Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis
NOG NIETS GEBEURD MET MOTIE UIT 2022

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te komen van het huidige gemeentehuis. De gemeenteraad had in 2022 gevraagd om, tegelijk met de plannen voor het Huis van Borne, onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden voor de herbestemming van Rheineplein 1. Voornamelijk om ongewenste leegstand en verpaupering te voorkomen. “Verhuisdozen eruit, dan meteen werkbusjes voor de deur”, vond Karin Scholten (GB90) destijds.
 

Maar er ligt nog niets, terwijl er eind deze maand een definitieve klap gegeven moet worden op het Huis van Borne, inclusief het extra benodigde krediet. “We gaan eerst miljoenen uitgeven aan het Huis van Borne en dan kijken we wel wat er overblijft voor het herontwikkelen van het gemeentehuis? We gaan een besluit nemen terwijl we geen idee hebben wat we achterlaten?” stelde Niels Busschers (GB90 - foto in tekst) dinsdagavond enkele retorische vragen. “We hebben de informatie bovendien nodig om een goede keuze te maken met betrekking tot het Huis van Borne. We zien het als randvoorwaarde voor het toekennen van de kredietaanvraag.”
 

Redenen voor vertraging

Wethouder Arthur Lammers had er in zijn eerste Politiek Beraad meteen een flinke kluif aan om de kritiek te pareren. “Ik snap het chagrijn, maar we hebben uitgelegd waarom de motie van destijds nog niet is uitgevoerd. We hebben altijd gedacht de herontwikkeling parallel te laten lopen met de implementatie van de Omgevingswet en de Centrumvisie daarin. Je wilt zo’n project eigenlijk niet los oppakken, want dan krijg je misschien iets waar je later spijt van krijgt.” Maar de Omgevingswet is vertraagd en de Centrumvisie is er ook nog niet. Bovendien is er sprake van ondercapaciteit op de afdeling die het ambtelijk moet oppakken.
 

Leo Graafhuis (VVD) vond het maar deels hout snijden. “Te triest voor woorden om de Omgevingswet erbij te halen. Die is keer op keer uitgesteld. Daar had je op kunnen anticiperen.” Volgens hem hoefde het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. “Ga snel aan de bak.” Niels Busschers (GB90) begreep dat de herontwikkeling van Rheineplein 1 in relatie gezien moest worden met allerlei ontwikkelingen in het centrum. “Maar niet pas anderhalf jaar na dato! Die Centrumvisie had er al lang kunnen zijn.”
 

Voor de zomer ‘afwegingskader’

Volgens Lammers wordt er met man en macht aan gewerkt. “Maar die man en macht moeten er wel zijn.” In ieder geval wordt er nu wel vaart gezet achter de plannen voor het gemeentehuis, parallel aan het ontwikkelen van de Centrumvisie en die Omgevingsvisie. De bedoeling is om voor de zomer een afwegingskader te presenteren met diverse scenario’s. Dan is het besluit over het Huis van Borne in ieder geval al genomen. Of de gemeenteraad dat besluit wil uitstellen zolang er geen plan is voor het huidige gemeentehuis is de vraag. GB90 en Lokaal BHZ dreigden ermee. De VVD gaf al aan het zo hard niet te willen spelen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Johan — 24 apr 2024
Er schijnt nog steeds een enorm te kort te zijn aan tijdelijke huisvesting.
Eerst 10 jaar tijdelijke verhuur. Dat heb je nog ruim de tijd voor een definitieve bestemming. En de spoedzoekers zijn uit de brand. Ik zeg: Win Win!
Ton Huiskes — 11 apr 2024
Tja ... de genoemde Centrumvisie had vorig jaar of zelfs in 2022 al gereed moeten zijn; Regeren is vooruitzien, zei iemand eens maar het College BenW denkt hier anders over ...
Verkopen van het oude gemeentehuis? Afbraak? Centrum buurthuis? En als het plan in de maak is: misschien een idee meer planten en bomen te plaatsen op het nogal lege Rheineplein is zo gek nog niet.

Invoering toeristenbelasting een feit

Per 1 januari 2025 gaan toeristen ook in Borne toeristenbelasting betalen op overnachtingen....
29-05-2024

Borne gaat niet akkoord met afspraken windenergie

De gemeenteraad heeft dinsdagavond uiteindelijk niet ingestemd met de programmeringsafspraken...
29-05-2024

Grote zorgen over windturbines

Bij het Politiek Beraad dinsdagavond waren er maar liefst 12 insprekers, die zich – op...
22-05-2024

Stil protest als opmaat voor vurige pleidooien

De ‘Noodoproep’ zoals de kop van het pamflet luidde die de tegenstanders van...
21-05-2024

Kritiek op raadsvoorstel toeristenbelasting

Dinsdagavond stond het voorstel van het college om toeristenbelasting in te voeren op de agenda...
15-05-2024

Boris doet stapje opzij voor nieuwe Baken

Het bleef lang stil rondom de plannen voor het nieuwe Baken van Borne, een...
07-05-2024