Kikkers maken een sprongetje
28-03-2017
MET PRIMA AANWINSTEN ARAN KEENSWIJK EN MIKE FRUNEAUX

Kikkers maken een sprongetje

De heren van De Kikkers maakten zaterdagavond een mooi sprongetje op de ranglijst. Dankzij een duidelijke zege (76-55) op concurrent Isala uit Deventer klommen ze van de zevende en voorlaatste plaats naar de vijfde plek in de eerste klasse B van het Rayon Oost. Een positie die aan het eind van dit seizoen voldoende is voor handhaving. Gezien het spel van de jongste aanwinsten Mike Fruneaux (nummer 14) en Aran Keenswijk (7) mag het geen enkel probleem vormen die positie met succes te verdedigen.

Voor De Kikkers was het zaterdag zaak van de gewraakte voorlaatste plek af te komen. Omdat het doelsaldo aan het eind van de rit nog de doorslag zou kunnen geven, moest Isala in elk geval met meer dan dertien punten verschil worden verslagen, nadat het eerste duel tussen beide clubs in Deventer door de gasten van zaterdag was gewonnen. Het belang van de wedstrijd werd nog eens onderstreept door het feit dat al ruim voor aanvang een beoordelaar van de scheidsrechters in de hal werd gesignaleerd.

Voordeel mee doen
​“Dan weet je dat de arbiters scherp zullen fluiten”, is de reactie van coach Marcel de Groote (foto rechts) achteraf. “Met die wetenschap kun je als team je voordeel doen. De boodschap voor vandaag was vier periodes lang, veertig minuten, elke minuut, elke seconde te strijden voor elke bal. We moesten niet alleen winnen, maar dat ook nog eens dik doen.”

De Kikkers kwam prima uit de startblokken en nam nadrukkelijk het initiatief. Isala, een team op leeftijd, probeerde duidelijke te temporiseren. Vandaar dat De Groote al in de vijfde minuut een time-out aanvroeg om de zone-press te kunnen in zetten. Met onder anderen de aalvlugge Mike Fruneaux, die zijn debuut maakte bij De Kikkers, kreeg de ploeg vleugels en in een tijdsbestek van vijf minuten scoorden de gastheren zestien punten tegen Isala twee. De nodige marge was al na de eerste periode een feit: 23-6.

Teugels te ver vieren
In de volgende tien minuten liet De Kikkers de teugels te ver vieren. Isala maakte veel harden fouten en de thuiscub deed daarin te veel mee. Isala haalde alleen al zeven punten op vanaf de vrije worplijn.
Tijdens de analyse in de rust sprak de spelersgroep zelf uit dat er betere keuzes moesten worden gemaakt bij de mogelijkheden om te schieten en dat de verdediging stringenter moest zijn. De derde periode ging gelijk op, mede doordat Kikkers wel aanviel maar de ballen simpel weg niet door het net zag vallen. Marcel de Groote: “Vaak kijken we naar de aanval en worden in het bijzonder de mensen die scoren belicht. Maar de defensie is feitelijk net zo belangrijk, zonder balbezit kun je niet scoren. Je moet de bal veroveren te worden voordat de tegenstander gaat scoren.”
Op driekwart van de ontmoeting had Kikkers nog steeds geen zekerheid over een veilig verschil en was de kloof nog maar elf punten. Een machtige actie van Mike Fruneaux ‘flying high through the sky’ na prima voorbereidende werk van Wessel Wubs belooft echter veel voor het slot van de partij.

Hoewel bij Isala drie spelers naar de kant moeten na vijf persoonlijke fouten was de kloof tussen de twee teams vijftig seconden voor tijd dertien punten. Voor Marcel de Groote aanleiding voor een laatste time-out te kiezen. “Bijna iedereen, publiek en spelers, vroegen zich af: ‘Waarom nu nog?’ Maar de boodschap was duidelijk: we moesten hoe dan ook scoren.”
Door een steal en score van Pim Kotteman, en driepunters van Daniel Foley en Bjorn Mulder liep Kikkers vervolgens nog vervolgens nog uit naar een voordelige marge van 21 punten: 76-55.

Spirit aan het team
Nadat een week eerder al Aran Keenswijk veelbelovend debuteerde bij Kikkers, overtuigde nu ook de tweede nieuwkomer Mike Fruneaux. Een snelle speler met goed basketbal in- en overzicht en een groot passend vermogen.
Marcel de Groote: “Ze komen allebei uit Lelystad en hebben een jaartje of vier, vijf geleden in de eredivisie gespeeld. Na een tijdje te zijn gestopt zijn ze ondertussen verhuisd naar Almelo. Ze zijn eerst daar op zoek gegaan naar een voor hen passende club, maar vonden daar de klik niet. Bijna twee weken geleden belden ze of ze niet een keer bij ons mee mochten trainen en twee dagen later speelde Aran al mee. Het zijn sociale jongens, die wat kunnen en die spirit geven aan ons team. Iedereen ziet ze als aanwinsten. We zijn blij dat ze er zijn.”

Kikkers heeft er een spectaculair duo bij, dat in de slotfase het verschil kan maken met de overige kandidaten in het gevecht tegen degradatie. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Mirjam Pol houdt zich prima staande

Na twee wedstrijddagen in de Balkan rally staat Mirjam Pol vierde algemeen. De rally die in...
16-09-2019

Met bonzende harten op de Harley

Sinds november 2017 is Oude Monnink Motors gevestigd op De Veldkamp. In amper twee jaar tijd is...
16-09-2019

Fraaie opening Dexter Oude Egberink

De competitie binnen de Bornse Dam Vereniging is weer van start gegaan. Dexter Oude Egberink...
16-09-2019

Borhave verliest van Handbal Venlo

Het was zaterdagavond, zoals altijd, weer gezellig in sporthal ’t Wooldrik in Borne, de...
15-09-2019

Jeugd vermaakt zich op NK Beach

Afgelopen weekend hield Handbalvereniging Borhave met veel succes voor de zevende keer haar...
09-09-2019

Twentse derby voor Borhave

In de sfeervolle en bomvolle sporthal ’t Vonder in Deurningen konden DSVD en Borhave hun...
08-09-2019