Bouw Huis van Borne kan van start
GEMEENTERAAD STEMT IN MET EXTRA KREDIET

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4 miljoen extra voor de bouw van het Huis van Borne. Ooit was er al 5,2 miljoen op de plank gelegd om een stuk bij het Kulturhus aan te bouwen ten behoeve van de gemeentelijke organisatie, maar dat bleek een paar jaar later bij lange na niet meer voldoende. Nut en noodzaak om iets te doen aan de huidige huisvesting van de organisatie staat bij geen enkele raadsfractie ter discussie, maar helemaal zonder slag of stoot ging de gemeenteraad ook niet akkoord met het raadsvoorstel.
 

Meer inzicht in financiën

Zorgen zijn er of de gemeente de kosten wel kan dragen, mede in het licht van allerlei andere grote projecten, zoals ’t Wooldrik. Bert Oude Lansink (LBHZ): “We hebben meermaals onze ongerustheid uitgesproken over de financiële haalbaarheid van alles wat we willen realiseren.” En Ernst Janssen (D66 - foto in tekst): “Waarom nu? Waarom die bloedspoed? Kunnen we niet beter wachten tot we een totaaloverzicht hebben?” Volgens Janssen ontbreekt het aan informatie over wat al die investeringen doen met de financiële cijfers van de gemeente. Samen met LBHZ, GB90 en SP werd een amendement ingediend om dat beter inzichtelijk te krijgen en tot die tijd maar even pas op de plaats te maken.
 

Herhaling

Wethouder David Vermorken herhaalde dat de bestaande projecten al in de begroting verwerkt zijn, inclusief de grote stelpost prijscompensatie om de te verwachten hogere kosten op te vangen. Blijkbaar is er vorige week een besloten vergadering met de gemeenteraad geweest om dat allemaal nog een keer uit te leggen. “We hebben alle gelegenheid gehad om vragen te stellen. Dit amendement lijkt een beetje voor de bühne”, vond Madeleine Bloemhof (CDA). Het amendement haalde het uiteindelijk niet.
 

Frustratie over plannen huidige gemeentehuis

Chagrijn is er ook nog steeds in de gemeenteraad over het ontbreken van een plan voor het huidige gemeentehuis. Frans Schoon (SP - foto tekst): “Wij willen het liefste groen op deze plek, maar we zien de bui al hangen. Daar is straks geen geld meer voor.” Bram Entrop (GB90): “We weten niets. Je koopt toch geen nieuw huis als je niet weet wat je met je bestaande huis gaat doen?” Er wordt nu wel haast gezet achter herontwikkelingsplannen voor Rheineplein 1. Volgens wethouder Arthur Lammers ruim op tijd om leegstand te voorkomen. Maar natuurlijk niet meer om als integrale afweging mee te nemen met het besluit over de bouw van het Huis van Borne. Entrop: “We staan met de rug tegen de muur. Geen fijne start voor een bouwproject.”
 

Koekoeksjong

Bij de SP bestaan ook nog andere zorgen. “Het Kulturhus zal worden uitgehold als blijkt dat er niet voldoende ruimte is voor de ambtenaren.” Wethouder Vermorken verzekerde Schoon echter dat de gemeente ‘niet het koekoeksjong is dat straks het nest gaat overnemen’. Er wordt nog volop gewerkt aan een nieuwe dienstverleningsovereenkomst met het Kulturhus. “Wij gaan geen ruimtes bij het Kulturhus huren. Het zou wel kunnen zijn dat het Kulturhus met name overdag minder van de gemeente huurt.”
 

Volgens het college is het Huis van Borne de meest verstandige keuze. Vermorken: “Niet instemmen betekent alleen maar meer kosten en meer vertraging.” Alleen de eenmansfracties van LBHZ en D’66 bleven niet overtuigd. En dus kan de bouw van start. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024