Bouw Huis van Borne kan van start
GEMEENTERAAD STEMT IN MET EXTRA KREDIET

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4 miljoen extra voor de bouw van het Huis van Borne. Ooit was er al 5,2 miljoen op de plank gelegd om een stuk bij het Kulturhus aan te bouwen ten behoeve van de gemeentelijke organisatie, maar dat bleek een paar jaar later bij lange na niet meer voldoende. Nut en noodzaak om iets te doen aan de huidige huisvesting van de organisatie staat bij geen enkele raadsfractie ter discussie, maar helemaal zonder slag of stoot ging de gemeenteraad ook niet akkoord met het raadsvoorstel.
 

Meer inzicht in financiën

Zorgen zijn er of de gemeente de kosten wel kan dragen, mede in het licht van allerlei andere grote projecten, zoals ’t Wooldrik. Bert Oude Lansink (LBHZ): “We hebben meermaals onze ongerustheid uitgesproken over de financiële haalbaarheid van alles wat we willen realiseren.” En Ernst Janssen (D66 - foto in tekst): “Waarom nu? Waarom die bloedspoed? Kunnen we niet beter wachten tot we een totaaloverzicht hebben?” Volgens Janssen ontbreekt het aan informatie over wat al die investeringen doen met de financiële cijfers van de gemeente. Samen met LBHZ, GB90 en SP werd een amendement ingediend om dat beter inzichtelijk te krijgen en tot die tijd maar even pas op de plaats te maken.
 

Herhaling

Wethouder David Vermorken herhaalde dat de bestaande projecten al in de begroting verwerkt zijn, inclusief de grote stelpost prijscompensatie om de te verwachten hogere kosten op te vangen. Blijkbaar is er vorige week een besloten vergadering met de gemeenteraad geweest om dat allemaal nog een keer uit te leggen. “We hebben alle gelegenheid gehad om vragen te stellen. Dit amendement lijkt een beetje voor de bühne”, vond Madeleine Bloemhof (CDA). Het amendement haalde het uiteindelijk niet.
 

Frustratie over plannen huidige gemeentehuis

Chagrijn is er ook nog steeds in de gemeenteraad over het ontbreken van een plan voor het huidige gemeentehuis. Frans Schoon (SP - foto tekst): “Wij willen het liefste groen op deze plek, maar we zien de bui al hangen. Daar is straks geen geld meer voor.” Bram Entrop (GB90): “We weten niets. Je koopt toch geen nieuw huis als je niet weet wat je met je bestaande huis gaat doen?” Er wordt nu wel haast gezet achter herontwikkelingsplannen voor Rheineplein 1. Volgens wethouder Arthur Lammers ruim op tijd om leegstand te voorkomen. Maar natuurlijk niet meer om als integrale afweging mee te nemen met het besluit over de bouw van het Huis van Borne. Entrop: “We staan met de rug tegen de muur. Geen fijne start voor een bouwproject.”
 

Koekoeksjong

Bij de SP bestaan ook nog andere zorgen. “Het Kulturhus zal worden uitgehold als blijkt dat er niet voldoende ruimte is voor de ambtenaren.” Wethouder Vermorken verzekerde Schoon echter dat de gemeente ‘niet het koekoeksjong is dat straks het nest gaat overnemen’. Er wordt nog volop gewerkt aan een nieuwe dienstverleningsovereenkomst met het Kulturhus. “Wij gaan geen ruimtes bij het Kulturhus huren. Het zou wel kunnen zijn dat het Kulturhus met name overdag minder van de gemeente huurt.”
 

Volgens het college is het Huis van Borne de meest verstandige keuze. Vermorken: “Niet instemmen betekent alleen maar meer kosten en meer vertraging.” Alleen de eenmansfracties van LBHZ en D’66 bleven niet overtuigd. En dus kan de bouw van start. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder

“Soms zitten aanbestedingen mee, soms zitten ze tegen”, verzucht wethouder David...
20-06-2024

Parkeergarage tijdelijk dicht

De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het Huis van Borne zijn inmiddels...
19-06-2024

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024