Oeps, `Verboden Vruchten` in aanbieding
BOEKENWEEK 2017 VAN START BIJ BIBLIOTHEKEN EN BOEKHANDELS

Oeps, `Verboden Vruchten` in aanbieding

Vanaf 25 maart tot en met 2 april is het weer Boekenweek. Boeken worden dan in de boekwinkels extra aangeprezen en bij de aankoop van een boek ter waarde van €12,50 krijg je een Boekenweekgeschenk: het boek `Makkelijk leven` van de schrijver Herman Koch. Daarnaast wordt altijd een Boekenweekessay voor €3.50 aangeboden. Dit jaar is Conny Palmen de schrijfster van het essay. Verderop wordt nader ingegaan op beide schrijvers.

De bibliotheken besteden ook altijd aandacht aan de Boekenweek. Veel bibliotheken nodigen bekende schrijvers uit voor een lezing of het voorlezen uit eigen werk. Aangezien de bibliotheek van Borne en Tubbergen nauw samenwerken, is dit jaar gekozen voor een voordracht van Marjan Berk in Tubbergen. Uiteraard gaat het over haar `Verboden Vruchten`, vreemd gaan en lekker eten. Donderdag 30 maart, van 20.00-22.00 uur bent u welkom. De entree is €7,50.

 

Boekhandel Bruna Borne en de Boekenweek

Wilma de Boer van Bruna Borne vindt het wel even moeilijk om zo kort na haar aantreden in Borne een mooie Boekenweektafel te maken. En dan ook nog het thema `Verboden Vruchten`, hoe doe je dat? Maar, afkomstig uit het literaire boekenvak, weet Wilma de Boer al heel snel wat de invulling gaat worden. De nieuwste en andere boeken van zowel de schrijver Boekenweekgeschenk Herman Koch en de schrijfster van het Boekenweekessay Connie Palmen staan prominent op de tafel. Ook titels als `Verboden Vruchten` van zowel Katja Schuurmans als van Jojo Moyes, `Blind Date` van Marelle Boersma passen bij het thema. Carnavalsland leverde de kleurrijke boa’s plus de maskertjes en de tafel is klaar.

 

Wilma de Boer is nu een maand de nieuwe filiaalchef in Borne. Ze leidt ook twee andere Brunafilialen. Borne bevalt haar goed, hier is veel collegialiteit onderling en de vertrouwde mensen en de nieuwe mensen werken uitstekend samen.

Het Boekenweekgeschenk kopen de winkels zelf in, het is echt een cadeautje voor de koper van een boek. Twee nieuwe elementen voert Wilma de Boer in: een tafel met wat oudere bestsellers voor een lagere prijs en binnenkort een tafel met hetzelfde idee maar dan met zogeheten chicklits en kinderboeken. Ook wil ze het boekenbestand wat uitbreiden.

 

De bibliotheek en de Boekenweek

De bibliotheek is mooi versierd met vlaggetjes waarop `Boekenweek` vermeld staat. Ook hier een tafel met boeken waar in de titel wel een `Verboden Vrucht` te ontdekken valt. Aan de ene kant de meer erotische boeken en aan de andere kant van de tafel de andere `Verboden Vruchten` als boeken over lekker eten en drugs. Dat laatste zijn uiteraard ook `Verboden Vruchten`.

Mathilde Zoetebier hadgraag Tactus ( verslavingszorg) uitgenodigd voor een lezing, maar Tactus staat ook al op het ZorgSamenFestival op 31 maart. Het zou dus wat dubbelop zijn. Er zijn dus andere trekkers gevonden: iedereen die met zijn geleende boeken kan aantonen dat het voor hem/haar `Verboden Vruchten` zijn, krijgt de boeken mee in een stoffen tas. Ook worden vruchtjes (snoepjes) aangeboden als banaantjes, aardbeitjes, kersjes en perziken.

 

Herman Koch

Herman Koch is een succesvolle Nederlandse schrijver wiens boeken ook in het buitenland zijn vertaald. Zijn taal is toegankelijk en hij is niet bang om dilemma’s in zijn boeken te beschrijven. Zijn bekendste boek is wel `Het diner` waarin twee ouderparen, de mannen zijn broers, de misstap van hun zoons bespreken. Van dit boek zijn een toneelstuk en een film verschenen.

 

In het Boekenweekgeschenk bespreekt hij hoe een zelfhulpgoeroe niet in staat is zichzelf te helpen als het leven hem even tegenzit.

 

Conny Palmen

In een essay wordt wat dieper, in persoonlijke stijl, ingegaan op een wetenschappelijk of letterkundig onderwerp. Een essay is voor een ruim publiek geschreven, dus begrijpelijk voor iedereen. Het essay van dit jaar is geschreven door Conny Palmen. Zij probeert verband te leggen tussen originaliteit , roem en zelfvernietiging. `De zonde van de vrouw` is de titel. In het essay beschrijft zij de zelfdestructie van vier beroemde vrouwen.

 

Tenslotte

Oermoeder Eva at als eerste een `Verboden Vrucht`, de appel van kennis. Zij gaf de vrucht aan haar man Adam te eten. De gevolgen daarvan zijn tot op de dag van vandaag merkbaar. Het hoeft echter niemand ervan te weerhouden tijdens de Boekenweek eens extra een boek te lezen uit de bibliotheek of een boek te kopen in een boekwinkel. Boeken prikkelen de fantasie en laten de lezers kennis maken met nieuwe werelden en gedachten. Veel leesplezier. (AM)

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Expressionisme met onverwachte verrassing

Al dertig jaar bestaat de Bornse Kunstkring. Ooit ontstaan vanuit een initiatief van...
25-02-2020

Paper-Art, schilderen met papier

Wie de expositieruimte van het Cultureel Podium van de Bornse Synagoge binnenloopt wordt...
23-02-2020

Prins Dennis I is nu echt de baas!

Sinds vrijdagavond is de kersverse burgemeester Jan Pierik zijn zeggenschap over Borne voor even...
21-02-2020

Carnavalsoptocht gaat definitief door

Vrijdagmorgen sprong het licht definitief op groen: de carnavalsoptocht in Borne kan zaterdag...
21-02-2020

Creatief met schering en inslag

Dat je met de aloude techniek van het weven leuke, eigentijdse, creatieve werkjes kan maken...
20-02-2020

Hertme klaar voor de leut

‘Dit jaar gooien wij onze ballen aan de kant, voor een knallend carnaval in...
14-02-2020