als je zelf geen gedichten schrijft ben je ook welkom op deze avond om te luisteren naar de voordrachten. Als extra prijs worden er twee gedichten uitgekozen door de jury. Eén wordt op muziek gezet door Frank Droste, van de ander wordt een ‘plintposter’ door beeldend kunstenaar Mirian Jacobs gemaakt. Wilmer verwoordt plintposter als ‘een beeld wordt verwerkt met woorden’. Het thema blauw prikkelt veel mensen. “Zelfs Belgen willen deelnemen aan deze dichtwedstrijd. Het is inspirerend en blauw wekt veel associaties op.”

 

Criteria

Het werk moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • het thema is ’BLAUW’
  • inzenden voor 30 oktober 2023 naar bornedoetpoezie@gmail.com
  • het gedicht of rap bestaat uit maximaal 28 regels inclusief witregels, exclusief titel, lettertype Calibri light 11
  • bij voldoende aanmeldingen is er een poëzieworkshop van De Talentuin in het Kulturhus Borne op dinsdag 10 oktober van 19.30 tot 21.00 uur. Je kunt je hiervoor inschrijven via info@detalentuin.nl. De workshop is gratis.

 

Nog meer dichtkunst

Om de komende maanden zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met diverse vormen van kunst en cultuur is er een ruim en divers aanbod. ‘Voor elk wat wils’. Zo wordt het dichten met beeldende kunst gecombineerd in een installatie in de foyer van het Kulturhus. Wilmer vertelt trots: “Vanaf komende maandag zijn drie enorme ruimtelijke werken van textiel met daarop afgebeelde dichtregels van de beeldend kunstenaar Mirian Jacobs te zien.” De dichtregels zijn gemaakt door de dichteressen van het collectief. Op 12 november is er een combinatie van muziek en gedichten, in blauwe sferen, te beluisteren in de Oude Kerk. Het optreden met Han Schokker en Marinka Wijnands (musici) en Stevine Groenen (dichteres) heeft de naam Deep Blue gekregen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Cor Hilbrink in de spotlights

Volgend jaar rond Pinksteren staan in het Openluchttheater Hertme vier voorstellingen gepland...
20-05-2024

Bornse kunstenaars exposeren gezamenlijk

De ene kunstenaar is wat meer bekend dan de ander. Wat ze gemeen hebben? Ze komen allemaal uit...
10-05-2024

Vermakelijk dauwtrapfeestje bij Robin Hood

Ongetwijfeld zullen de fraaie temperaturen en het vriendelijke zonnetje er donderdagmiddag aan...
09-05-2024

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024