Afrika Festival doorslaand succes
AFGELADEN OPENLUCHTTHEATER BELEEFT ABSOLUTE TOPEDITIE

Afrika Festival doorslaand succes

De uitsmijter in de persoon van de Malinese diva Oumou Sangaré (onderste foto) moet het podium nog beklimmen, als de werkgroep die verantwoordelijk is voor de organisatie van het 29ste het al zeker weet: het evenement van 2017 is een doorslaand succes. Al in de loop van de middag worden de bordjes met de tekst ‘uitverkocht’ opgehangen. Vierduizend man, vrouw en kind sterk genieten ze met volle teugen van de muziek en sfeer in het afgeladen Openluchttheater. En daar zijn de 275 vrijwilligers en ruim tweehonderd standhouders en medewerkers nog niet eens bijgeteld.

Mamadou Diabaté en Percussion Mania hebben juist daarvoor het publiek in vervoering gebracht, als Annemarie Evers namens de organisatie het gevoel van trots en tevredenheid op het publiek overbrengt. Ze spreekt de toegestroomde massa toe na haar debuut als voorzitter van de werkgroep, prijst vrijwilligers en de bezoekers die er samen een geweldig feest van helpen maken. De artiesten doen de rest. Opnieuw bijeengebracht door programmeur Rob Lokin, die ook al niet anders dan glunderend kan terugkijken op een bijna afgesloten tweedaagse. “Het was een topeditie. Zaterdag hadden we Rokia Traoré als ster, maar hebben we ’s middags al enorm kunnen genieten van de Culturele Karavaan voor de Vrede en na haar van Jupiter & Okwesi. Vanmorgen begon het meteen weer heel mooi met rustige muziek van het trio. Je zag ook dat het publiek daar heel enthousiast op reageerde. De groep was vannacht om drie uur opgestaan in Venetië en kwam hier om elf uur aan. Een uur later begon het optreden. Als er iets onderweg was misgegaan, hadden we het programma moeten omgooien, maar dat was gelukkig niet nodig.”

Op een na laatste plek
De arts in ruste weet als geen ander hoe lastig het is de artiesten in de goede volgorde achter elkaar in het programma te plaatsen. Ook na al die jaren ervaring. “Op zaterdagavond tussen elf en een uur moet je niet een topper als Rokia Traoré plannen, want dan zijn veel mensen al naar huis omdat ze niet in de buurt slapen. Eigenlijk is op zaterdag de op een na laatste plek de beste. In dit geval zat Jupiter daar en dat deed het echt fantastisch.”

Rob Lokin is al weer druk doende om het programma voor 2018 samen te stellen. De jubileumeditie, de dertigste. Hij weet dat het Afrika Festival Hertme ondertussen internationaal meetelt. “Om bekend te worden in het land moet je een ontzettend lange adem hebben. Maar ondertussen zijn er genoeg artiesten die wel willen komen. Ook door de sociale media verspreidt onze naam zich de laatste jaren veel meer dan vroeger. Het is ook opvallend hoeveel jeugd er op dit festival af komt.”

Naast hem mijmeren Annemarie Evers en pr-man Frank Mulder over 2018. “Ïk heb nog een heleboel dromen”, zegt de laatste. En de voorzitter van de werkgroep: “We gaan eerst evalueren, maar volgend jaar zijn we zeker weer uitverkocht. Misschien moeten we wel naar drie dagen.”

Voorlopig staat het dertigste Afrika Festival Hertme echter gepland voor zaterdag 7 en zondag 8 juli 2018. Met vrijwel zeker een terugkeer van de vier meter hoge giraffes, die het festival dit keer nog een extra dimensie bezorgden. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Afrika Festival Hertme dag 2


  Primeurs kenmerken Toet’nbloazers Gala

  Vanavond om 20.00 uur is het zover. Het allereerste online Toet’nbloazers Gala in de...
  08-01-2021

  Gala Toet’nbloazers gaat dit keer online

  Ook in 2021 gaat het jaarlijkse Toet’nbloazers Gala ‘gewoon’ door. Dit keer...
  02-01-2021

  Ook de ‘uitgeklede’ kerststal blijft trekken

  Het zat de Stephanuskerk in Borne in de aanloop naar kerst niet mee. Nadat van hogerhand de...
  26-12-2020

  Kerstfilm van de Bornse Harmonie

  Een traditioneel kerstconcert met alles erop en eraan zat er dit jaar niet in, maar zelfs zonder...
  25-12-2020

  Samen een Bornse gedichtenbundel maken!

  De groep ‘bornedoetpoëzie 2.0’ bestaande uit Mirian Jacobs, Miriam Janssen,...
  10-12-2020

  ‘Me, myself a and I’

  De Bornse beeldend kunstenares Mirna Limon exposeert van december tot en met januari 2021 in het...
  07-12-2020