Borns Blauw in gedichten en raps
23-09-2023
BORNEDOETPOËZIE SCHRIJFT DICHTWEDSTRIJD UIT

Borns Blauw in gedichten en raps

Het dichterscollectief bornedoetpoëzie roept de inwoners van binnen en buiten Borne, jong en oud, onervaren en door de wol geverfd, op om deel te nemen aan een dichtwedstrijd. Het kan een gedicht zijn, maar ook een mooie passende rap is uitdagend. Onder één voorwaarde, er moet blauw inzitten! Want het is één van de activiteiten die onder de Textiel Biënnale Borns Blauw valt, het kunst- en cultuurevenement.

 

Iedereen dicht weleens

Het collectief wil de dichtkunst onder de aandacht brengen. Veel mensen zitten begin december te zwoegen op rijmpjes en gedichten. Nog even snel voor de traditionele pakjesavond. Het is eigenlijk een kunstvorm die je het hele jaar door, zittend in een stoel, kunt beoefenen. Je gevoelens, gedachten en beelden in poëzie onder woorden brengen. Monique Wilmer, Miriam Jansen en Mirian Jacobs dagen iedereen uit om de pen op te pakken en het werk in te sturen. Ze hopen dat vooral jongeren zich aangetrokken voelen om een rap te schrijven.

 

Gedicht op muziek

De deelname aan deze activiteit is gratis. Uit de inzendingen worden een aantal gedichten of raps geselecteerd. Deze mogen voorgedragen worden op de Bornse Poëzieavond van donderdag 30 november 2023. Als je zelf geen gedichten schrijft ben je ook welkom op deze avond om te luisteren naar de voordrachten. Als extra prijs worden er twee gedichten uitgekozen door de jury. Eén wordt op muziek gezet door Frank Droste, van de ander wordt een ‘plintposter’ door beeldend kunstenaar Mirian Jacobs gemaakt. Wilmer verwoordt plintposter als ‘een beeld wordt verwerkt met woorden’. Het thema blauw prikkelt veel mensen. “Zelfs Belgen willen deelnemen aan deze dichtwedstrijd. Het is inspirerend en blauw wekt veel associaties op.”

 

Criteria

Het werk moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • het thema is ’BLAUW’
  • inzenden voor 30 oktober 2023 naar bornedoetpoezie@gmail.com
  • het gedicht of rap bestaat uit maximaal 28 regels inclusief witregels, exclusief titel, lettertype Calibri light 11
  • bij voldoende aanmeldingen is er een poëzieworkshop van De Talentuin in het Kulturhus Borne op dinsdag 10 oktober van 19.30 tot 21.00 uur. Je kunt je hiervoor inschrijven via info@detalentuin.nl. De workshop is gratis.

 

Nog meer dichtkunst

Om de komende maanden zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met diverse vormen van kunst en cultuur is er een ruim en divers aanbod. ‘Voor elk wat wils’. Zo wordt het dichten met beeldende kunst gecombineerd in een installatie in de foyer van het Kulturhus. Wilmer vertelt trots: “Vanaf komende maandag zijn drie enorme ruimtelijke werken van textiel met daarop afgebeelde dichtregels van de beeldend kunstenaar Mirian Jacobs te zien.” De dichtregels zijn gemaakt door de dichteressen van het collectief. Op 12 november is er een combinatie van muziek en gedichten, in blauwe sferen, te beluisteren in de Oude Kerk. Het optreden met Han Schokker en Marinka Wijnands (musici) en Stevine Groenen (dichteres) heeft de naam Deep Blue gekregen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Sintvoorstelling Aveleijn proeft als cadeautje

Het is niet voor het eerst dat het bureau Evenementen van Aveleijn met een...
28-11-2023

Eremedaille St. Gregorius voor Hermien van der Aa

Woensdag was het de naamdag van Cecilia, patroonheilige van de muzikanten. Het is om die reden...
26-11-2023

Jonge Toet’nbloazers hebben Lotte en Bart

Een klein uurtje later dan te doen gebruikelijk, want ja… het is de avond van FC...
25-11-2023

Prins Edwin en zijn Dennis: een gouden duo

Vrijdagavond om klokslag elf minuten over negen was het zover. De Toet’nbloazers hebben...
24-11-2023

Reageren met een reageerbuisje

Deze zomer is er een start gemaakt met het ontwikkelen van een nieuwe cultuurnota. De gemeente...
16-11-2023

Muziek voor ieders portemonnee

Laagdrempelig, toegankelijk voor iedereen, kennis maken met klassieke muziek plus gedichten en...
10-11-2023