Nog geen oplossing voor Stepping Stones
KUNSTWERK DAT AL NA EEN DAG BEGON AF TE BLADDEREN NOG STEEDS IN OPSLAG

Nog geen oplossing voor Stepping Stones

In april 2014 werden in de Bornsche Maten kunstelementen geplaatst met de naam Steppings Stones. Betonnen elementen, 44 in totaal, in verschillende vormen en kleurrijk beschilderd. Ze zouden een verbinding vormen tussen de nieuwe wijk en Oud Borne en een ‘verhaal vertellen van geboorte, leven, transformatie, natuur en landschap’. Samen met het kunstwerk Cloud Tree in de vijver een omvangrijk project dat totaal bijna 40.000 euro kostte. Een aanwinst voor de wijk in opbouw, zo werd gedacht. Maar het liep allemaal heel anders.

 

Verf bladderde al na een dag af

Al voor de plaatsing waren er vraagtekens over de houdbaarheid van de verf. Kunstenares Harmke Koning (foto rechts) en de gemeente dachten dit met een extra coating opgelost te hebben, maar al een dag na plaatsing was duidelijk dat er uiteindelijk niet veel zou overblijven van de beschilderingen. De verf bladderde af, buurtbewoners begonnen zich te ergeren en in oktober dat jaar werd besloten de Stepping Stones te verwijderen en op te slaan tot er een oplossing gevonden werd. De kunstenares gaf de schuld aan de leverancier van de verf, die ondertussen failliet was gegaan. De medewerkers van de verfleverancier hielden het er op dat de kunstenares het materiaal niet deskundig had gebruikt. En toen werd het stil.

 

Opnieuw in gesprek met kunstenares

Meer dan twee jaar later staan ze er nog. Treurig in een hoekje op de gemeentewerf aan de Kleiweg (foto boven). Verantwoordelijk wethouder Martin Velten laat weten dat er in eerste instantie regelmatig contact met de kunstenares is geweest. Er werd gezocht naar alternatieven. Twee voorstellen van Harmke Koning werden echter afgekeurd. “Toen heeft het een tijd stil gelegen vanwege andere prioriteiten op het gemeentehuis”, zegt Martin Velten. We gaan nu een afspraak maken om te kijken of er een alternatief is en haar de gelegenheid geven om zelf met een oplossing te komen en anders, hoe treurig het ook is, moeten we haar aansprakelijk stellen. De bollen kostten iets meer dan 30.000 euro en een juridische procedure brengt ook hoge kosten met zich mee. We werken liever naar een minnelijke schikking toe.”

 

Alternatieven

Hoe dan ook zullen de betonnen elementen niet meer in dezelfde vorm teruggeplaatst kunnen worden. Velten denkt zelf aan de mogelijkheid om bijvoorbeeld scholen een bol te laten adopteren en het te laten voorzien van mozaïek. “Ik denk dat dat leuk zou zijn. Dan is het misschien allemaal niet zo kunstzinnig, maar kunst is van ons allen en moet ons allemaal aanspreken.” Wellicht is het een optie dat Harmke Koning het proces gaat begeleiden. Martin Velten gaat het in ieder geval voorstellen in de gesprekken die binnenkort plaatsvinden.

 

Rol gemeente 'had beter gekund'

Over de rol van de gemeente in deze kwestie zegt Velten: “Het had beter gekund, alerter.” Al voor de plaatsing was bij de gemeente bekend dat er een probleem was. Ondanks dat zijn de bollen toch in de Bornsche Maten geplaatst. “Men dacht dat de speciale extra coating voldoende moest zijn.” Hij zou het zelf wat zakelijker hebben benaderd, denkt hij. “De kunstenares is aansprakelijk. Cultuur is heel mooi, maar uiteindelijk heeft het ook met geld te maken. Kunstenaars maken ook gewoon een product dat aan de specificaties moet voldoen. Men neigt er soms naar om kunstenaars wat anders te behandelen. Maar ze hebben ook een bedrijf, daar moeten ze zich van bewust zijn.” Van kwade wil bij de kunstenares is echter volgens Velten geen sprake. “Ze heeft zich voor haar gevoel goed laten informeren.” (AJ)

 

Lees ook de berichtgeving uit 2014:

'Stepping Stones' in Bornsche Maten

Afbladderende verf Stepping Stones

Kunstwerk wordt gerepareerd en verplaatst

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Droom van Sabrina komt uit

Het kan raar lopen: Sabrina, de 26-jarige cliënte van Aveleijn, heeft musicals als grote...
16-09-2019

Musical Rent in de startblokken

Komende vrijdagavond staat de première van Rent, de rockmusical, op het programma van het...
15-09-2019

‘Plekken van plezier’ gratis toegankelijk

Tijdens de Open Monumentendag, komende zaterdag 14 september, staat de amusementswaarde van ons...
10-09-2019

Kulturhus verrast door bezuinigingen

“Het kwam als een volslagen verrassing!”, zegt Frank Droste, directeur van het...
09-09-2019

Eerbetoon aan geliefd koorlid

Op zondag 22 september geeft het koor Mix, samen met het Borns Ensemble en het koor Inpajoko een...
07-09-2019

Daar gaat de fontein

Maandagmorgen in alle vroegte werd de fontein aan de Nijstad van z’n plek getild....
02-09-2019