Sintvoorstelling Aveleijn proeft als cadeautje
28-11-2023
KAATJE KOPSTAND EN HAAR CREW VERMAKEN BASISSCHOLEN EN SPECIAAL ONDERWIJS

Sintvoorstelling Aveleijn proeft als cadeautje

Het is niet voor het eerst dat het bureau Evenementen van Aveleijn met een Sinterklaasvoorstelling voor de basisscholen en het speciaal onderwijs op de proppen komt. Sterker nog, het is inmiddels een traditie van 18 jaar geworden en naar de reacties van het hooggeëerde publiek én de spelers en medewerkers te oordelen, zal het dit jaar ook zeker nog niet de laatste zijn. En da’s maar goed ook, want het vertoonde spel is van een ongekende klasse, waarbij het plezier en de inclusie de boventoon voeren.
 

Spannend, maar vooral ook vrolijk

Eenentwintig voorstellingen in het Kulturhus staan er deze week maar liefst op de agenda. In het verhaal draait het allemaal om Kaatje Kopstand en de magische circuskast. Een verhaal waarin ook Kareltje, tante Sissel, boswachter Berend, Piet Pedro, Piet Snelle Wind en de Kiekpiet, de circusdirecteur en de dieren Molle, Tottie, Donio en Bunky met elkaar een spannend, maar vooral ook vrolijk relaas beleven dat uiteindelijk - en dat willen we nu al wel verklappen - allemaal op zijn pootjes terecht zal komen.
 

Na afloop van de zesde voorstelling binnen twee speeldagen is er even een moment voor reflectie. “Ja, het gaat gewoon heel lekker”, aldus Karin Emmerink die in de huid van Kaatje kruipt. “Het is heel gek, maar vaak proef je al aan het begin van een voorstelling welke kant het uitgaat. En dat is nu van meet af aan heel goed. De reacties van de kinderen zijn geweldig. Ze leven enorm mee, klappen in hun handjes, zitten de ene keer op het puntje van hun stoel en dan weer staan ze rechtop om hun betrokkenheid te tonen. Er heerst elke voorstelling een enorme interactie.”
 

‘Iedereen heeft talent’

Het is dit jaar voor het eerst dat er maar liefst vier cliënten van Aveleijn een rol hebben in de voorstelling. Karin, in het dagelijks leven zelf actief binnen het bureau Evenementen, ziet dat als een hele mooie stap. “Zelf heb ik het liever over talenten dan over cliënten”, zo licht ze toe. “Want het zijn écht allemaal talenten en dat is ook precies de onderliggende boodschap van onze voorstelling. Iedereen heeft namelijk talent. Door dingen samen te doen vul je elkaar aan en maak je elkaar sterker. Dat wil ik heel graag uitdragen in onze voorstellingen, die behalve muzikaal ook nog eens spannend moeten zijn en waarbij de bezoekers te allen tijde weer vrolijk naar huis gaan.”
 

Anouk is een van die talenten. Zij speelt dit jaar de Kiekpiet en woont bij Aveleijn in Almelo. “Zo’n voorstelling brengt heel veel vrolijkheid”, zegt ze. “Voor de bezoekers natuurlijk, maar zeker ook voor mijzelf. Ik leer er ook van, en kan nu veel beter timen. Ja, ik ben best trots op mezelf.” Anne, die Donio de leeuw vertolkt, deelt die mening volmondig. “Het is allemaal heel spannend om te doen, maar je leert er enorm van. Ik weet van mezelf dat ik hierdoor erg gegroeid ben. Het is al een wereld van verschil met toen ik audities deed…”
 

Een eer om te doen

Jos Boomkamp, die de circusdirecteur speelt en ook nog eens Molle de mol, is ook nieuw op het Aveleijntoneel. Hij heeft al veel acteerervaring en speelt rollen in legio regionale toneelvoorstellingen. Maar dit is toch wel even wat anders voor hem. “Ik vind het gewoon prachtig om te doen. Het enthousiasme van iedereen om er het optimale uit te halen, de perfectie en het plezier dat overal voelbaar is, ja dat maakt je alleen maar heel blij. Ik vind het dan ook een eer om mijn bijdrage aan deze voorstellingen te mogen leveren.”
 

Na vandaag zijn er nog vijftien voorstellingen te gaan. Bijna allemaal zijn ze volgeboekt; alleen voor de donderdagavond en zaterdagmiddag zijn er nog enkele kaarten beschikbaar. Zie hiervoor de website van Aveleijn. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024

Jula Vaandering beste voorlezer van Borne

Op alle basisscholen in Borne zijn de afgelopen tijd voorleeswedstrijden georganiseerd. En de...
07-02-2024

Swingende zaterdagavond in de Stephanuskerk

Het is alweer vijf jaar geleden dat het koor Inpajoko samen met andere (Bornse) muzikanten de...
03-02-2024

Poëzie en muziek uit de Belle Epoque

Het leek vrijdagavond even of de bezoekers van de grote Poëzieavond in het Kulturhus enkele...
03-02-2024